EXCLUSIV: Muzeul Farmaciei va fi evacuat. Familia Hintz vrea sa vanda cladirea

Cea mai veche farmacie din Cluj va trebui sa se mute din spatiul unde a fost infiintata si a functionat sute de ani. Potrivit unor surse Ziar de Cluj, proprietarii, urmasii familiei Hintz, sunt decisi sa isi valorifice mostenirea, iar timpul in care erau obligati sa gazduiasca vechiul muzeu a expirat. Ca urmare, Muzeul de Istorie a Transilvaniei (MNIT), institutia in cadrul careia functioneaza, a primit o somatie de evacuare a spatiului din centrul Clujului. Conducerea institutiei are inca sperante ca Primaria va putea negocia cumpararea acestei parti a cladirii. 

E o chestiune de zile mutarea Muzeului Farmaciei din spatiul plin de magie, iubit de atatia clujeni si vizitatori ai orasului. Afli asta chiar de la intrare, de la angajatii necajiti. Ca intotdeauna, ei te indeamna sa vizitezi fiecare camera cu obiecte de farmacie, bazata pe colectia de obiecte de patrimoniu de origine transilvaneana, colectate de profesorul universitar clujean Iulius Orient.

Colectia fusese expusa in 1904 intr-o sala a Muzeului Ardelean, care a primit-o ca donatie si a fost imbogatita de-a lungul anilor cu alte si alte donatii. O doamna in varsta, urmasa familiei Hintz, ar fi vizitat, potrivit acelorasi surse, spatiul, in urma cu cateva saptamani si le-ar fi marturisit angajatilor ca e nevoita sa isi valorifice cladirea familiei, sa lase urmasilor sai o mostenire, mai ales ca acestia ar fi a cincea generatie dupa ultimul proprietar si, potrivit legii, nu ar mai putea revendica imobilul. Femeia ar fi spus ca e dispusa sa scada din pretul pe care il cere pe cladire, fiind vehiculata suma de 800.000 de euro.

Spatiul a fost obiectul unui sir lung de procese intre familie si MNIT, s-a cerut la un moment dat si chirie din partea muzeului, iar Ministerul Culturii si-a manifestat intentia de a-l cumpara. La fel si Primaria, insa, potrivit unor surse, familia vrea sa vanda intreaga cladire, asa ca a decis sa nu mai faca nici un fel de concesii. Somatia ar fi fost primita de MNIT in cursul acestei saptamani si are ca termen de executare 10 zile. Ca alternativa se are in vedere un spatiu de pe strada Iuliu Maniu, zona in care Primaria a castigat recent in proprietate doua cladiri. 

MNIT nu a anuntat nimic in acest context. Ba mai mult, directoarea Carmen Ciongradi a declarat ca nu are informatii de furnizat pe tema Muzeului Farmaciei. 

"O sa facem saptamana viitoare conferinta de presa. Nu e vorba de nici o evacuare, Primaria inca negociaza cu domnul Hintz, speram intr-un rezultat favorabil", a declarat Ciongradi. 

Oficialii Primariei Municipiului Cluj-Napoca au confirmat existenta somatiei de evacuare. 

"Primaria merge pe procedura de exercitare a dreptului de preemtiune pe partea de imobil ocupata de muzeu. Intre timp, la ultima sedinta a Consiliului Local, li s-a dat in folosinta un spatiu pe Eroilor in care sa mute temporar colectia, pentru ca ei au o notificare a imobilului cu data de 9 noiembrie 2015", a precizat Oana Buzatu, purtator de cuvant al municipalitatii. 

Actiunea mostenitorilor are la baza un proces pierdut de muzeu cu sentinta definitiva si executorie pentru neplata chiriei catre fostul proprietar. 

"Acest proces e mai vechi si Primaria nu a avut de-a face cu el. Ne-au notificat abia acum, cand vine executorul judecatoresc sa le spuna ca trebuie sa plece. Pentru ca procedurile sunt separate si partea cu achizitia imobilului nu s-a incheiat, singura solutie a fost sa le dam un spatiu temporar", a mai spus reprezentanta municipalitatii, increzatoare, la randul sau, ca mutarea e doar temporara si ca Muzeul Farmaciei are sanse sa se ramana acasa.

Casa Hintz, cunoscuta si cu numele de Casa Mauksch-Hintz, este un monument istoric si architectural aflat pe strada Regele Ferdinand nr. 1, colt cu Piata Unirii din Cluj-Napoca. Aici a fost deschisa prima farmacie din Cluj, in 1573. Intre primii chiriasi s-a numarat farmacistul Tobias Mauksch, originar din Ungaria, care era si demnitar al Bisericii Evanghelice - Luterane, situate chiar vizavi.

Casa si farmacia au intrat in posesia familiei Hintz in a doua jumatate a secolului 19, fiind folosita de membrii acesteia pana la nationalizare, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In ultima perioada, cladirea a fost cunoscuta pentru Colectia de Istorie a Farmaciei a MNIT. De aproximativ doi ani, cladirea, evaluata la aproximativ doua milioane de euro, a fost retrocedata catre mostenitorii familiei Hintz. Potrivit oficialilor MNIT, proprietarii cladirii au demarat lucrarile de reparatii la cererea Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Muzeul Farmaciei ar putea fi gazduit in imobil timp de cinci ani de la emiterea deciziei de retrocedare. 

Comentarii

nicolau

10.11.2015 12:32

Cred ca o astfel de cladire ar trebui rascumparata de catre primarie deoarece face parte din istoria noastra si este dovada vie a vechimii civilizatiei noastre aici...cind Bucur inca mai cauta loc de coliba pe Dimbovita, aici deja exista o farmacie si episcopatul unitarian......Ar fi si o reparatie fata de familia Hinz care a fost deposedata de proprietate si care cel putin 2 generatii au locuit in alta parte. Sigur ultimii descendenti, copii farmacistuli Georg Hinz snt oameni de dialog

Dr Hintz Georg

06.01.2018 23:23

Multumesc pentru comentarul fäcut. Sunt proprietarul casei Hintz dupä multi ani in sfärsit  s-a terminat situatia de ilegalitate din 1949 cand sträbunicul meu a fost exproprietat. Cei 40 de ani cand casa a fost proprietatea statului nu au rämas färä urme ,clädirea trebuie complet renovata si reamenajata pentru ca muzeul de Istorie al Farmaciei sä poata ramane aici. Noul director al Muzeului de Istorie al Transilvaiei  domnul Felix  Marcu a fäcut tot posibilul sä pastreze Muzeul in clädirea din centru. In urmätoarele 3 ani se vor face lucräri de renovare de mare amploare  petru a asigura viitorul casei Hintz in Cluj. Investiiile necesare le voi face din bugetul propriu avand speranta de a starni interesul mai mare de a vizita acest muzeu care ( suntem de acord) este important pentru Cluj. Nu ezitati sä raspundeti daca aveti comentarii , Dr Hintz   

Adauga comentariu