Noi tarife de acces în Muzeul de Artă pentru public și costuri mai mari la închirierea spațiilor pentru evenimente private. Majorare între 25% și 100%

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, intenționează să majoreze tarifele pentru serviciile oferite publicului. Ultima dată, tarifele au fost actualizate în urmă cu 7 ani, în anul 2014. 

 „Având în vedere că ultima Hotărâre a Consiliului Județean Cluj privind stabilirea tarifelor utilizate de Muzeul de Artă Cluj Napoca este Hotărârea nr. 91/2014, se impune actualizarea acestora.

Astfel taxele și tarifele propuse au fost corelate cu rata inflației, salariul minim și cu costurile materialelor de pe piață.

Conducerea instituției a dispus analizarea taxelor și tarifelor de acces în muzeele din România, în special a celor de profil, iar concluzia a fost că taxele și tarifele practicate de Muzeul de Artă Cluj Napoca sunt sub nivelul celor practicate de instituții similare din țară”, arată reprezentanții Muzeului de Artă în solicitarea adresată Consiliului Județean Cluj. 

Conducerea muzeului propune majorarea tuturor taxelor și tarifelor cu un procent cuprins între 25% și 100% astfel încât este necesară emiterea unei Hotărâri a Consiliului Județean în acest sens și abrogarea Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 91 din 2014.

„La propunerea de majorare a taxelor și tarifelor, s-a ținut cont de faptul că fațadele Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatului Banffy ) au fost renovate și modernizate, trecând printr-un proces de restaurare și recondiționare complex care să ofere vizitatorilor o atmosferă plăcută și primitoare.

Spațiile de expoziție au fost supuse unui proces de igienizare, recondiționarea parchetului, refacerea iluminatului.

Unele săli cu destinație specifică evenimentelor culturale și literare au fost amenajate prin achiziționarea de scaune și echipamente tehnice destinate îmbunătățirii sonorizării și videoproiectării.

Toate acestea au fost întreprinse cu scopul de a asigura publicului un mediu excepțional de vizitare și expunere”, informează Muzeul de Artă. 

În urma investițiilor derulate, exteriorul Castelului Banffy a fost modernizat, însă curtea exterioară se găsește într-o stare deplorabilă. 

„Vom discuta cu directorul muzeului, să vedem de ce sume este nevoie, de unde le găsim, să facem lucrări anul acesta și la partea de interior”, a oferit asigurări Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

„Măririle solicitate nu se referă foarte tare la tarifele de intrare, care sunt de 8 și respectiv 6 lei, nu sunt nici acum foarte mari. Cred că cu 1 leu sau 2 a fost solicitată mărirea, ceea ce e perfect în regulă. Dar solicită permisiunea de a mări închirierea spațiilor, precum curtea interioară, în condițiile solicitărilor de închiriere pentru diverse evenimente”, a explicat vicele Vakar Istvan. 

Analiza comparativă a taxelor și tarifelor percepute de alte muzee/ instituții similare:

Proiectul privind majorarea tarifelor pentru acces și închiriere spații în Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost dezbătut în ședința de joi a Consiliului Județean Cluj, fiind încă în perioada de dezbatere. Majorarea tarifelor ar putea fi decisă în cel mai scurt timp. 

 

 

 

Adauga comentariu