Mult zgomot pentru nimic? După dezbaterea publică de la Liceul Greco-Catolic ”Inochenție Micu”, elevii nu s-au ales cu schimbarea regulamentului intern

Elevii Liceului Greco-Catolic ”Inochenție Micu” nu vor scăpa prea curând de interdicția de a purta părul lung. După o dezbatere încinsă care a avut loc în această seară la sediul liceului între părinți, elevi și reprezentanți ai instituției s-a ajuns la concluzia că bulgărele lansat de elevul „rebel” Tudor Helgiu a luat amploare mediatică prea mare. După ce apele se vor liniști, vor avea loc mai multe ședințe cu părinții. Aceștia vor vota, cu argumente pertinente, dacă școala trebuie să îi lase pe băieți să poarte părul lung și barbă. Ulterior, o comise formată din profesori va decide dacă paragrafele care vizează ținuta elevului din regulamentul intern vor fi sau nu modificate. 

Cadre didactice, părinți, deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj, preoți, Tudor Helgiu și colegii care îl susțin și-au exprimat deschis opiniile și au purtat un dialog condimentat și cu umor. Tudor Helgiu a spus că cerința lui este ca în regulament să nu se facă diferențe între sexe.

”Ar trebui să fie egalitate. Cât timp îmi asum responsabilitatea de a-mi îngriji părul și nu e un focar de boli, nu e o chestiune relevantă. Vreau să fie prevăzut și pentru băieți în regulament ca pentru fete doar atât: coafură simplă, culoare naturală”.

Mai multe cadre didactice s-au pus de acord că tânărul s-a gândit la o soluție moderată, nu radicală. Cu toate acestea, toți profesorii prezenți în sală s-au arătat dispuși să facă o petiție prin care să ”salveze” regulamentul de la schimbare.

Pe tot parcursul dezbaterii, Tudor Helgiu a fost susținut de Mihai Curteanu, șeful Organizației de Tineret PMP Cluj și de vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj care a afirmat că regulamentul liceului contravine Legii Educației Naționale:  Articolul 2, alineatul 4; Articolul 3 și Statutului Elevului.  

De asemenea, Emanuel Ungureanu, care este și cadru didactic  a intervenit în favoarea elevului ”problemă”, încercând să aducă cele două tabere la un numitor comun. ”Ar trebui tratate aceste situații mai relaxat, cu mai mult umor și lucrurile diferite să fie acceptate ca parte din armonia întregului”, a punctat deputatul USR.

După ce au ieșit la iveală câteva probleme din „bucătăria internă” a școlii - cum ar fi faptul că Tudor Helgiu are numeroase absențe și majoritatea elevilor nu preau dau pe la biserică- directorul s-a grăbit să încheie dezbaterea.

”Stimate reprezentant al Consiliului Județean al Elevilor, te rog să transmiți elevilor județului Cluj că noi rămânem deschiși la schimbare. Mai trebuie să vă facem o demonstrație a dorinței noastre de schimbare și de deschidere și de disponibilitate, alta decât cea că vorbim despre ce vorbim? Nu cred. Orice altă  explicație ar rămâne de prisos”, a declarat Daniel Țintelican. 

Adauga comentariu