Din oras

Nenorocita de o operatie, o tanara din Luncani se chinuie cu un sfert de stomac

La doar 18 ani, Ioana Roxana Harastosan isi doreste doar sa poata sa aiba o sansa la viata. Problemele digestive si o operatie de care medicii ii spun acum ca nu trebuia facuta au facut ca tanara sa ramana cu un sfert din stomac si necazuri care par sa nu se mai sfarseasca. Familia ei nu are nici un venit, traieste din mila apropiatilor si ar avea nevoie de sprijin ca sa poata lupta mai departe. 

Un copila cat un ghemotoc, pe un pat de spital vrea sa demonstreze ca dorinta de a trai si de a duce o viata normala poate invinge un sistem sanitar defect.

E slabuta, chinuita si operatia suferita la stomac a lasat in urma si o problema stanjenitoare: sughituri repetate care par niste strigate. 

“Asa fac eu, e de la stomac, sa nu va suparati”, se scuza tanara. 

Alaturi de Ileana Harastosan, mama care o ingrijeste langa patul dintr-un salon de la Clinica Medicala 2 din Cluj-Napoca, Ioana, diagnosticata cu pseudoobstructie intestinala, isi spune repede povestea, cu multi termeni de specialitate, aparate, diagnostice si proceduri medicale la care a fost supusa in ultima perioada, in anii care ar fi trebuit sa fie cei mai frumosi din viata ei. 

Problemele ei au inceput cand avea 16 ani. 

“Am tusit timp de trei luni, m-au trimis la Cluj, la pneumologie, apoi au zis ca e de la stomac si mi-au dat Metoclopramid, de la care mi s-a umflat limba si mi s-a dus gura intr-o parte. Am ajuns apoi la Pediatrie 1, unde au zis ca am gastrita, apoi m-au trimis acasa, cu regim si apoi am inceput sa vomit incontinuu”, a povestit Ioana. 

Povestea continua cu momente in care venea la clinicile clujene cu stari de rau, apoi urmau perioade in care se simtea bine, dupa care iar ajungea la spital. In cele din urma, ajunge la un spital din Targu Mures, unde li se spune ca trebuie sa se opereze de urgenta la stomac. 

“Am ajuns la doctorul Alexandru Boteanu. Mi-a zis ca daca nu ma opereaza, mor. Am inceput sa plang, dar a trebuit sa cedez. Mi-au facut rezectie gastrica pentru steatoza pilorica. La internare aveam 47 de kilograme, la externare 40. In hartiile de iesire din spital au scris ca am baut substante caustice, lucru neadevarat”, sustine fata. 

Medicul Boteanu este cel care in toamna lui 2012 a fost trimis in judecata pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite, iar Ileana Harastosan sustine ca i-a nenorocit copilul „ca sa faca experimente”. Spitalul Clinic Judetean din Targu Mures urmeaza sa ne transmita un punct de vedere referitor la caz.

Dupa intoarcerea acasa problemele se intetesc. Vin si rezultatele biopsiei de la operatie, care scot la iveala ca avea Heliobacter Pilory, o bacterie care infesteaza mucoasa stomacului, vinovata, intre altele, de ulcer. Urmeaza internari la Cluj si Bucuresti, analize si teste peste teste, specialistii le spun ca operatia de la Targu Mures nu trebuia sa aiba loc, unii le spun ca se poate intervene chirurgical pentru ameliorarea simtomelor, altii ca nu se mai poate. 

“Singura solutie care a dat rezultate a fost un medicament, solutia Peptamen, care costa 50-60 de lei pentru o sticla care se consuma intr-o singura zi. De asemenea, ne-au mai promis niste olandezi care ne viziteaza satul in fiecare an ca am putea sa o ducem pe Ioana la o clinica unde ar putea sa ii faca analize si sa vada cum ar putea interveni, insa noi nu avem bani nici de drum. As face orice ca sa o putem salva!”, plange Ileana Harastosan, mama fetei.

Familia nu mai are nici o sursa de venit. Ioana mai are o sora de 10 ani. Tatal ei lucra la autostrada, iar acum nu mai are loc de munca, iar mama a fost nevoita sa renunte la slujba pe care o avea la o croitorie de la Campia Turzii, ca sa poata sta cu fata prin spitale. 

“Mi-am amanetat si verigheta si am pierdut-o. Ne mai ajuta bunica, are o pensie de 400 de lei si cateva rude care lucreaza in Spania si Franta, traim din donatii”, spune femeia, necajita. 

Preotul paroh din Luncani, Adrian Lucian, spune ca necazul familiei Harastosan e cunoscut de toata comunitatea si ca au incercat sa ii ajute, dupa puteri. 

„Sunt oameni sarmani, doamna a trebuit sa renunte la slujba ei la croitorie ca sa stea cu Ioana la tratamente, tatal fetei nu mai are loc de munca de and au plecat cei de la Bechtel. In anii acestia am facut si colecta la biserica pentru Ioana, niste medici de al Cluj le spusesera ca se poate face operatie, dar apoi nu s-a mai facut. Le-am trimis hartiile medicale si celor de la fundatia din Olanda care vin cu ajutoare in sat in fiecare vara, dar au zis ca nici acolo nu se mai poate face nimic. Familia nu se lasa insa, cauta un specialist din strainatate care sa poata sa faca ceva pentru ea”, a spus preotul. 

Medicul Dan Dumitrascu de la Medicala 2, specialsitul care se ocupa de cazul tinerei, nu a dorit sa dea informatii despre acest caz. 

Cei care doresc sa sprijine familia incercata a Ioanei pot dona bani in contul deschis pe numele Ioana Roxana Harastosan la BCR, in euro, 
RO 15RNCB0107135319470001. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *