In vizor

Muzeul de Speologie, închis de șapte ani. Coproprietarii clădirii se „bat” pentru o poartă de acces

Muzeul de Speologie din Cluj-Napoca este unic în țară și în Europa de Est, dar cu toate acestea este închis de aproximativ șapte ani. Poarta clădirii de pe strada Sextil Pușcariu nr. 8, unde muzeul a funcționat din 1998 până în 2010, este închisă și are lipite pe ea două tăblițe: una care anunță că aceea este calea de acces pentru Hotelul Fullton și una care îi avertizează pe curioși că înăuntru este un câine rău.

Dacă până în urmă cu trei-patru ani, pe clădire mai exista firmamentul muzeului, acum nici urmă de așa ceva. Nimeni, în afara celor cu memorie bună, nu mai știe că acolo a fost cândva Muzeul de Speologie.

Imobilul, aflat într-o stare de degradare evidentă, este în coproprietate – Primăria Cluj-Napoca și o persoană fizică. În 2010, proprietarul privat a decis să închidă accesul în clădire, din cauza pericolului pe care îl prezintă imobilul. Acesta spunea atunci că nu vrea să își asume riscul producerii unor accidente.

Primăria a atacat în instanță hotărârea coproprietarului, dar nici până în momentul de față nu s-a mai găsit vreoo cale de rezolvare a situației.

„Muzeul de Speologie face obiectul dosarului nr. 12449/211/2016 de pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, în vederea efectuării raportului de expertiză pentru drumul de servitute de trecere (acces muzeu). Până la clarificarea situației juridice se vor executa doar lucrări de întreținere, în regim de urgentă, daca sunt necesare”, au declarat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Cu toate că, procesul este încă pe rol, în bugetul local pe anul 2017 este prevăzută suma de 400.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru amenajare Muzeu de Speologie Emil Racoviță, amenajare subsol Centru de Informate Turistică și Zidul Cetății. În mod cert, acei bani nu vor fi cheltuiți foarte curând din moment ce procesul este încă pe rol.

Până când instanța va decide în privința căii de acces, singurul muzeu de speologie din România rămâne închis. Chiar dacă Primăria va câștiga procesul, șansele să fie redeschis curând sunt zero din cauză că imobilul trebuie să intre în reparații capitale.

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost înființat în 1998, în fosta închisoare medievală a orașului. A fost dedicat lui Emil Racoviță, savantul care a întemeiat biospeologia. La Cluj, Racoviță a pus bazele primului institut de speologie din lume.
Accesul în muzeu era gratuit, vizitatorii puteau să vadă exponate precum un caiet de notițe al lui Emil Racoviță, din perioada în care era student la Sorbona, microscopul Zeiss, pe care l-a folosit în timpul expediției antarctice cu nava Belgica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *