Din oras

Noul arest IPJ asteapta fonduri pentru amenajare

Dupa ce in luna mai a acestui an cladirea in care urmeaza sa se amenajeze noul sediu al arestului IPJ Cluj s-a trecut din administrarea Jandarmeriei in cea a Politiei, mingea este in curtea Inspectoratului pentru a amenaja constructia, astfel incat Centrului de Retinere si Arestare Preventiva a institutiei sa fie conforma cu standardele europene. Demersurile pentru amenajarea unui nou centru a venit in urma scandalului iscat dupa ce patru detinuti au evadat din actualul arest al IPJ, dar si datorita faptului ca mai multe persoane s-au plans de conditiile de aici.

“S-au facut demersuri la esaloanele superioare pentru alocarea unor fonduri in vederea realizarii unei expertize tehnice, a unui audit energetic si a documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie”, a precizat Carmen Jucan, purtatorul de cuvant al IPJ Cluj.

Suma necesara pentru investitie se va sti abia dupa efectuarea expertizelor, pentru care IPJ Cluj a solicitat in jur de 85.000 de lei.

Conditiile foarte proaste oferite de Centrul de Retinere si Arestare Preventiva din subsolul cladirii IPJ Cluj, de pe strada Traian, au facut obiectul mai multor plangeri catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului condamnat pentru fapte de coruptie, arata in plangerea sa la CEDO ca a fost retinut in centrul de detentie al IPJ Cluj intre 9 noiembrie 2011 si 6 ianuarie 2012, cu exceptia a doua perioade scurte de timp (8-9 decembrie, 28-29 decembrie 2011) cand a fost retinut la Bucuresti, din cauza prezentei sale in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

El a reclamat la CEDO conditiile inumane de detentie. A pretins ca a stat intr-o celula de numai cinci metri patrati, cu patru paturi supraetajate, iar accesul la toaleta era pe hol. Celula de la IPJ Cluj nu avea lumina naturala si nici ventilatie, iar mirosurile din sistemul de canalizare erau nocive.

In replica, Guvernul a raspuns ca Apostu a stat singur in celula IPJ Cluj, a avut saltele din spuma, doua noptiere, o masa si doua scaune. Mai mult, i s-a permis sa detina un televizor in celula. Aici, Aposu a avut lumina naturala si artificiala si i s-a permis sa foloseasca si o lampa, celulele au fost ventilate si a putut folosi dusurile la orice ora din zi, potrivit raspunsului transmis de IPJ Cluj.

Viitorul sediu al centrului de retinere are 40 de camere, iar in anii ’70 a avut aceeasi destinatie, de penitenciar. In ultima peioada, aici au functionat o parte dintre structurile operative ale IJJ Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *