Din oras

NESIMTIRE SI EVAZIUNE. Zilele Culturale Maghiare – festivalul mancarurilor extrem de scumpe

Strada Universitatii, Kogalniceanu si Emmanuel de Martonne au fost impanzite astazi de bucatari, comercianti si mestesugari. Centrul Clujului miroase a cartofi prajiti, a ciolan afumat, gulas, muraturi si a zeci de bunatati din bucataria specifica ungureasca. E festival in toata regula, iar vizitatorii lui se bucura de fiecare taraba amenajata. Zilele Culturale Maghiare patrund insa adanc in buzunarele celor ce vor sa le sarbatoreasca. O bucata de ciolan afumat costa, fara niciun fel de exagerare, un milion de lei vechi. Dar neimpozitabili, caci „maghiarii” sunt la fel de evazionisti ca „romanii” si nu au auzit de case de marcat.

Desi nu duc lipsa de vizitatori, strazile pe care in aceasta perioada e inchisa circulatia le prezinta clujenilor si vizitatorilor tarabe de care ti-e frica macar sa te atingi. De la briz-briz-uri la articole de imbracaminte traditionale unguresti, de la dulciuri la mancare sanatoasa, toate costa nejustificat de mult.

O rochie brodata costa 350 de lei, un maoiu simplu 40 de lei, o jucarie de plus 20 de lei. Dulciurile se calculeaza in sute de grame, dar cantarul spune ca pentru cele cateva bomboane de pe fundul pungutei trebuie sa platesti peste 10 lei. Iar astea sunt preturile mici.

De mancare, doar daca esti pregatit sufleteste si financiar te poti atinge: cartofi prajiti cu frigarui de pui – 32 de lei. O portie de cartofi prajiti cu fix 12 felii de cartofi prajiti costa 12 lei. Un ciolan care atrage ochiul oricarui pofticios poate costa si 100 de lei. I s-a intamplat azi unui domn care era sa scape farfuria din mana cand a auzit cat are de scos din portofel. Altul a fost mai norocos – al lui a costat doar (sic!) 85 de lei.

Cu toate astea, terasele nu duc lipsa de pofticiosi care baga mana adanc in portofel si se infrupta din bunatatile pregatite de maghiarii veniti din Harghita, Covasna sau chiar din Ungaria.

O portie de legume cu ciolan (daca ai noroc) costa 16,5 lei, cu paine cu tot. Restul prajelilor (carnati, ceafa, coasta, piept de pui, peste ) se taxeaza pe suta de grame cu preturi care incep de la 7 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *