Din oras

Nici un investitor nu este interesat să construiască sediu pentru Filarmonică și hotel cu 8 etaje pe bulevardul 21 Decembrie. Primăria mai lansează o licitație

Proiectul grandios care prevede construirea sediului pentru Filarmonică și unui hotel cu 8 etaje (ori a unei clădiri de birouri) este un eșec răsunător pentru Primăria Cluj-Napoca. Sediul și hotelul fac parte din proiectul Centrul Cultural Transilvania, o idee veche din 2004. În 2019 și în 2020 au fost organizate 4 licitații pentru găsirea unui investitor privat care să intre în această afacere cu Primăria, dar nu s-a prezentat nimeni. Acum, Primăria vrea să mai facă o încercare – o nouă licitație.

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că urmează să fie scoasă la licitație, din nou, concesionarea terenului și a lucrărilor de construcție a unui hotel de patru stele, cu opt etaje.

„Proiectul Filarmonicii este unul foarte grandios. Acolo avem un proiect pentru clădirea din față, un proiect pe fonduri europene, unde urmează să fie făcut un Centru pentru Tineret. De asemenea, avem discuții pentru că nu am găsit încă nici un investitor care să vină în parteneriatul public privat pe care noi îl avem pentru clădirea de birouri și hotel.

O să scoatem încă o dată la licitație concesiunea pentru a putea face o clădire de birouri sau hotel și cu banii pe care îi avem de acolo să putem demara celelalte lucrări pentru Filarmonică. Am avut și câteva pauze pentru că am avut un an pandemic extrem de complex și ne-am canalizat pe celelalte proiecte care au fost pe fonduri europene pentru a crește calitatea vieții și siguranța cetățenilor din Cluj-Napoca”, a declarat Tarcea, vineri, într-o emisiune online a unei publicații locale.

Durata concesiunii va fi de 40 ani, din care 24 luni pentru proiectarea şi execuția investiției. Durata aferenta proiectării şi execuției este defalcată astfel: Proiect DTAC – 5 luni; proiect tehnic, detalii de executie şi caiete de sarcini – 3 luni; executie lucrari – 16 luni.

Investiția pentru Centrul Cultural Transilvania este de peste 1,4 miliarde lei (aproximativ 303 milioane euro).

Studiul de fezabilitate pentru realizarea hotelului și a Centrului Cultural Transilvania propune două variante:

  1. Construirea unui hotel de patru stele, cu 202 camere
  2. Construirea unui hotel de patru stele, cu 106 camere și 48 de apartamente de patru stele, care pot fi folosite atât ca locuri de cazare cât și ca spații de birouri.

Ideea realizării unui hotel de 4 stele pe terenul destinat viitorului sediu al Filarmonicii nu este una nouă: în 2016, Emil Boc anunța că Primăria Cluj-Napoca trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv.

Centrul Cultural Transilvania este o idee veche din 2004, pe vremea când președinte de Consiliu Județean era Grațian Șerban. Atunci se dorea realizarea unui sediu în Parcul Central, dar ulterior s-a renunțat la proiect. În 2010 Primăria a readus în atenție ideea, dar cu altă locație: bulevardul 21 Decembrie 1989. Din 2010 și până în prezent, în afara de concursul de idei și adjudecarea proiectului, nu s-a mai întâmplat aproape nimic.

În 2011, primarul de atunci, Sorin Apostu declara că în 2015, Centrul Cultural Transilvania va fi funcțional. La acel moment a fos încheiat chiar un contract de proiectare în valoare de 2,1 milioane de lei.

Din 2014 Emil Boc susținea că are investitori interesaţi de acest proiect. În bugetul pe 2014, primarul a alocat din nou finanţare pentru plata proiectării Centrului Cultural Transilvania.

În planul de investiții pe 2015 al Primăriei Cluj-Napoca, aproape 2 milioane de euro au fost puse la îndemâna investiției promise pe numele ei “Centrului Cultural Transilvania” – care conține, firește, și sediul Academiei de Muzică, și pe cel al Filarmonicii.

La finalul anului 2017, presa ”de casă” a primăriei lui Boc anunța că pe terenul de pe Bdul 21 Decembrie 1989, va fi realizat un Centru European de Artă Contemporană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *