Sanatate

Muscaturi si intepaturi de insecte

Unele muscaturi sau intepaturi nu determina mai mult decat o mancarime enervanta sau o senzatie intepatoare si o umflatura usoara, care dispare in cateva zile; totusi, 15 % din populatie este sensibila la veninul de insecte. Albinele, viespile, barzaunii si “furnicile de foc” dau cele mai multe probleme. Tantarii, capusele, mustele intepatoare si unii paianjeni pot si ei sa creeze probleme, dar reactiile sunt in general mai blande.

 

Simptomele unei reactii alergice apar, de obicei, intr-un interval de cateva minute de la intepatura sau muscatura. Totusi, unele pot aparea si dupa ore sau chiar zile. Daca aveti o sensibilitate usoara la veninuri, apar de obicei in jurul locului muscarurii, urticarie, prurit in jurul ochilor, dureri si prurit intens local. In cazul unei reactii intarziate pot aparea febra, dureri in articulatii, urticarie si ganglioni umflati. Pot, de asemenea, aparea atat reactii imediate cat si intarziate, pentru aceeasi muscatura sau intepatura.

 

Reactiile alergice deosebit de grave pot ameninta viata. Daca sunteti extrem de sensibil, pot aparea urticarii severe si edeme uneori localizate la nivelul ochilor, buzelor sau laringelui; edemul laringelui poate determina dificultati la respiratie. O reactie severa poate fi insotita si de ameteli, confuzie mentala, crampe abdominale, greturi, varsaturi sau lipotimie.

 

Autoingrijire:
– Indepartati acul cu o penseta. Incercati sa il apucati cat mai aproape de locul de patrundere in piele sau razuiti pielea cu muchia ascutita a unui obiect precum cartea de credit. Frecati locul cu un dezinfectant.
– Pentru a reduce durerea si umflatura, aplicati gheata sau comprese reci.
– Aplicati o crema cu hidrocortizon 0,5 % sau 1 %, soltie de calmina sau o pasta cu bicarbonate de sodiu pe locul muscaturii sau intepaturii, de cateva ori pe zi, pana cand simptomele se atenueaza.
– Administrati-va un antihistaminic – difenhidramina (Benadryl, Chlor-trimeton).

 

Daca mai demult ati avut o reactie grava:  1) totdeauna sa aveti la dvs. o trusa de urgenta pentru alergie, continand adrenalina; 2) purtati o bratara medicala de avertizare; 3) instruiti-va membrii familiei sau prietenii ce sa faca intr-o astfel de urgenta.

 

Asistenta medicala. Daca reactia la o muscatura de insecta este grava (greutate la respiratie, edem al limbii, urticarie) consultati un medic sau indreptati-va imediat spre o camera de garda.

 

Cele mai severe reactii alergice la intepaturi de albine pot pune viata in pericol. Daca prezentati orice fel de problema la respiratie, edeme ale buzelor, lipotimie, confuzie, ritma cardiac rapid sau urticarie dupa o intepatura solicitati ingrijiri medicale de urgenta. Reactii alergice mai putin grave sunt reprezentate de greturi, crampe intestinale, diaree si edem local cu diametru mai mare de 5 cm. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome consultati-va imediat medicul de familie. Doctorul va poate prescrie injectii ce ajuta la desensibilizarea organismului la veninul de insecte, precum si o trusa de urgenta continand tablete antihistaminice si o siringa plina cu epinefrina (adrenalina). Aprovizionati mereu trusa si verificati cu regularitate termenul de garantie.

 

Muscatura de paianjeni. Numai cateva specii de paianjeni sunt periculosi pentru om. Doi dintre ei sunt “Vaduva neagra” (Latrodectus mactans), recunoscuta dupa semnul rosu asemanator unei clepsidre de pe burta, si “sihastrul stacojiu” (Loxoxceles reclusa), cu un desen in forma de vioara pe cap.

 

Amandoi prefera climatul cald si intunecos, locurile uscate, unde sunt muste din belsug. Traiesc frecvent in toalete exterioare. Muscatura lor poate fi neobservata pentru ca da senzatia de impunsatura. Dar, in cateva ore, pot aparea edeme si probleme de respiratie. Uneori, muscatura de vaduva neagra determina crampe musculare, furnicaturi sau slabiciune.
Solicitati ingrijiri medicale imediate. Intre timp, aplicati peste muscatura o compresa inmuiata in apa rece sau bucati de gheata intr-un prosop, daca muscatura este pe una dintre membre, puteti incetini raspandirea veninului aplicand un bandaj strans deasupra locului muscaturii si gheata local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *