Din oras

Municipalitatea are orbul găinii? Marcajele rutiere ori sunt făcute prost, ori nu se refac la timp

În fiecare an se alocă sume mari pentru refacerea marcajelor rutiere din oraș, dar, cu toate acestea, după terminarea iernii, de fiecare dată marcajele nu sunt refăcute la timp. Peste tot, trecerile de pietoni și marcajele locurilor de parcare sunt deteriorate și pe alocuri abia se mai disting. Cetățenii au început să îi taxeze pe șefii administrației publice locale pentru modul prost în care gestionează această situație. 

Primăria Cluj-Napoca a „uitat” și anul acesta să refacă marcajele rutiere șterse sau deteriorate peste iarnă. Pretutindeni în oraș, sunt probleme. De exemplu, în cartierul Mănăștur, în parcarea de sub podul Calvaria, liniile care marchează locurile de parcare sunt șterse. Un clujean a făcut o sesizare pe mycluj.ro în acest sens și, după ce a văzut că nu a fost luat în seamă, a mai trimis încă o reclamație.

“Se pare că cei ce rezolvă aceste sesizări sunt incompetenți sau pur și simplu sunt ignoranți. O să refac sesizarea formulată altfel, poate așa se prinde cineva și se iau măsuri. Parcarea de sub podul Calvaria trebuie marcată corespunzător !!! Ce nu ați înțeles din propoziția de mai sus? Liniile de marcaj ce delimitează locurile de parcare sunt șterse. De asemenea, semnele ce indică sensul de mers și de acces la parcări e șters. O să zic și pe scurt, poate așa înțelegeți: Trebuie RETRASATE LINIILE din pacare!!! Marcajul din poză e GREȘIT, dacă nu v-ați prins. Acele locuri de parcare nu există, ci acolo este cale de acces!!!”, a scris bărbatul.

Reprezentanții Primăriei au dat răspunsul „clasic” – ne ocupăm de problemă. „Marcajele se vor efectua în perioada următoare”, a fost răspunsul reprezentanților Primăriei care se ocupă de harta sesizărilor. 

Și pe strada Traian Moșoiu, în zona Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, trecerea de pietoni abia se mai distinge. Este o zonă intens circulată, dar cu toate acestea firma cu care Primăria are contract pentru marcaje rutiere nu a considerat că e necesar să își facă treaba. 
Pe strada Septimiu Albini din cartierul Gheorgheni este la fel: locurile de parcare sunt șterse aproape în totalitate. Exemplele ar putea continua mult și bine. 

Mobilizarea înceată a municipalității și a firmei cu care Primăria a încheiat contract poate costa vieți. Marcajele proaste și semnele de circulație amplasate greșit pot duce la accidente rutiere. De exemplu, miercuri, 17 mai, a avut loc un grav accident la intersecția străzilor Șesului cu Plopilor, din cauza unor semne de circulație amplasate în mod greșit. Două indicatoare rutiere au băgat total în ceață șoferii, care nu știu dacă strada Șesului este sau nu cu sens unic. 

Potrivit presei locale, un raport al Curţii de Conturi arată că Primăria Cluj-Napoca a făcut plăţi neconforme de peste 500.000 lei firmei SC Loial Impex, care a câştigat un contract de trasare a marcajelor rutiere pe străzile din oraş. Firma îi aparţine unui om de afaceri moldovean, Sorin Gabriel Iacob, implicat în anchete penale şi unul dintre sponsorii diferitelor partide politice.

Ulterior încheierii acordului cadru şi în executarea acestuia, au fost atribuite 5 contracte subsecvente, ultimul fiind contractul subsecvent nr. 275142/07.08.2014, în valoare de 2.693.631 lei, din care TVA în cuantum de 521.347 lei, deşi conform documentaţiei de atribuire, valoarea estimată maximă a celui mai mare contract subsecvent pentru lotul 2 este de 744.261 lei fără TVA, adică de aproximativ 3 ori mai puţin decât valoare contractată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *