Din oras

Nimic nu mai opreste constructia hotelului de 100 de camere pe strada Avram Iancu

Este doar o chestiune de timp pana sa inceapa construirea hotelului de 100 de  camere a milionarului sibian Dumitru Ghise in centrul Clujului, dupa ce Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a respins solicitarea Directiei Judetene pentru Cultura de clasare ca monument istoric a imobilului de pe strada Avram Iancu 25, demolata pentru a face loc proiectului hotelier. Demolarea partiala a cladirii a starnit un adevarat scandal in oras anul trecut. Comisia Zonala de Monumente a incercat salvarea constructiei prin demararea procedurii de clasare ca monument istoric, dar au pierdut lupta.

“Am primit doar raspuns verbal de la Comisia Nationala, adica stim ca s-a votat neclasarea cladirii ca monument istoric, dar inca asteptam actul oficial. Stiti cum e in administratie, pana nu ai un act, nu e oficial. Dupa ce il primim, instiintam proprietarul, Primaria, Politia, Inspectia de Stat in Constructii, iar timp de trei ani nu se mai poate demara procedura de clasare. Lucrurile vor intra pe fagasul pe care il aveau inainte si se face hotelul, cel mai probabil”, a explicat pentru Ziar de Cluj Victor Cublesan, directorul Directiei Judetene de Cultura.

In iunie 2014 un adevarat scandal izbucnea in spatiul public clujean, dupa ce cladirea de pe strada Avram Iancu 25, care a fost propusa spre clasificare ca monument istoric cu trei zile inainte, a fost demolata partial.

Autorizatia de desfiintare a casei s-a eliberat de catre Primarie in 4 iunie 2014, dupa ce Dumitru Rodean, beneficiarul proiectului, a obtinut si avizul Comisiei de Monumente. Demolarea cladirii a inceput mai devreme decat era prevazut in autorizatia de desfiintare. Inspectorii Politiei Locale de la Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii au dispus “oprirea imediata a lucrarilor pana la clarificarea situatiei imobilului, avand in vedere ca statutul a fost schimbat”, adica s-a inceput procedura de clasare ca monument istoric.

Administratorul societatii Szabi & Bogi Construct din Sic, Ioan Biro, a semnat procesul verbal de constatare, iar o zi mai tarziu jumatate de cladire a fost daramata.

Reprezentantii Primariei promiteau masuri dure in acest caz, mai ales ca lucrarile au fost oprite de Politia Locala, iar a doua zi reluate fara nicio problema.

“Sunt indignata de situatie, nu poate fi sub nicio forma un precedent. Tocmai de aceea trebuie sa intervenim la modul cel mai strict in limitele legii, ceea ce inseamna ca atat Primaria, care a impus suspendarea imediata a lucrarilor, cat si Comisia Zonala a Monumentelor Istorice trebuie sa faca o plangere penala, iar dupa aceea justitia sa isi faca treaba. Daca nu, maine, poimaine oricine poate face ce vrea. Asa nu putem fi Capitala Culturala Europeana. Trebuie sa colaboram, nu este treaba unei singure institutii, trebuie sa colaboram ca sa statuam un exemplu si sa putem spune “Pana aici!”, a declarat in iunie 2014 viceprimarul Anna Horvath
La scurt timp, insa, autoritatile “s-au inmuiat” si plangerea penala anuntata cu surle si trambite nu s-a mai facut niciodata.  

“N-avem atributii, daca vine cineva si ne spune ca avem competente…dar este masa celor de la Directia Judeteana de Cultura”, a declarat astazi Anna Horvath.

In timpul taraganarii unui raspuns privind clasarea, proces care a durat un an de zile, incet-incet toata cladirea a fost demolata, acum fiind doar un teren gol acolo.

Proiectul prevede un hotel de patru etaje pe o suprafata de 2.658 de metri patrati si a fost aprobat de consilierii locali in luna mai 2010.

In sedinta din 15 iulie 2010 consilierii locali au fost cat pe ce sa revoce hotararea data in urma cu doua luni, prin care aprobau Planul Urbanistic Zonal si de Detaliu pentru strada Avram Iancu 19-25, care prevedeau edificarea hotelului. In urma unei plangeri primite din partea a noua vecini, consilierii locali au cazut pe ganduri, daca au procedat sau nu corect atunci cand au aprobat PUZ si PUD pentru dotare hoteliera. Asta chiar daca Comisia Zonala a Monumentelor Cluj nu si-a dat avizul, iar actul necesar a fost obtinut de la superiorii din Comisia de la Bucuresti.

„Daca revocam HCL-ul, ar insemna sa admitem ca hotararea a fost aprobata ilegal. Discutia despre avizele date negativ la Cluj si pozitiv la Bucuresti este una sentimentala. Directia de urbanism a propus mentinerea hotararii, iar daca noi votam revocarea ei, atunci admitem ca am incalcat legea. Cei care voteaza sa argumenteze ce anume am incalcat”, a replicat viceprimarul de atunci Radu Moisin, arata Foaia Transilvana.

„Am fost trasi in piept. Acum trebuie sa avem disponibilitatea de a reveni sau cei care au formulat plangerea pot ataca in contencios hotararea. In acest moment trebuie atacat avizul de la Comisia Nationala de Monumente, in locul HCL-ului. Personal asta as face”,a precizat viceprimarul Laszlo Attila, conform sursei citate.

In final, primarul Sorin Apostu le-a spus consilierilor, ca oricum, asa aprobat cum e, proiectul se poate impotmoli pe parcurs, in faza autorizatiei de construire. „Prin HCL-ul votat ati cerut ca in faza de autorizare a proiectului sa aduca un aviz de la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice din Cluj, pe care oricum nu il vor obtine. Pe cand o anulare, e mult mai greu. Va dati seama ca nu pot merge mai departe”, a afirmat Apostu. Astfel hotararea ramane in vigoare cu sase voturi pentru revocare, 10 impotriva revocarii si trei abtineri. In 23 septembrie 2013 hotelul a obtinut certificatul de urbanism.

Beneficiarul proiectului hotelului este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghise, cel care este patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj. In realitate proiectul este controlat de Ghise, dupa cum remarca si presa in 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *