In vizor

Nimeni nu vrea sa repare strada Tipografiei. După patru licitații ratate, Primăria crește din pix valoarea lucrărilor

După ce nimeni nu a fost interesat de reabilitarea unui tronson din strada Tipografiei, Primăria mărește valoarea contractului, sperând ca astfel va atrage atenția constructorilor. Proiectul urmează să fie realizat din fonduri europene, deși în 2017 era vorba că va face parte din proiectul reabilitării Turnului Pompierilor. După semnarea contractului, în iunie 2019, proiectul a fost scos la licitație de patru ori, însă nu a fost depusă nicio ofertă.

”Ținând cont de faptul că între momentul determinării valorii estimate a achiziției și data efectuării achiziției există un interval de timp semnificativ în care au fost înregistrate creșteri de prețuri pe piață, coroborat cu faptul că nu au fost depuse oferte la licitația de lucrări costurile trebuie actualizate”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre.

În data de 14.06.2019 Municipiul Cluj-Napoca a semnat contractul de finanțare pentru proiectul din fonduri europene ”creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană: Modernizarea strada Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente”.

Inițial, realizarearea proiectului de amenajare a trsonsonului de pe strada Tipografiei aferent amplasamentului Turnului Pompierilor a fost cuprins în contractul aferent reabilitării monumentului istoric, indicatorii economici fiind aprobați în iulie 2017. Ulterior, amenajarea străzii a fost preluat în proiectul european, alături de celelalte tronsoane ale străzii Tipografiei.

Municipalitatea a încercat anul trecut de patru ori să adjudece licitația pentru amenajarea străzii Tipografiei (tronson 2), dar nu a fost depusă nicio ofertă.

”Datorită faptului că este o lucrare de mici dimensiuni, complicată din punct de vedere al execuției lucrărilor, executantul are nevoie să coopteze îm echipa sa specialiști atestați care implică costuri ridicate, făcând ca aceasta să fie atractică pentru potențiali ofertanți doar în condițiile unui profit ridicat”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primăria menționează faptul că din iulie 2017 și până în 2019 indicii de cost în construcții au crescut cu 34%.

Valoarea inițială a lucrărilor era de 1,5 milioane de lei, iar valoarea actualizată este de 1,9 milioane de lei. Durata de execuție a lucrărilor este de 8 luni.

Proiectul vizează tronsonul de stradă situat între David Ferenc și Joliot Curie.

Nu este prima licitație pe care primăria o lansează și pentru care nu primește nicio ofertă. Să fie oare prețurile oferite de municipalitate atât de mici? Viceprimarul Tarcea explica la un moment dat că se ajunge la această situație deoarece nu există suficiente firme pentru a acoperi toate lucrările. Pentru Podul Garibaldi au fost organizate patru licitații, iar situația s-a repetat și în cazul Centrului Cultural Transilvania, tot patru licitații. Indiferent de adevăratele motive, Primăria este nevoită să crească valoarea contractelor pentru a-și spori șansele să existe un ofertant. Poate că și firmele de construcții au învățat șmecheria și așteaptă aceste ocazii când pot obține mai mulți bani pentru aceste lucrări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *