Munca e fudulie, vacanța e meserie! Guvernul a dat peste cap sesiunea studenților prin declararea zilei de luni, 23 ianuarie, ca zi liberă

În ședința de Guvern din 18 ianuarie, Executivul a decis ca ziua de luni, 23 ianuarie, să fie declarată zi liberă pentru salariații din domeniul public, pentru a face legătura între zilele nelucrătoare de weekend (21-22 ianuarie) și ziua liberă de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Potrivit prevederilor hotărârii de Guvern, ziua de 23 ianuarie va fi recuperată, în regim de program normal, sâmbătă, 28 ianuarie 2017, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 31 ianuarie 2017.

„Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activității”, mai prevede Hotărârea de Guvern. 

Mica Unire a fost astfel folosită drept un nou prilej pentru Guvernul nou instalat de a le mai face bugetarilor o mică bucurie, aceștia fiind lăsați să joace Solitaire o zi în plus de acasă. Cei care nu se vor bucura însă vor fi studenții pentru că sesiunea, în cazul majorității facultăților și universităților, începe tocmai în 23 ianuarie, examenele fiind programate și în această zi încă din decembrie. În cazul unor facultăți cu numeroși studenți și cu săli de curs puține la număr, facultăți unde sesiunea mai ține și numai două săptămâni, este evident că o zi „liberă” în plus, pe lângă cea de 24, în care nu se pot desfășura examene, supraaglomerează zilele rămase din sesiune, sesiune care nu poate fi prelungită ulterior cu două zile, pentru că după încheierea perioadei de examene urmează vacanța care va avea o durată de doar o săptămână. 

„Examenele s-au programat în luna decembrie, înainte de vacanță! 24, teoretic, era preconizat că o să fie zi liberă, dar 23, luni, nu! Acum vor să dea iar weekend prelungit, dar sunt două zile din două săptămâni de sesiune! Planificarea examenelor și în ziua de 23 e afișată deja, de mult! Și acum examenele trebuie reprogramate, vă dați seama, ce haos! Vă dați seama că ei nu or să prelungească sesiunea, fiindcă nu au cum, or să supraaglomereze în cadrul zilelor rămase neciuntite din sesiune! Nu au cum să prelungească, să intre două zile peste vacanța de 7 zile! Și, dacă o luăm așa, la o adică, nu ar trebui programate nici sâmbăta, nici duminica examene, că sunt tot zile libere! Dar cutuma e că tot timpul se dau examene și în weekend. Și în ziua asta de 23 nu avem voie nici consultații să le dăm studenților, nici examene, nimic!”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, un universitar clujean.

Într-o țară cu un președinte călător, ahtiat după vacanțe, cu un premier teleghidat de către președintele său de partid, ahtiat după puterea pe care i-o dă votul popular, este normal ca vacanțele să fie la mare cinste, la români fiind bine cunoscut și unanim acceptat, mai ales în rândul bugetarilor, faptul că lunea nu crește nici iarba, că vinerea este prima zi de dinainte de weekend ș.a.m.d. Cei care conduc această țară par a fi preocupați doar de mulțumirea electoratului, în special a celui căruia nu-i place să muncească, Executivul comportându-se ca și cum ar guverna o țară de profesioniști ai vacanțelor, cărora Guvernul trebuie să le lege zilele libere din weekend de zilele de sărbătoare legală pentru ca cetățenii să nu fie obligați să se întoarcă prematur din vacanțele din Seychelles din weekend doar pentru o zi de muncă, iar mai apoi să fie nevoiți să se întoarcă în celebrele insule marțea, când din nou e liber. Oricum, Guvernul le va crește acum bugetarilor și salariile și astfel, prin această măsură, coroborată cu sărbătorile unite cu weekendul, vom deveni o țară de vacanțieri, una în care munca e fudulie, vacanța e meserie!

Foto: gov.ro

Adauga comentariu