Noul regulament pentru caini e gata. Patrupedele vor putea circula cu mijloacele de transport in comun numai cu bilet si la cel putin un metru distanta de ceilalti calatori

Noul regulament privind detinerea si accesul cainilor in municipiul Cluj-Napoca este gata, dupa mai bine de un an, si este supus consultarii publice incepand de astazi, pana in 21 septembrie.

Noul act, care va fi dezbatut cel mai probabil in urmatoarea sedinta de Consiliu Local, prevede accesul cainilor pe domeniul public si in mijloacele de transport CTP.

“Este permis accesul cu caini pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca cu conditia ca acestia sa fie tinuti in lesa care sa permita controlul cainelui in orice situatie. Cainii periculosi sau agresivi vor fi tinuti in lesa si vor purta in mod obligatoriu botnita. Este intterzis accesul cainilor in spatiile de joaca pentru copii”, se arata in regulament.

In categoria caini periculosi intra cei din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Cei care vor sa calatoreasca alaturi de catel in mijloacele de transport in comun o vor putea face, dar trebui sa ii cumpere patrupedului bilet si trebuie sa aleaga autobuze "neaglomerate".

“Cainii de talie medie si mare vor fi tinuti in lesa si vor purta botnita. Cainii de talie mica vor fi tinuti in lesa, in brate sau in cusca ori geanta de transport. In mijlocul de transport in comun va urca maxim un caine insotit de detinator. Detinatorul achita si composteaza si pentru caine un bilet de calatorie. Cainele trebuie sa fie ingrijit si educat pentru a nu provoca deranj penru restul calatorilor. Persoana insotita de caine va alege cea mai libera zona a mijlocului de transport in comun si va evita orele de varf si mijloacele de transport aglomerate. Se va considera mijloc de transport neaglomerat acela care prin numarul de calatori permite tinerea cainelui la cel putin un metru distanta de ceilalti calatori”, se arata in regulament.

Regulamentul prevede ca numarul cainilor detinuti de catre o persoana nu poate fi limitat, atat timp cat sunt respectate conditiile de igiena, sanatate, protectie si bunastare a acestora, precum si faptul ca toti cainii metisi trebuie sterilizati si este obligatorie inscrierea tuturor cainilor cu stapan in baza de date nationala.

De asemenea, noul regulament arata ca detinatorii de caini nu pot fi taxati suplimentar de catre asociatiile de proprietari.

Regulamentul mai prevede amenajarea unui spatiu de joaca pentru caini in fiecare cartier de minim 300 de metri patrati si cate un parc de agrement pentru caini de minim 1.000 de metri patrati in vecinatatea fiecarui cartier. Spatiile vor fi iluminate, vor avea banci si cosuri de gunoi.

Cei care nu curata dejectiile in urma cainilor vor fi amendati cu sume cuprinse intre 400 si 600 de lei, fiind cea mai mare amenda din regulament.

Intreg actul poate fi consultat pe site-ul Primariei, iar observatiile pot fi transmise pana in 21 septembrie.

Comentarii

Yorkie

11.09.2015 17:29

Hahaha... deci atentie detinatori de caini...asteptati pana vine un autobus gol...si daca se aglomereaza va rugam poftiti jos din autobus ca musca fiara..ma refer la cei mici ca musca ca ceilalti au botnita

Lili Mesler

11.09.2015 17:51

Bravo! Felicitari! O masura asteptata de mult. O natiune este judecata si dupa felul in care trateaza animalele si, in plus, sporesc incasarile ...Ma bucur pentru aceasta hotarare.

nl

11.09.2015 20:21

Amenda pt dejectii cum se da sau cum se procedeaza: Trebuie sunat la primarie sau cum pt ca la noi pe alee si in parcare e dezastru!

nl

11.09.2015 20:22
Procedura pt amenda stapanilor care nu curata dejectiilr?

ghe

12.09.2015 17:27

Și în taxiuri??? Cum sta ală la un metru de șofer???

Toni

12.09.2015 21:07

Pentru distinsii care intreaba ce se intampla dupa ce odata ce ai urcat in autobuz acesta se aglomereaza pe parcursul traseului, raspunsul e simplu: ramai inauntru inspre ciuda si oprobiul public. Motivatia e banala si nu e nevoie de o minte deosebit de sclipitoare pentru a intelege: calatorul a cumparat doua bilete si le-a compostat, nu va fi nimeni nebun sa faca un traseu topaind din autobuz in autobuz cu bilet de fiecare data. Cum se stabileste daca un autobuz e mai mult plin sau mai mult gol ? Un crocodil e mai mult lung sau mai mult verde ? Asta puteti sa-i intrebati pe macacii de la primarie care au votat acest regulament. Ca stapan de caine nu pot decat sa ma bucur si voi sarbatori aceasta veste minunata cu o prima calatorie inaugurala. Sa traim bine ! :P

clujan radu

12.09.2015 21:10

O prostie de regulament,facut total in defavoarea grosului cetanilor civilizati,care vor fi obligati sa stea in autobus cu putorile de caini ca asa au chef cativa sociopati adoratori de caini !Rusine ! Dar. lasa ca Boc isi va lua plata la alegeri !

calator

13.09.2015 16:54

Domnule "clujan radu", mie-mi pare rau ca va trebui sa stau in autobus cu putorile de oameni ca si dvs.Sper totusi sa stati cat mai mult in casa dumneavoastra civilizata cu curtea betonata civilizata si neoanele civilizate pe tavan, probabil singur. (Si va rog sa va informati ce inseamna cuvantul sociopat si poate va dati seama ca nu sunteti chiar un om empatic.)

Cordel

24.09.2015 18:20

Respect!

adi

12.09.2015 21:47

Am un Bichon-el  care "face" cat un degetel mic ! Am la mine permanent 3 pungulite ! Vad de prea multe ori din pacate, ca stapanii cu caini mari, care lasa in urma cantitati consistente, nu se sinchisesc sa adune. De-a dreptul n-au nici o reactie. E o anomalie si detest lipsa de responsabilitate a unor astfel de proprietari. Ai caine, ai responsabilitati, ai respect pentru mediul in care de fapt inclusiv acestia traiesc !! Trebuie educati (pedepsiti) in primul rand oamenii. Despre bunul lor simt vorbim aici, nu despre cel al cainilor ! ;) 

Adauga comentariu