Anchete

Nu-i prost cine cere, prost e cine dă: Consiliul Județean Cluj achiziționează servicii inutile de roaming pe banii prostului de contribuabil!

Consiliul Județean Cluj și-a anunțat intenția de a achiziționa (prin achiziție directă) servicii de telefonie mobilă, transmisie/recepție date mobile și telefonie fixă „pentru asigurarea activității instituției”. Conform caietului de sarcini, CJ va plăti și pentru servicii de voce, sms și internet pe mobil utilizabile în roaming UE. Achiziţia se va finaliza prin încheierea unui contract cu un singur operator economic, pentru o perioadă de 8 luni, începând cu data de 01.05.2017, cu posibilitatea prelungirii cu încă 4 luni.

Problema este că, din 15 iunie 2017, tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene vor fi eliminate, nu se vor mai aplica taxe suplimentare de roaming, urmând a se aplica tarifele naționale pe teritoriul tuturor statelor membre. A achiziționa abonamente pentru 8 luni, cu servicii de roaming UE incluse, începând cu data de 1 Mai 2017, în condițiile în care din 15 iunie se elimină tarifele de roaming, convorbirile, internetul în roaming urmând a se tarifa exact ca în țară, reprezintă o risipă din banii publici. Practic, Consiliul Județean Cluj se angajează să plătească servicii de roaming UE pentru 8 luni, dar le va putea folosi doar o lună și jumătate. 

Această situație nu este o scăpare a Consiliului Județean Cluj care, prin răspunsul la o solicitare de clarificare la caietul de sarcini, le transmite operatorilor economici interesați următoarele:

Întrebare din partea agenților economici:

„Conform tabelului Structură abonamente lunare pentru servicii mobile de voce, transmisie/recepție date mobile de la pct. 2.1 din caietul de sarcini se solicită la poz. 3:

„Abonament voce mobilă ce conține:

– Minute și sms-uri nelimitat la nivel național
– Minim 8 GB internet 4G utilizabil în țară
– Minim 500 minute internaționale către orice rețea fixă și mobilă din UE
– Minim 1000 minute sau sms-uri în roaming UE
– Minim 2GB internet pe mobil utilizabil în roaming UE
– 1000 de minute internaționale non-UE”

Referitor la această cerință dorim să transmitem că în conformitate cu reglementările europene și implicit transpuse național, începând cu 15 06 2017 resursele incluse în roaming nu se vor diferenția. Prin urmare vă rugăm refaceți cerințele astfel încât să fie în acord cu reglementările naționale și europene, în sensul eliminării acestora.”

Așadar, operatorii economici interesați de acest contract de achiziție publică i-au avertizat pe reprezentanții Consiliului Județean Cluj de lipsa de conformitate a cerințelor din caietul de sarcini cu reglementările naționale și europene, cerându-le să elimine cerințele referitoare la resursele incluse în roaming, care nu vor mai avea sens începând cu data de 15 iunie 2017, de când, în interiorul Uniunii Europene, vor fi aplicate tarifele naționale ale operatorului economic la care utilizatorul este abonat. Consiliul Județean însă a refuzat să elimine prevederea aberantă:

„Întrucât reglementările europene la care faceți referire vor intra în vigoare la o dată ulterioară datei semnării contractului, cerința de la punctul 2.1 nu se poate elimina.”

Din punct de vedere tehnic, birocratic, reprezentanții Consiliului Județean pot avea dreptate. Dar care este graba semnării acestui contract acum, cu valabilitate începând din luna mai, când se mai putea aștepta încă o lună, pentru a fi scutit astfel bugetul județean de plata unor servicii suplimentare și, pe viitor, inutile, de roaming?

O vorbă din popor spune că „nu-i prost cine cere, prost e cine dă!”. Cum se dau bani pentru abonamente inutile de servicii de roaming din bugetul public, cum noi dăm banii, așadar, plătitorii de taxe și impozite, în toată această afacere putem concluziona că proștii suntem noi. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *