Nori negri deasupra ENERGOBIT. Daca pierderile in 2016 au fost de 8 milioane de euro, cat vor fi la 2017? Povestea ascunsa a altor 11 milioane de euro "injectate" in capitalul social. Au luat Gadola-Pal-Socea TEAPA VIETII? In Gadola e speranta revenirii!

In noiembrie 2012, cand se facea anuntul vanzarii ENERGOBIT catre fondul de investitii Innova si BERD de catre trei antreprenori-amici Stefan Gadola, Peter Pal si Ioan Socea, lucrurile stateau cum nu se poate mai bine pentru firma: 160 de milioane de euro cifra de afaceri cu 900 de angajati si 12 milioane de euro profit.

Exit-ul celor 3 din firma le-a adus in conturi zeci de milioane de euro. Fiecare a ales sa ii investeasca dupa cuviinta: Gadola in arta, case, terenuri si diverse constructii, Socea in clinica medicala POLARIS (proiect care a pierdut in 2016 2 milioane de euro si avea datorii de 3,8 milioane de euro, deci esec), iar Peter Pal a ales sa stea cu cascavalul la buzunar, asteptand vremuri mai interesante.

La cinci ani de atunci, ENERGOBIT este in colaps, unul tinut sub radar, caci cei 3 oameni de afaceri sunt extrem de discreti: de atunci pana azi, datoriile s-au triplat, ajungand la peste 60 de milioane de euro, iar cifra de afaceri a diminuat in cel mai socant mod cu aproape 50 la suta, ajungand sub 45 de milioane de euro. De atunci si pana azi, Energobit a pierdut sute de angajati.

Concluzia 1: exitul celor 3 si incasarea catorva zeci de milioane de euro a fost una din cele mai bune decizii pentru Gadola-Socea-Pal

Concluzia 2: Noii actionari de tip fond de investitii au nenorocit ENERGOBIT. Sub bagheta lor stramba, a disparut profitul, au aparut pierderi socante (de fapt, 2016 este o premiera negativa pentru firma clujeana, care nu a inregistrat niciodata pierderi pana in acest an), au disparut angajati, a disparut faima companiei, s-au acumulat tone de datorii.

Concluzia 3: Reintrarea celor 3 in actionariat pare sa fi o greseala imensa de analiza. In fapt, doar reintrand la butoane, cei 3 au descoperit adevaratul dezastru, ba inca si niste scheleti bine ascunsi in dulap care au prins viata taman dupa exitul fondului de investitii: Consiliul Concurentei le-a ars din conturi celor de la Energobit 2,8 milioane de euro ca amenda, iar asta nu e totul - s-a anuntat inca o investigatie asupra Energobit pentru practici anticoncurentiale.

Si atunci se pune intrebarea: de ce au facut-o?

 

Probabil din lacomie. Vazand ca fondul vrea sa se retraga, poate ca au fost orbiti de oportunitate si nu au analizat la "suta la suta" situatia din teren.

Iar acum nota de plata este substantial marita. Oricare altul in locul celor 3 ar regreta deja amarnic preluarea. Pe ce ma bazez spunand asta? Pe faptul ca cifrele rareori mint, iar exercitiul financiar pe 2017 si care va fi public in 3 luni nu aduce mari surprize, spun sursele mele, ba din contra. Va fi un an tot cu pierderi.

In august 2017 am scris PRIMUL despre tranzactie, chiar inaintea marilor ziare financiare ale tarii: cei 3 și-au recuperat “gratis” firma, contra obligatiei de a "injecta"10 milioane de euro, banii urmand a fi folosiți pentru dezvoltarea Energobit și revigorarea activității.

Nu e foarte clar care e provenienta celor 10 milioane (dupa Gadola, 10,2 milioane de euro):

„Infuzia de capital a fost făcut din surse proprii, nu prin credite de la bancă. Deocamdată nu ne gândim să preluăm întregul business, rămânem cu această structură şi vrem să creştem, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca pieţe pe care să fim prezenţi“, - Ştefan Gadola pentru Ziarul Financiar

In fapt, uitandu-ne la Monitorul oficial, aflam niste lucruri interesante:


HOTARARE din 30.08.2017, a adunarii generale extraordinare a actionarilor ENERGOBIT - S.A.

ENERGOBIT HOLDING LTD, o societate cu raspundere limitata constituita in Republica Cipru, cu sediul social in strada Diomidous nr. 10, Alphamega Akropolis Building, et. 3, cam. 401, 2024 Nicosia, Cipru, inregistrata sub nr. HE303936, reprezentata prin CCY Management Limited, in calitate de semnatar autorizat, 

LEABROOK LIMITED, o societate cu raspundere limitata constituita in Cipru, cu sediul social in str. Themistocles Dervi nr. 3, Julia House, 1066, Nicosia, Cipru, inregistrata sub nr. HE300817, reprezentata prin dl Calin-Eugen Bucerzan, in calitate de semnatar autorizat, 

IHC S.à r.l., o societate de drept privat cu raspundere limitata constituita in Luxemburg, cu sediul social in L-1882 Luxemburg, rue Guillaume Kroll nr. 5, inregistrata la Registrul Comertului si Societatilor Comerciale din Luxemburg sub nr. B 168727, reprezentata prin dl Quentin de Neve de Roden, in calitate de semnatar autorizat, 

BANCA EUROPEANA DE RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE, avand sediul central in One Exchange Square, Londra EC2A 2JN, Regatul Unit, reprezentata prin dna Ramona Dragomir, in calitate de semnatar autorizat, 
in calitate de actionari reprezentand 100% capitalul social al ENERGOBIT - S.A.


Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor adopta, cu unanimitate de voturi, urmatoarele hotarari:

Articolul 1

Se aproba majorarea capitalului social al Societatii cu suma de 38.071.950 lei (echivalent a 8.300.000 euro, la cursul de schimb 1 euro = 4,5870 lei), prin aport in numerar din partea actionarului Energobit Holding Ltd, aport aferent caruia va fi emis un numar de 5.385 actiuni noi, cu o valoare nominala de 7.070 lei si valoare de emisiune de 7.070 lei fiecare. Aportul in numerar subscris la majorarea capitalului social va fi varsat integral inainte de inregistrarea la Registrul Comertului a mentiunilor referitoare la majorarea capitalului social al Societatii.


Articolul 2

Ca urmare a majorarii decise la art. 1 din prezenta decizie, capitalul social total al Societatii va fi de 48.104.280 lei, divizat in 6.804 actiuni cu valoarea nominala de 7.070 lei fiecare, repartizate intre actionari astfel.
(a) Energobit Holding Ltd detine 6.801 actiuni cu valoarea nominala de 7.070 lei fiecare, reprezentand 99,9559% din capitalul social;
(b) IHC S.à r.l. detine 1 actiune cu valoarea nominala de 7.070 lei, reprezentand 0,0147% din capitalul social;
(c) Leabrook Limited detine 1 actiune cu valoarea nominala de 7.070 lei, reprezentand 0,0147% din capitalul social, si 
(d) Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 1 actiune cu valoarea nominala de 7.070 lei, reprezentand 0,0147% din capitalul social.
In conformitate cu legislatia aplicabila si cu Actul Constitutiv al Societatii, Presedintele Consiliului de Administratie se va asigura ca schimbarile mentionate in cele de mai sus sunt inregistrate in Registrul Actionarilor Societatii.

 

Insa o luna mai tarziu, in mod foaret ciudat, mai are loc inca o marire a capitalului social care, practic, se dubleaza:

 

Societatea ENERGOBIT - S.A. HOTARARE din 27.09.2017 a adunarii generale extraordinare a actionarilor ENERGOBIT - S.A.

ENERGOBIT HOLDING LTD, o societate cu raspundere limitata constituita in Republica Cipru, cu sediul social in strada Diomidous nr. 10, Alphamega Akropolis Building, et. 3, cam. 401, 2024 Nicosia, Cipru, inregistrata sub nr. HE303936, reprezentata prin CCY Management Limited, in calitate de semnatar autorizat,

LEABROOK LIMITED, o societate cu raspundere limitata constituita in Cipru, cu sediul social in str. Themistocles Dervi nr. 3, Julia House, 1066, Nicosia, Cipru., inregistrata sub nr. HE300817, reprezentata prin dl Calin- Eugen Bucerzan, in calitate de semnatar autorizat,

IHC S.a r.l., o societate de drept privat cu raspundere limitata constituita in Luxemburg, cu sediul social in L-1882 Luxemburg, rue Guillaume Kroll nr. 5, inregistrata la Registrul Comertului si Societatilor Comerciale din Luxemburg sub nr. B 168727, reprezentata prin dl Quentin de Neve de Roden Manager A, in calitate de semnatar autorizat,

BANCA EUROPEANA DE RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE, avand sediul central in One Exchange Square, Londra EC2A 2JN, Regatul Unit, reprezentata prin dna Ramona Dragomir, in calitate de semnatar autorizat, in calitate de actionari, reprezentand 100% capitalul social al ENERGOBIT - S.A., cu desfasurarea adunarii generale extraordinare a actionarilor din data de 27.09.2017, desfasurata prin intermediul mijloacelor audio de comunicare la distanta (teleconferinta), in conformitate cu prevederile Articolului 14.6 din Actul Constitutiv al Societatii avand in vedere faptul ca:

actionarii, reprezentand 100% capitalul social al Societatii renunta, in mod expres, la beneficiul formalitatilor de convocare, in conformitate cu prevederile din Legea Societatilor si cu art. 12.6 din Actul Constitutiv al Societatii;

actionarul Energobit Holding Ltd are impotriva Societatii o creanta in valoare de 11.000.000 EUR rezultand dintr-un contract de transfer de creante incheiat la data de 01.09.2017 (in continuare, "Creanta"), - in schimbul sumei Creantei, Energobit Holding Ltd intentioneaza sa subscrie actiuni in capitalul social al Societatii, rezultand in majorarea corespunzatoare a capitalului social al Societatii


Creanta este o creanta lichida si exigibila pentru scopul articolului 210, alin. (2) din Legea Societatilor Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor adopta, cu unanimitate de voturi, urmatoarele hotarari: 

Articolul 1

Se aproba majorarea capitalului social al Societatii cu suma de 50.536.360 lei (echivalent a 11.000.000 euro, la cursul de schimb 1 euro = 4,5943 lei), prin compensarea Creantei cu actiuni in temeiul Articolului 210, alin. (2) din Legea Societatilor, in schimbul acestei contributii va fi emis in favoarea Energobit Holding Ltd un numar de 7.148 actiuni noi, cu o valoare nominala de 7.070 lei si valoare de emisiune de 7.070 Iei fiecare.


Articolul 2

Ca urmare a majorarii decise la art. 1 din prezenta decizie, capitalul social al Societatii va fi de 98.640.640 lei, divizat in 13.952 actiuni cu valoarea nominala de 7.070 lei fiecare, repartizate intre actionari astfel:
(a) Energobit Holding Ltd - S.R.L. detine 13.949 actiuni cu valoarea nominala de 7.070 lei fiecare, reprezentand 99,9784% din capitalul social;
(b) IHC S.a.r.l. detine 1 actiune cu valoarea nominala de 7.070 lei, reprezentand 0,0072%
din capitalul social.
(c) Leabrook Limited detine 1 actiune cu valoarea nominala de 7.070 lei, reprezentand 0,0072% din capitalul social.
(d) Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 1 actiune cu valoarea nominala de 7.070 lei, reprezentand 0,0072% din capitalul social.
Participarea actionarilor la distribuirea beneficiilor si pierderilor Societatii este proportionala cu cota de participare la capitalul social.
In conformitate cu legislatia aplicabila si cu Actul Constitutiv al Societatii, Presedintele Consiliului de Administratie se va asigura ca schimbarile mentionate in cele de mai sus sunt inregistrate in Registrul Actionarilor Societatii.


Articolul 3

Actionarii IHC S.a.r.l., Leabrook Limited si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare renunta in mod 
expres si irevocabil la drepturile lor de preferinta si la participarea la majorarea capitalului social al Societatii care este descrisa in Articolul 1 de mai sus.Asadar, avem doua operatiuni importante despre care presa economica nu a scris pana acum, dar o facem noi: 8,3 milioane de euro in cash, infuzie de lichiditate in firma, si 11 milioane de euro, creanta dezactivata, ambele transformate in capital social. De ce au procedat asa? Sa ne spuna ei, mai ales cei 3 actionari ai Energobit Holding, adica Gadola, Socea, Pal, care au 75 la suta din firma inregistrata in Cipru.

 

Ce urmeaza pentru ENERGOBIT? Bagheta e la Gadola

 

Cu siguranta, cei 3 actionari si fondatori sunt calificati sa duca acest business, doar ei l-au creat. Intrebarea cea mai mare este daca vor si reusi sa il restructureze, mentalitate pe care ei nu au avut-o niciodata. V-am spus doar, cat cei 3 au condus firma nu au pierdut niciodata bani, au marcat doar profit, nu au fost pusi niciodata in postura de a se restructura.

Chiar daca sursele noastre ne spun ca si anul 2017 va fi cu pierderi, in ENERGOBIT deja s-au intamplat cateva actiuni importante: Gadola si compania au facut schimbari in directorate, a reinstaurat ideea de seriozitate in firma si in fata partenerilor. Se pare ca Energobit are multe contracte in derulare, intrebarea e daca va reusi sa le termine la timp si calitativ.

Din acest punct de vedere, singura garantie pentru salvare ramane Stefan Gadola, creierul tripletei. De viziunea lui depinde totul.

Sa vedem daca Energobit se mai poate reincarca.

 

Adauga comentariu