Uncategorized

Noua "Scrisoare nigeriana": operatiunea Tigrul Alb

Cu totii ne aducem aminte de scrisorile nigeriene, printre primele inselatorii aparute pe internet, cand primeam un e-mail si ni se solicita ajutorul pentru scoaterea unei sume substantiale dintr-o tara africana, de regula Nigeria. Bineinteles, recompensa era pe masura, numai ca inainte trebuiau platite niste taxe bancare, deloc mici.

De ceva timp, insa, scamatoriile s-au diversificat si infractorii cibernetici fac uz de orice slabiciune a potentialelor victime, precum dragostea pentru animale. In ultimii ani, fraudele cu vanzarea de animale inexistente pe internet s-au inmultit, astfel incat au aparut chiar si site-uri care ii avertizeaza pe creduli de acest tip de inselaciune.

Cum sa-ti iei tigru in numai doua zile

Totusi, inca sunt destule persoane care mai cad in plasa infractorilor. Acesta a fost si cazul unei clujence, care ne-a atras atentia asupra scamatoriei.

Femeia ne-a povestit ca a gasit un anunt pe un site de mica publicitate  din luna decembrie a anului trecut, unde se oferea spre vanzare un pui de tigru alb pentru 400 de euro in Brasov. Fara sa stea pe ganduri a contactat prin e-mail vanzatorul, iar raspunsul a venit foarte repede, de pe adresa de mail marian.honshore@gmail.com.

“Inca avem puii, tinem tigri si pume. Toti puii nostri sunt la zi cu verificarile veterinare. Vindem doar puii foarte tineri si putem sa ii trimitem in orice parte a lumii, pentru ca avem autorizatiile necesare. Acesti pui nu au fost niciodata considerati salbatici, sunt ca oricare alt animal de casa, caini sau pasari. Au fost crescuti in casa de la nastere, au fost dresati si nici nu stiu ca apartin de salbaticie. Sa-i luati ca pe animalele de companie ce sunt si sa continuati cu dresajul si ingrijirea, asa cum veti primi instructiunile in manualul pe care vi-l trimit”, se arata in primul raspuns intr-o engleza plina de greseli, spunand ca, de fapt, tigrii, dar si vanzatorul, se afla in Camerun si nu in Brasov.

In acest mail, pretul tigrului este deja 800 de euro. Confruntat cu pretul din anunt, vanzatorul si-a cerut scuze pentru incurcatura si a revenit la pretul din anunt, de 400 de euro.

Mailul este plin de aberatii  inimaginabile, menite sa convinga cumparatorul credul sa accepte targul cat mai repede.

“Cei mai buni parteneri de joaca sunt copiii si alte animale de companie. Ii iubesc pe toti si alearga la oricine imediat ce isi intind mana in directia lor”, se arata in mailul in care clientul este asigurat ca nu trebuie sa isi faca griji pentru transport, ei se ocupa de toate. De asemenea, se cer datele personale ale clientului: numele, adresa, numarul de telefon.

Dupa numai o zi de corespondenta prin e-mail, vanzatorul scrie ca dis de dimineata va duce puiul de tigru la aeroport, urmand ca cei de acolo sa contacteze clientul, pentru a plati in avans jumatate din suma.

Nu trece mult timp si vine un mail de pe o adresa care seamana cu cea a unei companii aeriene din Camerun, dar este clar falsa si nu apartine firmei. Si acest mail este plin de greseli gramaticale si, pe alocuri, in loc de tigru apare maimuta, semn ca scamatorul nu a fost destul de atent cand a modificat mesajul.

Se solicita virarea sumei de 200 de euro prin Western Union, suma care acopera costurile de calatorie ale tigrului. Numai dupa ce suma este virata si se trimite codul de control, necesar pentru primirea banilor, se promite transmiterea informatiilor privitoare la zborul animalului.

Anatomia unei inselaciuni cameruneze

Este cat se poate de evident ca totul este o inselatorie si, dupa ce se trimite avansul, orice legatura este intrerupta, iar cel mai probabil tigrul nici nu exista. Acestea sunt concluziile mai multor persoane inselate, care mai apoi si-au publicat patania pe internet. Vanzatorul, confruntat cu informatiile de pe internet care circula despre astfel de tehnici de inselaciune din Camerun, a negat cu vehementa.

“Ce e asta? Tocmai ti-am trimis mailul aeroportului. Sunt mama a trei copii, si o mama crestina. Sunt crescator de bulldog englez, Pomeranian si asta este cel de-al doilea cuib de pui de tigru”, se arata in raspuns.

De altfel, aceste scamatorii sunt usor de recunoscut, de vreme ce au o tehnica prestabilita. Fraud Watchers  arata printr-un articol cum oricine poate recunoaste o astfel de inselatorie si o poate evita.

In primul rand, anuntul este prea bun sa fie adevarat si este insotit de fotografii foarte expresive. Fie se ofera animale scumpe gratuit, fie la un pret foarte mic. Multe dintre acestea nici macar nu pot fi importate sau sunt necesare foarte multe autorizatii. Mailurile sunt foarte personale si se face referire de multe ori la calitatea de crestin sau la viata de familie. Locul unde se afla vanzatorul se schimba, ca si in cazul anuntului nostru, de la Brasov s-a ajuns la Camerun.

Fraude Watchers mai arata ca greselile gramaticale si formularea ciudata sunt semne ca este vorba de o frauda. Acestia recomanda, de asemenea, analizarea cu atentie a adreselor de mail, atragand atentia ca nicio firma de transport nu foloseste mailuri gratuite.

De asemenea, avertizeaza ca este posibil ca vanzatorii sa hartuiasca clientii care refuza sa plateasca anumite taxe si chiar sa ii ameninte ca vor depune plangere impotriva clientilor pentru neglijarea animalelor, pentru ca neplatind taxele animalul nu poate fi trimis si este maltratat.

Chiar si ambasada SUA in Camerun a tras un semnal de alarma asupra acestor inselaciuni.

Sursa foto: fotografiile trimise de vanzator prin mail

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *