Uncategorized

Muzeul Etnografic al Transilvaniei isi cultiva acoperisul pentru case

Pentru ca in fiecare an aveau greutati cu gasirea materialului pentru inlocuirea acoperisurilor de paie din vechile gospodarii ale Parcului Etnografic “Romulus Vuia”, administratorii au decis sa isi cultive propria holda, chiar in incinta muzeului.

La Cluj-Napoca, in mijlocul orasului creste o holda adevarata de grau, cu spice in parg, miros dulceag si tarait de greieri. Se afla dincolo de drumul care strabate Muzeul Satului, pe dreapta, un camp verde si fosnitor, cu spice mari.

“Nu s-a mai arat grau pana acum, aici. Avem un coleg cu radacini la tara care s-a ocupat de aratul cu tractorul, cu ajutorul celor de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Se potriveste bine in peisaj”, lamureste un angajat al Parcului Etnografic.

 

Insamantare cu… turma de oi

Holda din parc este utila, atat pentru ca face mai autentic peisajul rural din Muzeul Satului, cat si pentru ca poate furniza paie culese manual, necesare reparatiilor vechilor constructii ale muzeului, potrivit lui Ioan Augustin Goia, cercetator in cadrul institutiei.

“ E multa manopera, unii cultivatori de grau nu mai stiu sa culeaga cu mana, altii au mai colaborat cu muzeele si au crescut preturile nejustificat”, explica Goia.

Dupa semanat, angajatii Parcului Etnografic au mai avut o provocare, aceea de a se asigura ca semintele au intrat in pamant, in ciuda ploilor.

“Am recurs la o procedura traditionala: am adus o turma de oi din apropiere si am trecut-o de cateva ori peste aratura. Actiunea a avut succes, astfel ca graul a iesit foarte frumos”, ne dezvaluie specialistul Muzeului.

Seceratul graului, eveniment public

“Procurarea de paie potrivite pentru acoperirea constructiilor de patrimoniu din Parcul Etnografic a fost pentru noi, in ultimii ani, o problema din ce in ce mai dificila. Si, pentru ca taranii ardeleni erau oameni gospodari, am hotarat sa ne gospodarim si noi mai bine si sa cultivam in Parcul Etnografic grau cu paiul lung, care sa poata fi utilizat la acoperirea constructiilor din muzeu. La seceratul graului vom organiza un eveniment public, la care vor fi invitati toti clujenii, carora le multumim si pe aceasta cale pentru ca participa in numar atat de mare la activitatile noastre”, declara Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, institutie care administreaza Parcul Etnografic “Romulus Vuia”.

Pentru ca au gasit o cale de a rezolva o problema prin fortele proprii, cu o sarbatoare inedita la final, Ziar de Cluj isi da Jos Palaria in fata Muzeului Etnografic al Transilvaniei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *