In vizor

Noile norme de sanatate publica nu inchid ferma de pui din Floresti

Ferma de pui din Floresti si-a pierdut dreptul de a mai functiona o data cu intrarea in vigoare a noilor Norme de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, date de Ministerul Sanatatii, arata Florestistiri.ro, care il acuza pe prefectul Gheorghe Vuscan ca intarzie sa puna in aplicare Ordinul ministrului Sanatatii. In acelasi timp ferma de pui si abatorul sunt autorizate de Agentia de Mediu si, mai mult decat atat, beneficiaza de legea care protejeaza exploatatiile agricole.

Noile norme prevad anumite distante minime de protectie sanitara fata de unitati care produc disconfort si riscuri asupra sanatatii populatiei, printre care si fata de ferme de pasari. Potrivit normelor distanta minima ar trebui sa fie de 1.000 de metri fata de fermele de pasari cu peste 5.000 de capete. “Conformarea la prevederile alineatului 1 se va face in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a prezentelor norme”, se arata in Ordin. Pe de alta parte, proprietarul Amareto din Floresti spune ca aceste norme nu il afecteaza si ca functioneaza legal.

“Da, asa este. Ordinul 119, aparut acum in 2014, care reglementeaza aceleasi distante ca si cel vechi, nu s-a modificat mare lucru. Dar asta nu inseamna ca noi suntem in culpa. Noi functionam legal, nu avem nicio problema. Autorizatia e valabila. Ferma e facuta din ’70 aici, astia care au construit nu au respectat si nu respecta distantele in continuare. Aia e altceva. Acum s-au trezit ca le trebuie studiu de impact la toate autorizatiile de constructie, dar s-au trezit tarziu. Primele blocuri s-au facut prin 2006-2007 in spatele halelor, e vorba de ansamblul Multiserv”, a aratat Nicolae Coborzan, patronul Amareto.

Acesta mai subliniaza faptul ca Legea 204/2008 protejeaza “pastrarea amplasamentelor exploatatiilor agricole care au fost infiintate si functioneaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare”.

“In 2008 a aparut Legea 204, care spune ca fermele care au fost autorizate pana la data aparitiei legii vor fi autorizate “for ever”. Ba, mai mult, avem posibilitatea, la articolul 5 spune ca putem sa-i dam in judecata pe cei care au construit legal sau ilegal  si sa solicitam demolarea constructiilor. E absurd sa ceri demolarea a mii de apartamente de aici, dar legea ne da voie sa facem lucrul acesta. Nu ne desfiinteaza, nici vorba, este lege care chiar ne apara pentru ca functionam legal. Autorizatia de mediu e valabila pana in 2016, dar va fi autorizata in continuare pentru ca ne incadram in normele de mediu, nu le depasim. S-au facut masuratori”, a spus Coborzan.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica Cluj “in perioada 2006-2007 si pe nici un plan de incadrare/memoriu tehnic, nu figureaza ferma avicola. Din discutiile avute cu reprezentantii societatii comerciale a reiesit faptul ca acestia au avertizat in scris Primaria comunei Floresti incepand cu anul 2006, ca in jurul fermei se edifica anumite constructii, incalcandu-se prevederile Legii nr.204/2008- privind protejarea exploatatiilor agricole. Cu toate acestea au fost eliberate autorizatii de construire pentru blocurile de locuinte, Primaria com.Floresti fiind in deplina cunostinta de cauza, atat fata de starea de fapt, cat si de drept”.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj arata ca Autorizatia Integrata de Mediu pentru societatea Amareto Impex s-a eliberat in  iunie 2006 cu valabilitate de zece ani. Apoi activitatea de crestere intensiva a pasarilor s-a transferat catre firma SC Bravinvest SRL, Autorizatia Integrata de Mediu fiind revizuita si transferata catre noul operator la 30.05.2011. Pentru abator s-a emis Autorizatia de mediu nr. 94/14.04.2011.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *