Noi reclamatii legate de Oficiul Postal nr. 16: program imposibil si cozi astronomice

Singurul oficiu postal din Cluj de unde se pot prelua colete din afara UE le este in continuare foarte greu accesibil clujenilor care au nevoie de aceste facilitati. Cititorii ne-au trimis mesaje in care se plang ca programul de la serviciu nu le permite sa ajunga acolo in orele restranse de lucru si ca preluarea pachetelor pe care le primesc periodic din strainatate este o adevarata aventura de fiecare data. 

Dupa cum Ziar de Cluj a atras atentia in decembire anul trecut,aglomeratia de la ghiseele Oficiului Postal Nr. 16  era fara precedent, oamenii fiind nevoiti sa stea la coada chiar si o ora si jumatate, la cozi care adesea se intindeau in afara oficiului. De atunci, numarul angajatilor detasati acolo aproape s-a dublat, insa inutil, pentru ca activitatea este sustinuta de un singur vames. 

“Eu am o prietena japoneza, care imi tot trimite pachete. In exuberanta ei, mi-a trimis in decembrie foarte multe pachete, eu avand adresa in Floresti. Unele din aceste pachete veneau in Floresti, altele la celebrul oficiu vama. Cand am ridicat ultima data coletul din Floresti, am intrebat la oficiul de acolo ce trebuie facut pentru ca sa imi vina in continuare coletele tot acolo. Mi s-a raspuns ca trebuie sa fie trimiteri simple si de valoare mica, nu EMS, lucru pe care l-am transmis mai departe prietenei mele, ea conformandu-se. In fine, intre Craciun si Anul Nou mi-a trimis in total 4 pachete, pe care le-am primit astfel: 1 in luna ianuarie, si 3 avize am gasit ieri in cutia postala”, a povestit clujeanul. 

Cea mai recenta tentativa de a le ridica de la Oficiul 16 Vama de pe Aurel Vlaicu a avut loc cu cateva zile in urma. 

“Era o coada astronomica, drept urmare am decis sa revin in alta zi cand timpul imi va permite sa pierd o ora la coada (asta e singurul avantaj ca au sosit 3 pachete deodata). Care este regula clara si concisa care ma poate ajuta sa primesc pachetele la oficiul de domiciliu?”, intreaba acesta, mentionand ca nu sunt pachete de valoare mare, de obicei e cate o carte sau mici cadouri). 

De asemenea, omul se intreaba cum poate estima timpul parcurs din Japonia la Cluj si de ce nu se infiinteaza mai multe oficii postale care sa ofere si servicii vamale, cu un orar mai decent, mai ales ca el lucreaza in Turda de la 8 la 16, iar pachetele se pot ridica intre 8-15 zilnic, sau vineri pana la 14). 

In ceea ce priveste posibilitatea primirii la domiciului a acestui tip de colete, directorul Oficiului Judetean de Posta Cluj, Ovidiu Sacara precizeaza ca necesita plata unei sume mai mari din partea celui care le expediaza. 

“Aceste colete expediate din spatiul extracomunitar la prezentare au anumite tarife, in functie de care se face sau nu distribuirea la domiciului. Cel care trimite trebuie sa plateasca o anumita suma pentru aceasta. Majoritatea aleg tarifele cele mai mici”, a precizat directorul. 

In privinta timpului in care ajunge coletul la destinatie, oficialul recomanda consultarea site-ului Postei Romane, unde pot fi consultate date legate de corespondenta cu spatiul extracomunitar, cu detalii privind conditiile de livrare, continut si altele de acest fel. 

“Activitatea Oficului Postal nr. 16 este asigurata acum de un numar de 12 angajati, in timp ce inainte erau 7. Problema este ca avem in continuare un singur vames care lucreaza pana la ora 15, si, cand lipseste, nu putem desfasura activitatea aceasta. Nu avem nici un raspuns de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru a putea avea program prelungit si inca un vames in unitate”, a precizat Sacara. 

Oficialii Directiei Finantelor Publice a Judetului Cluj au precizat ca au in evidenda o cerere a postei clujene pentru prelungirea programului. 

"Nu a fost depusa o cerere si pentru suplimentarea numarului de vamesi din unitate. Daca ar fi fost formulata aceasta necesitate, ar fi fost luata in considerare", a precizat Gligor Gavris, purtatorul de cuvant al unitatii. 

Comentarii

Laura

13.02.2015 09:55

Și eu trebuie să mă înarmez cu nervi de fiecare dată când merg. Sistemul lor este practic inexistent. Dacă vrei să întrebi dacă sunt colete sosite pe numele tău sau pe adresă (colete fără tracking number) efectiv urlă la tine că nu se poate, să nu-i faci să piardă timpul când e atâta lume la coadă, întrucât ei nu introduc datele în vreo bază de date computerizată, ci manual într-un caiet și le-ar lua prea mult timp să răsfoiască filele să-ți caute numele. Ultima dată am stat 40 de minute la coadă să pun o întrebare (?!), iar când am ajuns într-un glorios final la ghișeu mi s-a spus că nu am nici un colet pe numele meu fără ca (măcar de complezență) să treacă cu ochii peste faimosul caiet. Degeaba am încercat să-i explic că de la Oficiul Poștal de care aparțin mi s-a spus că am avut 3 recomandate pe numele meu dar care au fost trimise înapoi la Poșta vamă pentru că nu au găsit adresa. Au chemat-o pe dirigintă, care mi-a oferit următoarele soluții: aduc număr tracking (ceea ce nu am deoarece valoarea coletelor este mai mică inclusiv decât costul trackingului), mă întorc la oficiul poștal de care aparțin, identific diriginta și o rog să-i dea un telefon (că ea nu putea să sune pe loc) sau îi spun expeditorului să vină să depună plângere și ei vor relua parcursul coletelor. Încerc să-i explic că, din moment ce e virba de colete care vin în vamă, e cam clar că nu-s de pe teritoriul României și că expeditorul meu e din Tailanda și nu poate veni până la Cluj să depună plângere personal, iar dânsa îmi explică că atunci ar fi cazul să încerc primele 2 variante. Noroc mie

Vasi

13.02.2015 10:49

Vama Romana, care e probabil cea mai intoarsa in timp institutie din tara asta, alaturi de Posta Romana, care stim cu totii cum este, fac un duo de exceptie. Legislatia zice ca orice culet cu o valoare de peste 10 EUR venit din afara Uniunii Europene, trebuie vamuit. Asadar spuneti-le prietenilor vostri sa va trimita colete cu valoare 1 (1 EUR / 1 USD / 1 YEN). Apropo, ganditi-va cat de rau ii merge vamesului care lucreaza de la 8 la 3 si tot ce face e sa se uite in niste cutii, pe care nici nu le atinge.

Monica

13.02.2015 15:01

La toate oficiile postale e la fel. De fiecare data cand primesc un colet ma inarmez cu rabdare si casti la telefon si astept la coada timp de o ora sau mai mult. Am vazut multe cazuri in care doamnele de dupa geam strica la oamenii care intreaba ceva sau pur si simplu nu fac un sinur rand dupa cum spun ele.

ADRIAN

08.03.2017 19:34

Locuim deasupra postei,nesimtirea celor care lucreaza ne da si noua batai de cap,,cara colete,zgomote tunete,nu ne putem odihni,,daca am facut reclamatii,am primit un raspuns halucinant,,noi lucram faceti reclamatii la SEFI,care SEFI,,am facut demersuri si la politia locala,,dar se pare ca au multe de facut,,,la noi nu ajung,,,

Cseke

12.10.2017 13:32
Și la poșta din Florești sunt probleme am primit azi un mandat poștal fara Nr am mers la poștă și doamna de acolo nici nu a vrut să se ridice să caute,vreau să depun plîngere m-ai departe asta e poșta din România și vor să aibe salarii mari pt ce doamnelor că nici nu va sinchisiți să căutați așa ați fost educate

Adauga comentariu