Muzeul Etnografic al Transilvaniei face reclama la fotbal

Cladirea Reduta, monument istoric, in care isi desfasoara activitatea Muzeul Etnografic al Transilvaniei, a fost decorata. Pe sediul Muzeului a fost afisat, “din solidaritate” cu Cluj Arena si Consiliul Judetean, un mesh cu meciul din Europa League al Fiorentinei cu Pandurii Targu-Jiu, care se va juca la Cluj. Mesh-ul nu are aviz din partea Directiei Judetene pentru Patrimoniu si Cultura, institutie abilitata sa verifice autorizarea afisajelor pe cladiri de patrimoniu. Muzeul Etnografic face reclama la meciul de joi, de la Cluj-Napoca, dintre Fiorentina – Pandurii Targu-Jiu, din Europa League. Pe cladirea Reduta, construita la finele secolului al XVIII-lea, edificiu care a adapostit aproape 20 de ani Dieta Transilvaniei, dar si unde a avut loc procesul Memorandistilor in secolul XIX, astazi este atarnat un mesh de aproximativ 10 metri patrati cu meciul de fotbal de pe Cluj Arena. Potrivit oficialilor Muzeului Etnografic, mesh-ul a fost afisat din “solidaritate” cu Cluj Arena.
“Solicitarea a venit din partea Consiliului Judetean, iar afisajul a fost facut cu acordul Primariei. E vorba de promovarea unui obiectiv al judetului, al orasului, am zis ca participam si facem un efort de data asta, pentru ca in mod normal, acceptam numai afisajul pentru evenimentele culturale. Oricum si evenimentele sportive au o traditie in Cluj si ne-am gandit sa sprijinim promovarea meciului”, a spus directorul Muzeului Etnografic Cluj, Tudor Salagean.
Mesh-ul de 10 metri patrati si-a propus sa aduca mai multi spectatori la meciul Fiorentina – Pandurii si a fost amplasat pe cladirea Reduta acum o saptamana. Pana acum, potrivit oficialilor Cluj Arena, au fost vandute putin peste 2.500 de bilete pe stadionul cu o capacitate de 10 ori mai mare. Biletele au fost puse in vanzare si in Italia, insa doar 9% din cele 30.000 de locuri disponibile pe stadion au fost ocupate.
“Pana acum avem 2.500 de bilete vandute, insa maine si poimaine vor fi cumparate cele mai multe. Muzeul Etnografic e o institutie care apartine de Consiliul Judetean si ne facem publicitate”, a explicat directorul Asociatiei Cluj Arena, Radu Ratiu.
Potrivit articolului 17 din Regulamentul de afisaj stradal, HCL 130 din 2009, alineatele 5 si 6,  “este interzisa amplasarea reclamelor pe: a) cladirile ce adapostesc sedii ale autoritatilor publice”. Potrivit alineatului 6, “se admite amplasarea de reclame publicitare pe cladirile institutiilor de invatamant, de cultura sau altele asemenea, numai daca reclama are legatura cu obiectul de activitate al institutiei”. Potrivit Legii 422, pe cladirile istorice din zonele protejate nu se pot pune mesh-uri cu exceptia celor pentru evenimentele culturale. Cladirea care adaposteste Muzeul Etnografic este monument istoric de categoria B.
“Cladirea in sine e monument istoric si se afla intr-o zona protejata deci are nevoie de avizul nostru pentru afisaj, insa nimeni nu prea ia in seama ceea ce spune legislatia. E o lunga batalie. Muzeul Etnografic nu are autorizatie pentru amplasarea unui astfel de mesh”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, directorul Directiei Patrimoniu, Victor Cublesan.
             

Comentarii

Fotbalul s-a co...

06.11.2013 12:33

[...] a Clujului. Mai mult, dupa mesh-ul publicitar functioneaza si un muzeu, al carui director a aprobat cu slugarnicie ordinele de la Consiliul [...]

Daniel

06.11.2013 09:56

E foarte fumos ca se atarna tot felul de carpe de aceasta cladire. Probabil asta in schimbul placii care atesta faptul ca aici s-a desfasurat procesul Memorandistilor, placa care a disparut de mai mult timp de pe cladire.

Adauga comentariu