Noile locuri pentru plimbarea câinilor, făcute doar de mântuială? Ce spun proprietarii animalelor de companie

În ultimul an, Primăria Cluj-Napoca a creat câteva spații noi de joacă pentru câini. Proprietarii patrupedelor sunt mulțumiți doar pe jumătate de modul în care autoritățile și-au făcut treaba pentru că spațiile sunt fie mult prea mici, fie amplasate în locuri nepotrivite. În aceste condiții, oamenii își duc câinii în locuri interzise și se iscă conflicte cu ceilalți cetățeni. 

Iubitorii de animale au cerut ani la rând locuri speciale în care să își poată plimba în voie prietenul necuvântător, iar în ultimul an, Primăria a amenajat câteva spații în cartierele: Mărăști, Mănăștur, Zorilor, Iris, Gheorgheni. Autoritățile locale le-au livrat clujenilor ce au cerut dar nu în forma care trebuie. Mai exact, au ales locuri în care băltește apa după fiecare ploaie, nu au salubrizat suficient spațiul verde, suprafața este mult prea mică, iar seara este foarte aglomerat. 

De exemplu, în Parcul Detunata, după ce plouă toată apa se adună fix în spațiul de joacă pentru căței. În plus, terenul este relativ mic pentru numărul mare de animale de companie. 

,,Nu a fost foarte inspirată alegerea acelei locații din parc pentru că la fiecare ploaie se face o mocirlă de nedescris. Toată apa se adună exact în locul de joacă pentru căței, băltește acolo și se transformă în noroi”, spune proprietara unui câine, care locuiește în cartierul Gheorgheni. 

În Gheorgheni, mai există un spațiu de joacă pentru câini, lângă baza sportivă. Deși oamenilor le place cum arată acel loc, problema este suprafața. Din cauză că e prea mic terenul, seara și dimineața, aglomerația este foarte mare. Marți la prânz, spațiul de joacă era aproape gol, dar un bărbat care își plimba cei doi câini în perimetru ne-a spus că seara este foarte aglomerat. Clujeanul a punctat faptul că în Parcul Detunata este și mai aglomerat, de aceea preferă să îl evite.

Pe Cetățuie a fost ”amenajat” un alt loc pentru plimbarea câinilor. Din ce spun proprietarii animalelor, terenul respectiv a fost doar îngrădit și cam atât.

„Parcul de pe Cetățuie ar trebui nivelat și eliminați arbuștii dăunatori pentru câini (acâţul). În rest e foarte bine ce s-a făcut, sperăm să fie și întreținute corespunzător”, a declarat o altă clujeancă.

Noi îi sugerăm primarului Emil Boc să arunce o privire în ograda altor orașe din Europa și SUA pentru a vedea cum trebuie să arate cu adevărat locurile pentru plimbarea câinilor – terenuri întinse, cu gazon tuns și drept ca în palmă, coșuri de gunoi, băncuțe, mobilier pentru joacă, automate pentru pungi și mănuși. Se vede limpede că autoritățile locale din străinătate nu au ales pentru câini cele mai proaste terenuri și locuri. 

parc caini sua

În imagine: Spațiu pentru câini din State

Așa stând lucrurile cu spațiile de joacă pentru animalele de companie, nu este de mirare că, proprietarii de câini, preferă să își plimbe patrupedele în parcuri și în locuri care nu sunt rezervate pentru câini.

Astfel apar și conflictele între stăpânii de câini și cei care nu iubesc animalele și nu suportă să vadă picior de cățel în parcuri. Aceștia din urmă se plâng pe aplicația mycluj.ro că Poliția Locală trece pe lângă câini în Parcul Mare și nu îi amendează pe proprietari.

Oamenii uită că în anumite zone din parc este permis accesul animalelor în lesă, uită și că noile spații amenajate de Primărie sunt prea puține și necorespunzătoare. Din păcate, multe parcuri din oraș, fie că vorbim de cele pentru copii, fie de cele pentru animale, nu se ridică la înălțimea celor cinci stele cu care ne lăudăm.

Dacă în unele cartiere există spații de joacă pentru căței, mici și amenajate doar să fie, în alte zone clujenii nu au la dispoziție nici măcar un spațiu.

 „Vă rog, ajutați-ne cu un loc de plimbat cățeii și în zona Andrei Mureșanu sau măcar Bună ziua. Văd că în zona Grigorescu-Mănăștur sunt unele lângă altele (Parcul Rozelor - b-dul 1 Decembrie), iar în altele deloc”, a reclamat o femeie pe pagina de Facebook a lui Emil Boc.

 

 

 

 

Surse foto: stories.barkpost.com, coconutcreek.net, welovebudapest.com

Adauga comentariu