Din oras

Noi constructii ilegale reclamate la Cluj. De data asta, pe strada Eugen Ionesco

Cativa clujeni ii acuza pe detinatorii unui teren de pe strada Eugen Ionesco de o serie de ilegalitati, de la incalcarea obligatiilor de racordare la utilitati a locatarilor din zona, la ridicarea unor etaje care nu sunt prevazute in acte si, implicit, incalcarea PUZ-ului. Toate astea s-ar intampla, potrivit acestora, in vecinatatea locuintei Aurorei Tarmure, secretar al primariei clujene, situata intr-un bloc al proprietarilor in cauza. 

Oamenii se plang ca actualii proprietari, Sorin Rusu si Ovidiu Tivadar, nu le-au amenajat drumul de acces si nici nu au efectuat racordurile la utilitati, cum s-au obligat la semnarea contractului de achizitie al terenului de pe strada Eugen Ionesco, nr 47 si 49. Mai mult, le-ar fi cerut mii de euro pentru asta. Dupa ce oamenii s-au descurcat cum au putut, o alta amenintare vine din partea vecinilor detinatori de blocuri: se pare ca acestia adauga etaje suplimentare, neprevazute in planuri.

Terenul in cauza are 10.000 mp si a apartinut initial unui cuplu de pensionari, iar acestia l-au lasat mostenire nepotilor. Ei au impartit aria in parcele, care include si un drum de servitute cu o latime de 4 m. Noii proprietari au decis sa aloce o parcela de 1.867 metri patrati pe care sa o vanda cuiva, cu clauza de a suporta cheltuielile de extindere a utilitatilor, de a face PUD-urile pentru restul parcelelor si de a amenaja drumul de servitute.

Aceasta parcela a fost vanduta apoi catre Violeta Mercea si Adrian-Dan Moldovan. Femeia s-a ocupat de Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru toate parcelele pentru constructia de locuinte unifamiliale. Acestea au fost cuplate in duplexuri, iar pentru parcela ei a incercat sa obtina un PUD pentru construire de blocuri, dar a fost respinsa. Astfel, pe numele clujencei exista doar un PUD de case insiruite. A urmat si un proces in care Vasile Nicoara, unul dintre mostenitori, a acuzat-o pe Violeta Mercea de nerespectarea contractului de vanzare-cumparare.

Terenul cu pricina a fost vandut apoi catre Adrian Cristian Tivadar si Sorin Rusu, iar clauzele privind utilitatile si drumul au fost perpetuate.

Vecinii se plang ca extinderea utilitatilor nu a fost realizata de catre noii proprietari, asa cum prevedea contractul de vanzare-cumparare.

“Dupa ce au extins utilitatile, au avut pretentia ca noi, vecinii, sa platim niste sume aberante. Mai exact, cate 2.000 de euro pentru a ne racorda la reteaua de apa/canal , plus 2.000 de euro pentru racordul la reteaua de electricitate, plus 500 euro pentru reteaua de gaz”, se plange Calin Bunea, cel care a inceput demersurile de contestare a presupuselor ilegalitati.

Ulterior, instalarea retelei de gaz a fost suportata integral de catre E. On Gaz, ca investitie. Locatarii – mai putin Bunea – au platit cate 2.000 de euro pentru racordul de apa si canal, iar electricitatea a fost instalata pe banii lor, deoarece proprietarii incriminati au facut tarziu racordul, la inceputul anului 2012.

“Chiar de curand am incercat sa ma racordez la reteaua de apa si canal, deoarece am obtinut avizele de la regia de apa Somes unde am semnat o declaratie pe propria raspundere. Cand au ajuns muncitorii acolo, Rusu si Tivadar au facut un scandal monstru, pentru ca nu le platisem sumele de 2.000 de euro pentru apa si canal, respectiv 2.000 de euro pentru electricitate. Au inceput sa-si sune cunostintele de la RADP, respectiv Electrica. Tocmai plecam in concediu, asa ca nu am chemat politia, desi am avizele pentru aceste racorduri”, relateaza clujeanul.

In urma scandalului, muncitorii au plecat si pana acum racordarea e tot nefacuta.

Drumul de 4 metri latime a trebuit extins la un moment dat la 8 metri. Dept urmare, din parcela vanduta lui Bunea s-au dezmembrat 2 metri care nu s-au alipit la drumul de 4 metri ci s-a creat o alta parcela, cu un alt numar cadastral, cu titlu de drum pentru circulatie publica, dar a carei proprietar este el, impreuna cu un alt vecin. Reteaua de electricitate trece pe sub pamant exact prin portiunea respectiva. Practic, cablul de curent traverseaza parcela clujeanului, fara sa i se fi cerut acordul.

“Pana la urma am ajuns la un compromis. Drumul pavat ar costa 31.000 de euro, din care cei doi vor achita 14.000 si noi, restul, cate 2.000 si ceva”, a precizat Bunea.

Problema cea mai importanta este insa a celor trei blocuri care se construiesc in momentul de fata. Autorizatiiile de construire au fost obtinute in perioada in care Sorin Apostu era inca primar, si, printr-o “coincidenta”, cele trei imobile au fost proiectate de firma Bogart, cunoscuta ca firma agreata de fostul primar.

In prima faza,  s-a obtinut modificarea PUD pentru construirea a trei blocuri cu cate 6 apartamente, desi Violetei Mercea i se respinse o astfel de modificare. Ulterior, au obtinut autorizatiile de construire 1445 din 23.12.2011, 1453 din 23.12.2011, 1465 din 23.12.2011. Autorizatiile de construire sunt pe numele Vasile Rusu si sotia, respectiv Tivadar Vasile impreuna cu sotia, deoarece Sorin Rusu si Cristian Tivadar si-au vandut terenul parintilor, prilej cu care ar fi exclus si obligatiile referitoare la utilitati si drum, desi era ilegal sa le excluda.

Autorizatiile lor de construire prevad un regim de inaltime P+2E, care este si limita impusa de Planul Urbanistic Zonal (PUZ) in zona, cu nu mai mult de 10 metri inaltime la cornisa. Cu toate acestea, proprietarii acuzati de ilegalitati tocmai sunt la faza a doua de executie a celui de-al treilea etaj pentru blocul din mijloc. In plus, sunt vizibile geamurile de locuinta de la un subsol care are aprobata functiunea de garaj. Mai mult, autorizatia lor de construire prevede P+2E si in niciun caz P+2E+R sau P+2E+M.

In tot acest timp, un alt vecin, Simion Vidrean, a incercat la randul sau sa obtina modificarea PUD-ului pentru construirea a doua blocuri a cate 6 apartamente, dar dupa reclamatiile celorlalti  la Primarie cererea i-a fost respinsa de patru ori, a renuntat la modificare si a solicitat aprobare pentru a realiza doar doua duplexuri.

In prezent, Tivadar si Rusu sunt pe cale sa-si reautorizeze cele trei blocuri, astfel incat sa poata sa “legalizeze” si etajul suplimentar.

“Locurile lor de parcare sunt lipite de gardul meu cu ei. Tinand cont ca eu mi-am pozitionat casa pe latura aceea, fiind mai economic pentru a ramane cu cat mai multa gradina, ma voi trezi in fiecare dimineata pe „muzica” motoarelor de la masinile vecinilor care vor locui in cele trei blocuri”, se mai plange Bunea.

Intre timp, clujeanul a depus sesizari atat la Inspectoratul de Stat in Constructii, cat si la Primarie dar spune ca nu se asteapta sa se intample ceva in urma demersului sau.

“Eu am cumparat terenul cu 110 euro, ei cu 55, dar cu obligatia de a asigura drum si utilitati. Nu aveau dreptul sa ceara bani de la oameni pentru utilitati, ba si sa isi adauge un profit de aici. Faptul ca in loc de 18 locuinte vor fi 24 va duce la locuri de parcare mai putine, deci cei care sunt in plus vor parca la poarta mea si va fi aglomeratie. In plus, se vor suprasolicita retelele de utilitati. Urmeaza sa ii actionez in judecata si, in ultima instanta, sa cer demolarea constructiilor ilegale”, a spus Calin Bunea.

Nemultumirea lui Bunea este impartasita si de alti vecini de la adresa respectiva.

“Nici mie nu imi convine ce se intampla. Stam pe o strada privata pe care s-au construit niste blocuri intre case, iar peste cele doua etaje aprobate mai ridica inca unul. Asta inseamna apartamente in plus, vecini in plus, va dati seama cat inconfort inseamna asta. Nu cred ca e legal ce se face acolo, sunt multe neclaritati. Am auzit ca cei doi mai au si alte blocuri la care au adaugat illegal etaje, dupa care au primit aprobare. Ar trebui ca primaria sa se implice in acest caz”, a declarat Ovidiu Negrusa, unul dintre locatarii de la adresa cu pricina.

Un alt clujean care locuieste pe strada Eugen Ionesco, nr. 47 si 49, Razvan Dunca, spune ca au fost probleme inca de cand Rusu si Tivadar au cumparat terenul.

“Am avut tot felul de discutii, am incercat sa ii contestam la sedinte de consiliu local dar nu am reusit. Sunt aroganti, ne privesc de sus, tip investitorilor din Romania. Am auzit si eu zvonul cu doamna Tarmure care i-ar sprijini. Pana una-alta, am platit singuri racordul si acum asteptam sa vedem pana unde pot merge. Cert e ca se vede cu ochiul liber ca se mai ridica un etaj la niste blocuri deja disproportionate fata de restul cladirilor”, a remarcat Dunca.

Unul dintre investitori, Sorin Rusu, a oferit o explicatie laconica a situatiei.

“Nu e adevarat, chiar au fost unii de la primarie in control si au vazut ca facem doar un etaj tehnic. Le-am prezentat si vecinilor asta”, a declarat Rusu, dupa care legatura telefonica s-a intrerupt si nu a mai raspuns la apeluri.

Oficialii primariei si ai Inspectoratului Teritorial in Constructii Cluj nu au prezentat inca o pozitie referitoare la acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *