NU AJUNGE PANDEMIA. Și Emil Boc taxează HORECA: Din 2022 vom avea impozitare diferențiată pe clădiri, în funcție de zonă. HORECA și industria de evenimene NU primesc scutiri

Consilierii locali au aprobat, cu 20 de voturi pentru și 5 împotrivă, proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2022. Au fost adoptate și două amendamente propuse de grupurile UDRM și PNL.

La imobile, in propunerea initiala, pe lângă cotele standard de impozitare (0,1% pentru clădiri rezidențiale, respectiv 0,2% pentru cele nerezidențiale) se prevedea aplicarea suplimentar a unei cote diferențiată în funcție de zonă, pentru stimularea investițiilor în cartiere: 20% – zona A; 15% – zona B; 10% – zona C; 5% – zona D. UDRM  a propus diminuarea acestor cote.

''Suntem de acord ca este necesara diferentierea impozitului pe cladiri, in functie de zona, dar dat fiind faptul ca anul acesta si anul viitor sunt mai dificili, propunem scaderea cotei de impozitare fata de propunerea originala - 15% – zona A; 10% – zona B; 5% – zona C; 1% – zona D'', a fost amendatul grupului UDMR, aprobat cu 25 de voturi pentru.

''Am primit propunerea dvs., am analizat, cu proiectia pentru venituri, la limita putem accepta, decizia va apartine dvs. Cu mentiunea ca, anul viitor, printr-o modificare la cadrul actual existent sau al codului fiscal, sa putem veni cu prevederi ca sa fie extrem de tintite: adica, pentru cei care detin in proprietate un apartament, sa creasca impozitul dupa suprafata, dupa numarul de imobile. Gradul de impozitate sa creasca corespunzator, ca o expresie a solidaritatii si a faptului ca intr-o comunitate trebuie sa avem o viziune inchegheata. Si in calitate de pesedinte a Asociatiei Municipiilor port discutii cu colegii mei si cu Guvernul pentru flexibilizarea codului fiscal, ca sa ne permita aceasta impozitare in functie de averi, pentru a-i proteja pe cei care o duc mai greu'', a declarat edilul Emil Boc, inainte de votul consilierilor locali.

De asemenea, pe lângă impozitul datorat pe clădire, proprietarii vor plăti în plus 20% dacă nu au respectat autorizația de construcție, respectiv 50% în plus dacă nu dețin autorizație.

Un alt amendament a fost propuse de grupul PNL si se refera la scutirea de la impozitare a revolutionarilor care detin mai multe autovehicule. Adica la plata pentru un singur vehicul, la alegere. Amendamentul a trecut cu 21 de voturi pentru, 2 impotriva si 2 abtineri.

USR PLUS  a venit cu un al treilea amendament:

''Mentionand acelasi principiu al solidaritatii, ma bucur ca s-a luat in considerare solicitare HORECA de a reduce taxa pentru acestia. Si alaturi de acestia, o alta industrie afectate a fost cea a spectacolelor. Grupul cere reducerea cuantumului prevazut la capitolul 6, la valoare de 0.5%''.

Amedamentul a fost respins cu 8 voturi pentru, 13 impotriva, 4 abtineri.

Adauga comentariu