Noua Dreapta da replica hipsterilor: "Noi suntem salvarea acestui popor!"

Printre  hipsteri si ecologisti care ies, saptamanal, in strada impotriva exploatarilor miniere cu cianura sau gaze de sist, a venit si randul extremistilor de la Noua Dreapta sa protesteze. O iesire timida, un grup restrans 20 de tineri, care au scandat pe strazile din centrul Clujului despre nationalism, politicieni hoti si partide care nu-i reprezinta. 16 baieti si doua fete poarta, fiecare, cate un steag in mana. Unii flutura tricolorul, iar ceilalti poarta pe un drapel insemnul organizatiei Noua Dreapta, crucea celtica. Au venit in fata statuii lui Avram Iancu sa protesteze, insa nu au un motiv anume. Par cativa tineri plictistiti, unii purtand inca pe fete urmele petrecerii de cu o seara inainte, care, din lipsa de ocupatie, au iesit in oras. Tinerii s-au aliniat, cuminti, cu steagurile in mana. Pe margine, doi baieti inalti, papusarii grupului de protestatari, pun la punct scenografia: discursuri, apoi mars prin centrul orasului, apoi scandari impotriva partidelor politice. Unul dintre ei scoate un tricolor imens dintr-o punga, si incepe sa-l desfasoare in piata pavata.
"Cu rosul in stanga, cu rosul in stanga!", da indicatii un baiat brunet, cu palton pana la genunchi. Ceilalti se conformeaza si, imediat, grupul de tineri intind tricolorul peste piata. Scena e pregatita pentru discursuri.
Intreg scenariul este lipsit de spectatori, doar cateva femei se opresc sa se uite, curioase, la ce se intampla. "Vai de capul vostru!", comenteaza o doamna cu obrajii rosii. Este intrerupta de primul discurs, care incepe la portavoce. "Camaradul" Marius Moldovan, un tanar de vreo 28 de ani, cu chipul lui Eminescu purtat pe tricou, este invitat sa vorbeasca in fata celor prezenti.
"Dragi clujeni, dragi romani, dragi camarazi, bine v-am gasit la marsul impotriva actualei clase politice", spune acesta. Tanarul isi continua discursul intr-o limba de lemn, presarata cu dezacorduri citite de pe foaie.
"Nu este om care sa aiba ochi si sa nu vada ca tara aceasta este vanduta zi de zi!". Vanduta e industria nationala, pamantul tarii, resursele tarii, muntii, intregul interes national, spune tanarul. Ramane de vandut si sufletul! Apoi, politicianul roman este zugravit in toate culorile iadului: profitor al sangelui varsat in '89, imbogatitul din privatizarea la pret de nimic, omul de afaceri din evaziune fiscala si afaceri pe banul statului, camatarul de la coltul strazii, vanzatorul de otravuri, marele om politic din partidele actuale. Salvarea vine de la Noua Dreapta In cele din urma, cel care vorbeste la portavoce spune, raspicat, ca ei, tinerii din aceasta organizatie, se autoproclama nationalisti. Sunt citite cu patos fragmente din "poetul neamului" Mihai Eminescu.  Salvarea vine tot de la ei, nationalistii Noii Drepte, care "nu promit o Romanie mai buna, ci se lupta pentru o Romanie mai buna". "Noua Dreapta, mandrie nationala!", se aud tinerii, scandand in cor. Vlad Dilian este elev in clasa a XI-a la Colegiul Economic Transilvania, din Targu Mures. Este printre cei 18 manifestanti ai Noii Drepte, si a venit la Cluj pentru a lua parte la acest protest.
"Fiind nationalist, am dorit sa aderez intr-o organizatie. Am aflat de Noua Dreapta la o manifestatie a acesteia, in 2010. Cred ca pe toti ne nemultumeste faptul ca nu este nimeni in stare sa ne reprezinte. Nici un partid si nici un politician actual din clasa politica", spune elevul.
In scurt timp, multimea porneste in mars pe Bulevardul 21 Decembrie, flancata de tot atatia jandarmi si politisti. "PDL si USL fura prin rotatie!", "Banca Mondiala, afara din tara", se aude din multime. Din vitrina unui magazin, doua tinere venite la "shopping" comenteaza: "Uite-i si pe-astia de la Rosia Montana. Iar au iesit in strada...". Nici nu au sesizat ultima lozinca a nationalistilor: "Harghita, Covasna, pamant romanesc!" Nestingherite, tinerele se intorc la cumparaturi.  

Comentarii

Io

08.11.2013 06:32

KLAR! Suntem deja 2 si numarul e in crestere, Liviu Alexa este in cadere liberaaaaaa!!!!

Alexandra

05.11.2013 17:49

Gabi felicitari, ma bucur ca vad si altii mai departe de lozincile de tipul "politicienii ne fura"

Gabi

04.11.2013 17:31

Draga Viorel, mai sunt si altii care ofera alternative (ca de ex. Partidul Verde -- nu, partidului nu ii pasa doar de natura, vezi http://www.partidulverde.ro/manifest-politic/). Nu cred ca varianta Noua Dreapta este una fericita. Probabil ii ultimul lucru de care avem nevoie dupa comunisti.

Cu drag,
G.

viorel

04.11.2013 00:37

Ne place sau nu, cei de la Noua Dreapta au dreptate. Clasa politica romaneasca ce ne-a condus de peste 20 de ani poarta o mare parte din vina referitor la modul in care e sub-dezvoltata aceasta tara. Macar tinerii astia au curaj sa ofere o alternativa. Restul e can-can...

bebe

03.11.2013 13:04

cel putin un hipster nu o sa mai citeasca "ziarul" asta :)

Adauga comentariu