Noua conducere APPC implineste sase luni de activitate. Realizarile sunt putine si insignifiante

La sase luni de la preluarea conducerii APPC de catre Remus Florescu, Cosmin Puris si Bogdan Stanciu, reusitele asociatiei sunt putine si superficiale. Printre ele se numara proiectul incheiat intre APPC si Consiliul Judetean Cluj, contestat inca de la inceput, salonul foto si cateva traininguri pentru jurnalisti. 

Unul dintre proiectele cu care se lauda in momentul alegerilor noua conducere APPC viza sprijinirea lui Tudor Stirbu, jurnalist condamnat sa plateasca 5.000 de euro pentru un titlu care nu ii apartine. In cele sase luni de mandat, noua conducere nu a reusit sa stranga nici macar 1.000 de euro. Potrivit lui Remus Florescu, presedintele APPC, in urma unei campanii de strangere de fonduri pentru Tudor Stirbu s-au strans 3.665 de lei.

„Concomitent am organizat si primul salon foto al APPC, eveniment care dorim sa devina anual. Subliniez ca a fost pentru prima data cand aproape toti fotoreporterii din Cluj au expus impreuna”, a explicat Remus Florescu.

Salonul foto a fost organizat in luna iulie, iar de atunci nu s-au mai facut pasi concreti pentru a-l ajuta pe jurnalist sa stranga cei 5.000 de euro.

Proiectul lipsit de etica, trecut la realizari

Printre proiectele incheiate de noua conducere APPC se numara si cel organizat impreuna cu Consiliul Judetean Cluj, prin care jurnalistii vor primi spre folosinta tablete iPad.

„De la preluarea mandatului, noua conducere a asigurat suportul tehnic si juridic necesar bunei desfasurari a proiectului european derulat impreuna cu Consiliul Judetean Cluj si SIVECO. In baza acestui proiect, 30 de jurnalisti au primit spre folosinta gratuita pe termen de cinci ani cu posibilitatea de prelungire pe inca cinci ani cate o tableta iPad. De asemenea, acelasi proiect a permis inchirierea unui nou sediu al APPC, situat ultracentral, care ofera suport logistic pentru toti membrii asociatiei si este folosit constant de acestia. Nu in ultimul rand, acelasi proiect a permis achizitionarea a trei laptopuri high-end care vor ramane APPC dupa incheierea proiectului”.

Actele asociatiei, actualizate

Tot la capitolul „reusite”, reprezentantii Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj mentioneaza si relansarea siteului si punerea in ordine a actelor Asociatiei, care nu au fost actualizate din 2009.

La inceputul lunii octombrie, jurnalistii din cadrul APPC au participat la un training sustinut de Cristina Lupu, de la Centrul pentru Jurnalism Independent.

„Concomitent, tot prin intermediul Cristinei Lupu au fost reluate legaturile directe cu Conventia Organizatiilor de Media, federatie la care APPC este afiliata. De asemenea, APPC va lua pozitie alaturi de Centrul pentru Jurnalism Independent impotriva modificarii articolului 277 Cod Penal, privind pedeapsa cu cu inchisoarea a jurnalistilor care dezvaluie informatii din dosare penale”, sustin oficialii asociatiei. 

Intalnire cu conducerea Jandarmeriei in cazul Ionel Lespuc

In urma incidentului in care Ionel Lespuc a fost agresat de un jandarm in timpul unei interventii in care se incerca imobilizarea unui suporter al U Cluj, APPC a convocat o intalnire cu conducerea Jandarmeriei Cluj. 

„Dupa ce au urmarit inregistrarile furnizate de Primarie, ei au tras concluzia ca nu a existat nicio agresiune. Ne-au transmis ca daca nu suntem, respectiv Ionel Lespuc, nu e multumit cu rezolutia lor, putem sa apelam la Justitie, decizie pe care am lasat-o in seama lui Ionel, asigurandu-l de tot sprijinul nostru”, mai mentioneza Florescu.

Medierea relatiei dintre presa si Spitalul de Boli Infectioase

In urma sesizarii facute de Horea Soica legata de relatia tensionata cu directoarea medicala de la Spitalul de Boli Infectioase, Mihaela Lupse, APPC a initiat o intalnire cu directorul institutiei pentru a se asigura ca pe viitor se vor evita astfel de situatii.

„In urma discutiei cu directorul Ioan Muresan am ajuns la urmatoarele concluzii:

1.  De la 1 decembrie o noua persoana va fi desemnata sa tina legatura cu presa in cadrul Spitalului de Boli Infectioase. 2.In cazul in care aceasta persoana nu va raspunde la telefon, vom suna la o persoana care va fi desemnata ca loctiitor; Daca nici loctiitorul nu raspunde, vom lua legatura cu domnul director Ioan Muresan.

3. Pentru a se asigura accesul prompt la informatii al tuturor jurnalistilor, Institutia va  posta comunicate de presa pe siteul Spitalului, ori de cate ori situatia o va impune”, mentioneaza Remus Florescu.

In perioada urmatoare, reprezentantii APPC vor organiza un training cu Presedintele Sectiei Penale a Curtii de Apel Cluj in legatura cu ultimele modificari aduse ghidului de relatia a sistemului judiciar cu presa.

Comentarii

hahaha

06.11.2014 17:33

Parca tabletele au anuntat ca vor fi ale jurnalistilor. Acum sunt ale CJC??? Si daca din 2009 nu erau in regula actele, atunci niciun presedinte de atunci incoace nu a fost legitim?

Adauga comentariu