Motivare in cazul Gazeta II, dupa doi ani si jumatate: "Dascalu nu a simtit o stare de temere. Presupusa campanie denigratoare generata de Paszkany nu se bazeaza pe nicio proba concreta"

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie(ICCJ) au motivat dosarul Gazeta II la doi ani si jumatate dupa pronuntarea sentintei prin care l-au achitat pe Arpad Paszkany, informeaza in exclusivitate Gazeta de Cluj.

Cu toate ca sentinta a fost data pe 10 mai 2012, motivarea de 108 pagini a fost redactata abia in octombrie 2014. Magistratii de la ICCJ spun ca Iulian Dascalu nu a simtit nicio temere din cauza lui Arpad Paszkany, mai ales avand in vedere ca acesta are experienta in dezvoltarea mallurilor.

"Partea civila Dascalu Iulian, asa cum rezulta din C.V.-ul acestuia depus la dosar este licentiat in economie si administrarea afacerilor (filele 154-155, vol.V., dos.6 D/P/2007) si a mai participat la realizarea unor proiecte de tip „Mall” si in alte zone ale tării, deci cunostea procedurile ulterioare unei licitatii, adica posibilitatea atacarii in instanta a rezultatului, iar pe de alta parte, acesta a beneficiat de asistenta juridica din partea unei case de avocatura, astfel ca raportat la aceste aspecte, nu se poate aprecia ca i s-ar fi cauzat o stare de temere, ca urmare a continuarii actiunilor demarate in instanta de catre inculpat”, se arata in cadrul sentintei.

Judecatorii ICCJ desfiinteaza rechizitoriul procurorului Mircea Hrudei, intocmit in 2009, si arata ca nu a probat faptele pe care i le imputa inculpatului Arpad Paszkany. Mai mult, unele fapte prezentate in rechizitoriu nu au nicio sustinere concreta, conform magistratilor de la Curtea Suprema.

“Ca o concluzie asupra aspectelor analizate, instanta de fond a retinut ca nu s-a facut dovada indubitabila a unui control exercitat de inculpat asupra ziarelor trustului „Gazeta”, iar acest control nu intra in continutul infractiunii de sprijinire a grupului infractional „Gazeta”, neavand deci concludenta pentru dovedirea existentei unor fapte de sprijinire a grupului.[...] In primul rand, referirea la faptul ca inculpatul Paszkany Arpad Zoltan ar fi determinat o campanie denigratoare la adresa partii vatamate Iulian Dascalu, prin intermediul publicatiilor trustului „Gazeta”, este de remarcat ca aceasta sustinere nu se bazeaza pe nici o proba concreta.”, scriu judecatorii de la ICCJ.

Procurorul Mircea Hrudei, la momentul intocmirii rechizitoriului seful DIICOT Cluj, si colega lui, Daciana Daritei, sunt cei care vor trebui sa dea explicatii vis-a-vis de aceasta achitare acum ca este si motivata sentinta. Dosarul Gazeta II a fost intocmit de Mircea Hrudei in 2009, iar acest caz nu este singurul dosar intocmit de Mircea Hrudei care s-a terminat cu o achitare, subliniaza Gazeta de Cluj.

Foto: evz.ro

Adauga comentariu