Nene Iancule, ce teatru ieftin se joacă la Cluj!

Astăzi, la Cluj-Napoca, am putut urmări, pe scena mare a orașului, o piesă de teatru, jucată atât de către actori profesioniști, cât și de amatori. Vă prezentăm scenariul acestei șușanele:

Expozițiunea

De dimineață, pe o străduță de pe malul Someșului, între două poduri, 800-1000 de persoane, gay sau heterosexuali solidari cu comunitatea LGBT, mărșăluiesc pașnic și fără incidente. (Nu intrăm în discuții privind motivațiile participanților, vă prezentăm doar faptele.)

Trei bărbați cu tricouri cu mesaje împotriva minorităților sexuale apar la marșul Cluj Pride, al minorităților sexuale, dar contramanifestanții sunt rapid îndepărtați din vecinătatea grupului de manifestanți, de către jandarmii care îi și legitimează pe cei trei.

Puțin mai spre orele amiezii, în Piața Avram Iancu se desfășoară o altă manifestație, una împotriva „homosexualilor”. (Nu intrăm nici aici în discuții privind motivațiile participanților.) La această manifestație se țin discursuri intolerante, jignitoare la adresa comunității LGBT, sunt prezentate informații, multe dintre ele, eronate.

Intriga

Oana Mardare, fondatoare a teatrului privat Reactor (din Cluj-Napoca), participă la marșul de solidaritate față de comunitatea LGBT. Oana Mardare nu este cunoscută drept o persoană care ar aparține acestei comunități, așa că, cel mai probabil, participă la marș doar în semn de solidaritate. O idee încolțește însă în mintea actriței profesioniste, o persoană inteligentă, care joacă teatru încă din clasa a opta.

Desfășurarea acțiunii

După ce pleacă de la marșul pentru comunitatea LGBT, Oana Mardare se îndreaptă, pe bicicletă, spre Piața Avram Iancu. Actrița ajunge la marșul împotriva comunității LGBT, unde se țin discursuri contra manifestării la care Oana Mardare tocmai a participat. Pe bicicletă, actrița pătrunde prin mulțime până aproape de zona unde cineva vorbește la microfon.
 
Punctul culminant

Actrița Oana Mardare, încălecată pe bicicletă, din mijlocul manifestanților anti-homosexualitate, începe să declame, acoperind discursul unuia dintre organizatorii respectivei manifestații: 

„Am fost la paradă! Era liniștită! Nu era nimeni indecent! Erau niște oameni așa ca mine, care nu sunt nici gay și am prieteni gay! Era un mesaj de pace și de dragoste! Nu este normal ca o comunitate să se întoarcă către o altă comunitate! Nu este normal să promovați hate-speech! Nu este normal să fiți agresivi! Nu este normal să ocupați Piața!”

Anumite persoane din mulțime îi roagă pe jandarmi să o îndepărteze pe actriță, sub motivul că nu este acceptată la manifestație. Oana Mardare le rânjește manifestanților disprețuitor. Îi roagă pe jandarmi să nu o îmbrâncească. Devine isterică. Jandarmii îi explică, inițial, cu calm, că trebuie să plece. Oana Mardare nu se lasă scoasă din mijlocul manifestației. Actrița se așază pe jos, în Piață. Refuză să plece. 

Deznodământul

Jandarmii o iau pe sus pe actriță, cu brutalitate, o duc în dubă. Actrița opune rezistență, plânge, urlă să i se dea drumul, că o doare! Oana Mardare ajunge în dubă, apoi la o secție de Poliție. 

Epilog

Actrița Oana Mardare, în urma acțiunii sale, primește felicitări din partea prietenilor și cunoscuților. Lumea aude despre faptele actriței de la Reactor. Notorietatea sa și, implicit, a teatrului său privat, crește.

Concluzii

Școala de teatru din Cluj-Napoca se ridică, în prezent, la cele mai exigente standarde naționale și internaționale. Teatrul de improvizație și teatrul stradal sunt genurile cele mai dezvoltate, toți actorii având, mereu, numai de câștigat, în urma spectacolelor în care joacă magistral!

Actorii care au organizat sceneta anti-homosexualitate din Piața Avram Iancu și-au câștigat micul lor capital de popularitate și au punctat și la capitolul decență, fiindcă nu au făcut scandal pe scena de lângă Someș. Chiar dacă au dat târcoale prin zonă, au plecat în liniște, îndepărtați de către jandarmi. Reprezentația lor însă, în sine, nu a punctat la capitolul toleranță, ceea ce înseamnă un mare minus.

Actrița profesionistă de la Reactor și-a demonstrat virtuozitatea scenică și măiestria profesională, sporind prin jocul ei notorietatea teatrului pe care l-a fondat și câștigând un important capital de simpatie din partea comunității care sprijină persoanele LGBT. Fiind vorba despre o persoană inteligentă, este greu de crezut că nu a anticipat scandalul pe care îl va provoca prin scandarea unor replici în evidentă opoziție cu manifestarea în mijlocul căreia a apărut pe bicicletă. (Jos pălăria pentru jocul actoricesc și pentru regie!)

Persoanele LGBT care au participat la marșul de pe malul Someșului, din păcate, au avut doar un rol de figurație în propria piesă. Cu toate că ar fi trebuit să fie personajele principale ale reprezentației, au devenit simple pretexte pentru alte jocuri de imagine, ale unor actori profesioniști. Organizatorii marșului LGBT, persoane reale, nu personaje, fără voia de a juca teatru, s-au trezit în mijlocul unei piese ieftine, a unei șușanele de cea mai joasă speță. Lupta pentru drepturile persoanelor LGBT a devenit lupta pentru imagine publică a unor actori care și-au găsit ca scenă Piața Avram Iancu din Cluj. 

Nene Iancule, ce teatru ieftin se joacă la Cluj!

Comentarii

Balas Eugen

01.07.2017 18:56

Este foarte adevarat ca politistii au gresit, dupa ce a refuzat sa plece la solicitarea acestora trebuia incatusata, ridicata si amendata.

naiba

01.07.2017 22:52

Bun articol. Adevarul e ca, daca nu ai toate informatiile, ai tendinta sa-i condamni pe jandarmi. Bun teatrul...si ieftin.

dan

02.07.2017 01:31

Cele doua "probleme" la moda, drepturile comunitatii homosexuale si ale celei maghiare ma intereseaza fix deloc. Mi se rupe.

Prof. Florin I....

02.07.2017 01:49
Felicitari! Foarte bine, clar si argumentat scris!

Gabi

02.07.2017 09:35
oarecum de acord, dar nu as trage concluzii asupra intregii comunitati bazat pe actiunile unei singure persoane, care poate asa e ea

Daniel

02.07.2017 10:45

Cu mica precizare ca nu au luat-o pe sus cu "brutalitate"

dragos victor

02.07.2017 11:50

Corecta analiza   despre acest  miting inclusiv despre  intoleranta   extremei drepte, parca iti aduce aminte de anii 1932,  pana la scoaterea  garzii de fier de la guvernare,  Cateva impresii despre Clinica  de Oncologie din Cluj,,, este o unitate nereformata,  cu mentalitati  retrograda unde  NU PACIENTII SANT  IN  PRIN PLAN CI,,,, MITA , Este  ptr  oricine  suficient sa petreaca cateva ore in salile din Clinica  si sa auda cum se procedeaza de unii  medici in conlucrare cu asistentele,,,,, intrebari  frecvente,,,, cat  i-ai dat? cat   urmeaza sa-i mai dai ,,?Mita este  baza nu  tratamentul   dar si mituind esti tot umilit ca esti tratat ca un cersetor nu un pacient, cei care nu cred  in cele scrise de mine   ii poftesc  intr-o dimineata in holul unde  stau  bolnavii si urmeaza sa fie tratati de dr BARZ Claudia unde asistenta este o semiurbanizata si   ,,, mana   cu care dr si  ea  strange cotizatiile de la cei mai oropsiti oameni,,,, bolnavi de cancer . D N A   si Politia cred ca  are  mereu  subiect de prelucrat  NUMAI  SA FIE VOINTA ,

Val

02.07.2017 14:55

Ce sa spun,m-a dat pe spate!scena asta cu tavaleala pe asfalt s-a fumat in filmul Balanta cu Maia Morningstar (Morgenstern, desigur). N-ar fi mai bine ca gay people sa renunte la manifestatii pt ca nu-si mai au rostul? Nu-i mai baga nimeni la puscarie ,ce dracu rost mai are sa protestezi?! Si atunci n-ar mai aparea nici contramanifestatii...hai sa terminam, zic, cu falsele demersuri si sa ne indreptam atentia spre lucruri cu adevarat serioase...

Nolan Cojocaru

02.07.2017 22:17

Păi ce aveţi cu doamna? Ea doar a urmat un alt exemplu de notorietate, vechi de vreo 2000 de ani.Mai precis, un băiat educat într-ale Legilor Mozaice, a iscat tărăboi într-o cetate plină de conservatori, fix cînd ăia îşi sărbăroreau nuş-ce eliberare sîngeroasă din sclavie.Acuma, ca să citez, "fiind vorba despre o persoană inteligentă, este greu de crezut că nu a anticipat scandalul pe care îl va provoca prin scandarea unor replici în evidentă opoziție cu manifestarea în mijlocul căreia a apărut" pe măgar, că nu erau biciclete pe vremea aia....

Dan

02.07.2017 23:10

Daca nu te intereseaza. NU accesezi o stire de genul..si uita-te aici..citind

Mimi

03.07.2017 01:40

"Brutalitatea" de care au dat dovadă jandarmii a fost direct proporțională cu forța cu care s-a împotrivit d-șoara. Evident că tot acel circ a fost premeditat, a se asculta vocea celui ce o filma (foarte mulțumit, la rândul lui, de rezultatul acțiunii)

DB

03.07.2017 14:17

Exact. Nimeni nu observa ca de fapt manifestatiile pro LGBT îi instiga pe cei care sunt împotriva LGBT. Daca nu ar exista prima, nu ar exista nici cealalta! Deci cine sunt instigatorii? Cei care nu sunt pro LGBT, nu au dreptul la opinie? De ce? Pentru ca sunt majoritari si normali? Mie mi se pare ca d-na actor a mers sa instige! 

un om

03.07.2017 16:07

 Întradevăr, evenimentul a fost puțin suspect, se poate vedea cu ochiul liber din urmărirea filmulețului respectiv. Concluziile, zic ar trebui să le tragă fiecare pentru sine, nu din concluziile altora.  Mă indoiesc că actrița a planuit malefic toată această scenă pentru a câștiga și notorietate, poate mai degrabă pentru a prmova o anumită imagine. în orice caz o astfel de afirmație făcută publică este doar o speculație și mi se pare o ,,instigare,, nejustificată împotriva unei categorii de oameni.În schimb, întradevăr, nu te poti pune, pe jos, în fața unei matahale cu tricou pe care scrie cu majuscule ,,HOMOFOB,, pentru a încerca să îi vorbești despre înțelegere și empatie. Cred că poți destul de ușor să îți dai seama că asta nu va funcționa, în orice caz, nu dacă vrei cu adevărat să porți o discuție cu acea persoană. Deși inițial am avut tendința de a mă identifica cu acea fată și m-am gandit la cât de groaznic e ceea ce se întâmplă, m-am oprit, și am ascultat din nou, și m-am gândit... Nu țin partea nimănui, sau poate din contra, poate încerc să înțeleg ambele părți, ori pe toate, și inclusiv, pe mine. ,,EMPATIE,, , ăsta era cuvântul la care m-am blocat. Dar empatia e și față de gay, lesbiene, actori, jandarmi, și ,,matahale,,, bătrâni, tineri, față de toti oamenii. De ce să empatizez doa cu ceea ce îmi place, asta nu înseamnă, oare că reneg ceva??Poate că aici e problema, în încercarea constantă de a construi tabere, de a juca un rol inconștient de victimă sau călau, atacator și atacat, de luptă între cei care au dreptate și cei care nu. Viața nu e un război continuu,coane! Avem libertatea de a ne informa înainte să tragem concluzii și poate ca nu ar trebui să ne grăbim în a cauta adevărul ultim și unic pentru că poate acesta nu există.  Dar haideți să folosim această libertate pentru a construi și a educa, nu pentru a distruge! E adevărat, dictatura trăiește încă, în capul nostru. De ce? Faptul că o persoană are dreptate nu înseamnă că cealată se înșeală și faptul că o persoană a câștigat nu înseamnă neapărat că cealaltă trebuie să piardă.  Manipularea merge de ambele părți, și sunt de părere că orice te îndreaptă înpotriva a altceva și te oprește din a mai fi receptiv manipulare.Poate dacă cu toții am înceta să ne victimizăm sau mai căutăm vinovați și chiar ne-am dori să purtăm o conversație - și nu doar să demonstrăm că avem dreptate, am putea schimba niste lucruri, în bine.  Demnitatea și încrederea în ceea ce susținem și suntem ar trebui să ne reprezinte ca oameni, nu violența și ignoranța. Dar pentru asta e nevoie de conștiintă, și cunoștiintă.  Și curaj, curaj de a deschide ochii și a ne ridica în fața a ceea ce ni se pare nedrept și necurat. Până la urmă, poate că e tot un război, dar de data asta cu noi înșine..

Denker

04.07.2017 11:06
Tot respectul! Autorul articolului e un temerar la fel cum in 1933 au fost oameni care au avut curaj sa contrazica versiunea lui Hilter ca incendierea Reichstagului a fost opera comunistilor. Sau ca in 1936, asasinarea lui Kirov a fost facuta de Trotsky, etc. Felicitari!

Enea Aueeliu

04.07.2017 18:05

Am marea satisfacție de a constata obiectivitatea autorului dar și a cititorilor clujeni ! Felicitări tuturor !

dragos victor

08.07.2017 20:08

Interesant ca  nimenea nu a  comentat  SIdespre situatia de la Oncologie , drept dovada  cat de  umiliti   sant  cetatenii tarii si cat de lasi,,, FIECARE POPOR ISI MERITA SOARTA , ASA   TRATAMENT ASA   MEDICINA CU  F MULTI MEDICI  FARA EMPATIE DAR AVARI SI NESIMTITI , BV  PACIENTI UMILITI ,,,

Adauga comentariu