Nici pandemia nu salvează Clujul de magazinele second-hand

Una dintre principalele atracții din centrul municipiului Cluj-Napoca sunt magazinele de haine second-hand, sau pentru cei mai sensibili, outlet-uri. Acestea împânzesc principalele zone de atracție ale orașului, precum Bulevardul Eroilor, Strada Memorandumului sau piața Mihai Viteazu. 

Boc se lăuda încă din 2012 că va scăpa centrul Clujului de aceste magazine, dar la fel ca multe alte promsiuni de ale edilului, nici aceasta nu s-a materializat. Iată că a venit pandemia, cele mai multe magazine s-au închis, unele probabil pentru totdeauna, dar nu și second-hand-urile. Acestea refuză cu încăpățânare să se lase doborâte.

Cum ordonanțele de Urgență nu specifică clar că astfel de magazine trebuie închise, un astfel de magazin cu haine la mâna a doua sfidează pandemia. Cele mai multe magazine și-au închis activitatea, unele forțate de ordonanțele de urgență, celelalte din lipsa clienților. Totuși, în Piața Mihai Viteazu un magazin de haine second-hand, unul dintre multele care împânzesc zona centrala a orașului își așteaptă clienții.

Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean a declarat că ”doar magazinele care se încadrează în domeniile permise pot funcționa”. Singura problemă este că acele domenii au fost impuse doar centrelor comerciale, nu și micilor magazine. Pentru aceste magazine există însă alte reguli care trebuie să le respecte pentru a putea funcționa. Magazine mult mai mari au considerat că nu pot să asigure protecția angajaților și a clienților și și-au suspendat activitatea, dar nu și acest mic magazin din Piața Mihai Viteazu. 

Regulile impuse de către ordonanțele de urgență prevăd ca: ”Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri. Ori magazinul acela mic abia dacă încape o persoană pe rând. La această se adaugă și faptul că hainele destul de greu pot fi văzute drept un motiv suficient de bun pentru a ieși din casă. 

Potrivit unei informări transmisă de prefectul județului Cluj, în week-end au fost verificate 30 de societăți comerciale cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență, poate că vor face o vizită și magazinelor mai ascunse. 

Adauga comentariu