NU mai sunt VACCINURI pentru bolnavii cronici sub 65 de ani. Aceștia au fost reprogramați

Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare anunță că după ce au fost reprogramate la vaccinare persoanele din categoriile esențiale, urmează să fie reprogramate toate persoanele sub 65 de ani, inclusiv bolnavii cronici.

„Începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale.  CNCAV ia ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale. Persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea inițială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost”, potrivit comunicatului Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare.

Este incredibil faptul că acest Comitet a gestionat atât de prost această campanie de vaccinare astfel încât să nu fie suficiente vaccinuri pentru cei mai vulnerabili, cum sunt și bolnavii cronici. Dacă ar fi acordat prioritate vârstnicilor și bonlavilor cronici încă de la debutul etapei a doua de vaccinare nu s-ar fi ajuns în această situație. La fel și dacă ar fi existat suficient control astfel încât să nu se ajungă în situația ca 30% dintre cei vaccinați să se vaccineze în afara platformei.

Statul român dă vina pe furnizorii de vaccinuri care nu au livrat suficiente doze de vaccin.

„Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Precizăm că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior”, a transmis Comitetul de Coordonare a Campaniei de Vaccinare.

Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, confirmarea reprogramării va fi comunicată și prin intermediul unui robot telefonic.

Alte state au prioritizat întâi vârstnicii și bolnavii, statul român s-a gândit mult prea târziu la acestă variantă, și s-a ajuns în situația în care nu poate să asigure vaccin pentru cele mai vulnerabile persoane. 

Adauga comentariu