Noua Dreapta a marsaluit in centrul Clujului in haine militare

Peste o suta de persoane, membri si simpatizanti ai formatiunii Noua Dreapta, au marsaluit in centrul Clujului, aniversand 165 de ani de la Revolutia din 1848. Extremistii romani au afisat mesaje si pancarte provocatoare la adresa maghiarilor, care au sarbatorit, tot astazi, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Manifestantii Noua Dreapta s-au adunat, la ora 11.00, in fata statuii lui Mihai Viteazu, acolo unde au intonat versuri din “Marsul lui Avram Iancu”. Cativa dintre participanti erau imbracati cu tricouri cu chipul lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul Garzii de Fier. "Covasna, Harghita, pamant romanesc; Unitate natională; Noi suntem romani aici pe veci stapani", au fost cateva dintre lozincile care au fost strigate in centrul Clujului.

Ei au afisat si cateva mesaje provocatoare: “Nu admitem nimanui sa ridice pe pamant romanesc alt steag decat cel al istoriei noastre nationale:, sau “Vreti autonomie? Va dam autonomie!”

Cativa dintre ei au purtat uniforme militare, iar la pornirea marsului, un tanar de la Noua Dreapta a cantat din bucium.

Codrin Goia, liderul Noii Drepte Cluj, a aratat ca marsul de astazi nu este o contramanifestatie la sarbatoarea maghiarilor.

“Nu este o contramanifestatie. Noi suntem aici sa sarbatorim 165 de ani de la victoria Revolutiei Romane in Ardeal, este un mars al mandriei nationale romanesti”, a spus Goia. Acesta a admis ca afiseaza mesaje nationaliste, ceea ce sugereaza, de altfel, si caracterul nationalist al Organizatiei Noua Dreapta.

“In momentul cand noi scandam <<Romania romanilor>> sau in momentul cand noi afisam un banner cu articolul unu din Constitutie, cu mesaje pentru unitate nationala, un banner cu Avram Iancu, cum putem sa provocam, cand ne manifestam propria identitate la noi in tara? Sa nu uitam ca acest mars s-a desfasurat in conditii civilizate si in anii precedenti. Asadar, mi se par foarte depasite acuzele de scandal, de provocare la adresa noastra. Mi se par chiar penibile”, a comentat liderul Noii Drepte Cluj.

Cat priveste uniforma militara imbracata de unii manifestanti, parca pregatiti de razboi, acesta a afirmat ca nu este "tocmai" o uniforma militara, si este alegerea membrilor organizatiei tinuta purtata.

“Daca noi luam tricolorul si ne imbracam decent, civilizat, ii provocam prin tinuta?

Nici la noi nu ar trebui sa fie interzis sa iti iubesti tara. Din pacate, chiar aici se ajunge. Noua ni se repropseaza ca facem acest mars al mandriei nationale in Cluj-Napoca, intr-un oras romanesc, in Transilvania.

Nu ar trebui sa ne fie rusine ca suntem romani, sa aratam clar ca noi militam penbtru un Ardeal roman si liber, pentru unitatea nationala a Statului roman”, a completat liderul Noii Drepte.

Manifestantii au trecut la numai cativa metri de Biserica “Sf. Mihail” din Piata Unirii, acolo unde sute de etnici maghiari sarbatoreau Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Fortele de ordine i-au directionat, insa, pe cei de la Noua Dreapta pe Bulevardul Eroilor. Acestia s-au oprit la Statuia lui Avram Iancu, acolo unde au depus o coroana. Tinerii organizatiei au adus si un tricolor urias, pe care l-au intins in Piata Avram Iancu.

 

Comentarii

Levy

15.03.2014 20:05

Pe data de 15 martie se comemoreaza revolutia din 1848-49, nu doar a maghiarilor ci si a romanilor, si a europenilor. Cei de la Noua Dreapta sa se duca in Bucuresti si sa protesteze in fata parlamentului importiva legilor care asteapta sa fie votate, care vand tara smecherilor cu cravata... 

Adauga comentariu