Most WANTED-ul zilei: Ex-POLIȚISTUL de la Gherla, Gheorghe Tomescu! Peste 200 de percheziții în țară la instituții care au contracte cu firma fostului milițian

Anchetatorii din cadrul Parchetului Tribunalului Mureș au coordonat joi, 15 aprilie, peste 200 de percheziții în București și alte 23 de județe, la instituții publice care au contracte cu firma unui fost polițist din Gherla. SC Fire & Rescue Services SRL este deținută de ex-milițianul demisionat din Poliția Română pentru că a provocat un accident rutier mortal. Ex-comisarul șef Tomescu a lovit, în luna octombrie 2010, un barbat pe trecerea de pietoni și a fugit de la locul faptei. Victima, un bărbat de 39 de ani a decedat, în vreme ce Tomescu a fugit acasă pentru a nu fi testat pentru alcoolemie, dat fiind că se întorcea de la o nuntă din Beclean. Acesta a scăpat aprope cu basma curată: doar 9 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. 

Dimisionat din Poliție, Tomescu a dat lovitura cu o societate comercială acreditată în servicii de reparare, întreținere și control a echipamentelor de stingere a incendiilor. Conform Registrului Comerțului, ex-comisarul a înființa în 2014 societatea Fire & Rescue Services SRL, el fiind asociat unic și administrator al acesteia. Firma se ocupă de „Activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora”, conform codului CAEN, iar anul trecut a raportat 65 de angajați, la o cifră de afaceri de 13.452.574 lei, cu un profit de 7.270.449 lei.

De la înființare și până în prezent, Tomescu a obținut peste 1.500 de contracte cu instituții publice din toată țara. 

Din informațiile obținute de Ziar de Cluj, astăzi au avut loc percheziții la Spitalul Municipal Dej, Spitalul Municipal Gherla, Compania de Transport Public Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, Consiliul Județean Cluj, toate aceste instituții având contracte cu firma lui Tomescu. 

Citește și: EXCLUSIV Percheziții la Compania de Transport Public din Cluj-Napoca

EXCLUSIV Percheziții la Penitenciarul Gherla și Spitalul Municipal Gherla. Țeapă cu extinctoare și hidranți (Soția ex-comisarului este angajată la Penintenciarul Gherla)

Ce spun anchetatorii? 

Potrivit informațiilor obținute de publicația noastră, perioada infracțională este 2019 -prezent. Firma Fire & Rescue Services SRL este acuzată de evaziune fiscală, înșelăciune, spălare de bani și 

„Concret, începând din 2019, angajații acestei firme care avea ca obiect principal de activitate "activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora", trebuie să asigure buna funcționare a echipamentelor de protecție din instituții – extinctoare, hidranți, dar, de fapt, nu făceau aceste verificări. Astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate.

Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc.

Administratorii acestor spații au fost induși în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii, potrivit Poliției.

Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, firma acuzată de înșelăciune, evaziune fiscală și spălare a banilor nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”, spun anchetatorii. 

 

Sursa foto: Știri de Cluj. 

Adauga comentariu