Noi declarații în cazul managerului de transporturi, săltat de SIAS în centrul orașului: „Am văzut în oglindă cum mascații băteau cu pumnii în mașina lui. L-au luat pe sus și l-au băgat într-o dubă”

UPDATE: 

La aproape 24 de ore de la incident, IPJ Cluj prezintă varianta de poveste rezultată din audierea echipajelor care l-au condus la secție pe clujeanul Grigore Florin Neag. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a refuzat să se legitimeze și ulterior a susținut că nu are documentele asupra sa, motiv pentru care a fost condus la secție. Cu toate acestea, IPJ Cluj susține că cei de la SIAS nu au folosit forța pentru a-l conduce pe bărbat la secție, ba mai mult, clujeanul s-a luat la harță cu ei vorbind de ”polițiști cumpărați” și ”corupție”. 

Iată poziția IPJ Cluj: 

„Traficul în zona respectivă era blocat. Colegii au intervenit pentru a dirija traficul. Bărbatul în cauză avea mașina pe banda a 3-a și i s-a cerut să înainteze pentru decongestionarea traficului. În acel moment șoferul a ignorat indicațiile celor de la Rutieră și a mutat mașina pe estuarul de la intrarea în parking. Colegii de la Rutieră i-au cerut să se legitimeze însă acesta a refuzat. Între timp a făcut schimb de locuri cu soția și a inițiat un dialog cu limbaj violent. Echipajul SIAS se afla în zonă cu scopul menținerii liniștii publice în zona Târgului de Crăciun. Când aceștia s-au apropiat de colegii de la Rutieră, bărbatul s-a calmat și a precizat că nu are documentele asupra sa. Colegii de la Rutieră și cei de la SIAS l-au condus la sediul Poliției pentru a-i stabili identitatea. În cauză s-au aplicat două sancțiuni: pentru lipsa documentelor și pentru nerespectarea indicațiilor agenților de la Rutieră cu sancțiunea complementară de reținere a permisului pentru 60 de zile.

Polițiștii nu au folosit forța fizică în timpul incidentului. Percheziția corporală de la sediu a avut c scop stabilirea dacă șoferul are asupra sa documentele de identificare sau posibile arme albe. Ulterior, acesta a fost lăsat să plece” explică reprezentanții IPJ Cluj.

Întrebați cu privire la cele declarate de Neag Grigore Florin și martorul care se afla acolo, un cetățean din Târgu-Mureș, IPj Cluj susține că din declarațiile date de polițiști nu se confirmă loviturile aplicate mașinii sau agresarea fizică a clujeanului. Cu toate acestea: „Poliția Municipiului Cluj-Napoca și cei de la departamentul de Control Intern din cadrul IPJ Cluj au demarat o anchetă pentru a stabili dacă echipajele de la SIAS și de la Rutieră au respectat procedurile legale”, mai confirmă cei de la Biroul de Presă al IPJ Cluj.

 

 

Un bărbat din Târgu Mureș a asistat la incidentul de ieri-seară din Piața Unirii. Martorul susține că a văzut în oglinda de la mașină cum Grigore Florin Neag, un clujean manager de transporturi, a fost înconjurat de polițiști și mascați. Potrivit acestuia, mascații băteau cu pumnii în mașina clujeanului, manifestându-se violent, ca ulterior să îl ia pe sus și să îl bage într-o dubă. 

„Eu mă aflam în mașina din fața clujeanului săltat de poliție. Stăteam de aproape o oră la rând să prindem un loc în parcare, fără a obstrucționa în vreun fel traficul. Am văzut în oglindă cum doi mascați au început să îi lovească mașina și când acesta a dat să se coboare din autovehicul autoritățile l-au luat pe sus și l-au băgat într-o dubă, cred că era un Mercedez Vito. Eu am intrat în parcare și soția acestuia a reușit să parcheze mașina lângă mine. După o oră, când am ajuns din nou la mașină l-am așteptat pe clujean și i-am spus că dacă dorește îi vin de martor” explică Ciprian, șoferul din Târgu Mureș care a asistat la momentul în care autoritățile l-au săltat pe Grigore Neag. 

 

Reamintim că Grigore Neag se afla ieri-seară în mașină împreună cu soția și fetița lor,  la intrarea în parkingul din Piața Unirii. la un moment dat, bărbatul spune că polițiștii i-au cerut să plece din coloana care aștepta să intre în parcare. El le-a explicat că a așteptat 40 de minut și că nu i se pare normal să plece pentru că nu încurcă traficul și este încadrat corespunzător. Agenții i-au cerut actele de la mașină și în timp ce le căuta au apărut mascații de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, care au început să urle, să îi lovească mașina (un Range Rover Sport) și să îl amenințe. Bărbatul a fost luat pe sus, dus la sediul Poliției de pe Decebal și percheziționat. 

„S-a făcut un estuar pentru intrarea în parcare. Acolo ne aflam noi, însă locul respectiv era ocupat de o mașină de poliție. Noi am așteptat 40 de minute, eram a treia mașina pe banda celor ce așteptau să intre în parcare. Dintr-o dată a venit o mașină de poliție și a intrat în fața mea. I-am cedat trecerea și au intrat în fața noastră. La început ne-au cerut politicos să eliberăm banda, iar eu le-am spus că nu mi se pare normal să plecăm după ce am așteptat atât de mult. Noi voiam să mergem cu copilul la Târgul de Crăciun. Mi s-au cerut actele și în momentul în care am vrut să trag mașina în stânga, probabil au crezut că vreau să fug, deși nu asta era intenția mea, unul dintre agenți a sărit la mine și a început să urle. În acel moment fetița noastră s-a trezit din somn și a început să plângă, fiind speriată. Soția a închis geamurile și de nicăieri au apărut niște mascați ce purtau inscripțiile SIAS. Aceștia au început să bată cu pumnii în mașină și după ce am căutat actele în bord am ieșit să le predau. Mi-au pus mâna în gât și au început să mă amenințe că mă vor ”șpreia” și îmi vor pune cătușe. Nu m-au încătușat, însă m-au băgat într-o dubă și m-au dus pe Decebal .În interior era un mascat care m-a amenințat tot drumul că îmi vor rupe coastele și mă vor lovi. Soția și fetița au rămas la parcare, iar eu am fost dus pe Decebal unde m-au percheziționat și fără să se prezinte sau să îmi pună întrebări mi-au aplicat două sancțiuni. Nu știu pentru ce, deoarece am refuzat să completez Procesul Verbal. De acolo mi-au dat drumul și am plecat cu un taxi să îmi găsesc familia. Șoferul care era în spatele meu, la intrarea din parcare, m-a așteptat acolo și mi-a spus că îmi va veni de martor dacă voi face demersuri împotriva echipajului care m-a săltat fără motiv. Am vorbit deja cu un avocat și voi depune plângere penală. Nu îmi vine să cred ce s-a întâmplat și de ce s-a procedat în așa manieră”, explică clujeanul Grigore Florin Neag.

Ziar de Cluj a cerut celor de la IPJ un punct de vedere, însă, aceștia nu l-au prezentat până la publicarea articolului. 

ȘAPTE întrebări la care IPJ Cluj trebuia să răspundă deja: 

Ce s-a întâmplat ieri-seară în Piața Unirii? 

De ce se aflau cei de la SIAS în zonă? 

De ce a fost nevoie de intervenția acestora și care este procedura ce le permite mascaților să manfieste acest comportament față de un cetățean care nu prezintă pericol? 

De ce a fost managerul de transporturi condus la sediul de pe DECEBAL și de ce l-au PERCHEZIȚIONAT?

Este sau nu demarată o anchetă internă cu privire la comportamentul celor de la SIAS? 

Cine este bărbatul de la SIAS care, în timp ce se afla în dubă cu Grigore Neag, l-a amenințat că îi rupe coastele?

CINE RĂSPUNDE PENTRU MODUL ÎN CARE AU OPERAT CEI DE LA IPJ CLUJ? 

Adauga comentariu