Ne-am bătut joc de Democraţie, și am contribuit la întărirea Grupurilor Infracționale Organizate

De la strămoșii noștri am învățat să interacționăm gingaș cu mediul înconjurător. Ei nu se sfiau, dacă aveau nevoie de o fripturică, să arunce o turmă întreagă de bizoni în vreo prăpastie şi, dacă pofteau fructe, doborau pomul. Cum nu-şi făceau ei griji despre ceea ce lasă în urmă, aşa nici noi. Ia să vedem.

Am vrut libertate și pâine, așa că am făcut o Revoluţie. Dar i-am lăsat să ne mintă că ne mitraliază teroriștii din orice poziție şi, pe valul de oportunităţi creat, ne-am dus liniştiţi la culcare, să ne facem siesta. Lucrau alţii pentru noi. Și ne-au lucrat bine.

După ce strămoşii noştri doborau turma să-şi taie o fleică și părăseau sătui locul carnagiului, în urma lor apăreau halitorii de hoituri care se apucau să exploateze pleaşca. Exact aşa ne-am procopsit şi noi, pe hoitul Revoluţiei, cu toată libertatea pe care n-o mai putem duce azi. Numai că, dacă strămoşii se puteau plimba din turmă în turmă, pentru a-şi satisface nevoile imediate, noi nu prea avem cum să ne plimbăm din Revoluţie în Revoluţie, atunci când ni se face din nou „foame” de respect şi consideraţie din partea celor care ne conduc.

Deși putem face și altfel de “revoluții”. Și nici nu-i nevoie de una mai sângeroasă decât cea executată cu tuşul de pe ştampila de vot. Vă garantez că, folosit cu grijă, fiecare vot este mai doborâtor decât glontele ieşit dintr-o armă, mai tranşant decât ghilotina. Numai să ai cu cine.

Este frumos când teoretizăm și, la teorie, la deschis gura și la emis idei/promisiuni, politicienii sunt extrem de bine dotați – dar, când este vorba de pus în practică, intervine calculul brutal al beneficiilor. Așa că nu trebuie să ne mire divorțul între valorile pe care politicienii le clamează public și ceea ce fac în realitate. Pe mine mă miră resemnarea opiniei publice în fața acestei rupturi evidente dintre ce se susține în timpul campaniilor electorale și ceea ce se face ulterior. Toți își găsesc scuze. Politica este o curvă în numele căreia politicienii sunt nevoiți să facă afirmații pe care nu le vor onora niciodată.

Și ne-am obișnuit - și este vina noastră că am lăsat să se întâmple așa -, ca partide politice în loc să fie organizaţii care apără un program bine definit, să se transforme în grupări de interese, mai mult sau mai puţin oculte. Le-am permis, fie votând tot ceea ce ne-au propus, fără nici o selecție, fie ascunzându-ne după fumul de la grătare în ziua votului.

Ne-am bătut joc de Democraţie, și am contribuit la întărirea Grupurilor Infracționale Organizate.

Comentarii

Radu

12.11.2016 11:47

nu ma pot abtine sa nu fiu cretin si sa nu incerc sa compar mere cu pere. puteam sa zic numai ca Nicoara a fost inconstient si ca trebuie sa plateasca, dar m-a mancat in cur sa-mi aduc aminte ca sunt un biet suferind mintal. si m-am manifestat ca atare. sa faceti bine sa-mi curmati suferinta, inventati calatoia in timp sa-i pot duce mamei un prezervativ sa nu ma mai nasca, sa-mi curm suferinta din prezent.

razvan

12.11.2016 16:17

,,mă miră resemnarea opiniei publice în fața acestei rupturi evidente dintre ce se susține în timpul campaniilor electorale și ceea ce se face ulterior'' - pai cine face legile, parlamentul, nu?! Si pe ei cine ii controleaza?! Noi? Nici vorba! Ei si-au stabilit privilegii tocmai fiindca au putut sa o faca! Cata vreme justitia nu (prea) isi face treaba cu ei, confiscandu-le si averile condamnatilor penali, inca devine atragatoare o pozitie de parlamentar. Doar cand pozitia de ,,ales'' nu va mai aduce privilegii vor aparea si in parlament oamenii onesti, pana atunci pas! Se spune ca odata, intr-un regat, un rege s-a saturat de ministrii corupti si i-a condamnat pe toti la moarte. Apoi a dat zvon in tara ca oricine poate sa fie ministru daca isi va face treaba, iar daca nu, va plati cu capul! Evident, ca doar cei capabili, curajosi si cinstiti s-au prezentat la post! Lasi, hotii si viclenii au asteptat si au uneltit sa piara regele!

Adauga comentariu