Din oras

Mos Nicolae se asteapta cu ghetute lustruite si fapte bune

O meserie uitata este readusa la viata in fiecare an, in ajun de Mos Nicolae, pe strazile Clujului. Pentru ca traditia spune ca fiecare copil trebuie sa il astepte pe Mos cu ghetutele curate, an de an Attila Molnar se transforma intr-un lustragiu meticulos. Astfel, vine in ajutorul copiilor si adolescentilor cu dizabilitati, donatiile fiind oferite Gradinitei si Scolii Speciale in cadrul Servicului de Ajutor Maltez.

Traditia spune ca cei mici trebuie sa isi lustruiasca ghetutele in Ajun de Mos Nicolae, iar Attila Molnar a adaptat aceast obicei nevoilor actuale. Din 2009, in fiecare an, pe data de 5 decembrie, Attila se transforma in lustragiu si curata pantofii trecatorilor pentru un scop nobil. Daca pana acum lustragiul era gasit in Piata Muzeului, anul acesta, pentru ca isi doreste sa stranga cat mai multi bani, si-a stabilit„cartierul general” pe strada Memorandumului, in fata Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

„Anii trecuti am organizat totul pe pietonala din Piata Muzeului. Acum sunt foarte multi oameni grabiti, dar foarte draguti si fiecare ajuta cum poate. In mod surprinzator, mai mult ne ajuta varstnicii, cei care nu au sunt mai dornici sa contribuie. Nu se strang multi bani, in jur de 350 de lei, dar fiecare leu e binevenit”, spune Attila Molnar.

Directorul muzeului, ucenicul lustragiului

Nu s-a dat la o parte de la munca nici directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Salagean. Dornic sa ii ajute pe cei mici, acesta a invatat repede meserie si s-a pus pe treaba.

„Este o meserie de care foarte multa lume a uitat, dar care cu ocazia ajunului de Mos Nicolae cred ca este cea mai frumoasa din lume. Asa ii ajutam pe toti oamenii sa il intampine pe Mos cu pantofii curati. Eu l-am vazut pe maestrul lustragiu in actiune si m-am gandit ca nu e niciodata prea tarziu sa invat o noua meserie. Iata ca m-am bagat ucenic pentru o zi si sper ca anul viitor sa ii invat si eu pe ucenici tainele meseriei”, marturiseste Tudor Salagean.

Traditie made in Cluj

In timpul anului, Attila se ocupa de organizarea targurilor mestesugaresti din oras. Acesta este si motivul pentru care a optat pentru meseria de lustragiu – isi dorea sa fie o activitate stradala, care sa se integreze in cadrul targului mestesugaresc.

„E o meserie urbana si se leaga cat de cat de mestesugarit. Ideea a fost sa aiba legatura cu ce facem noi”, explica lustragiul.

Inca de la inceput, Attila si-a dorit ca prin intermediu acestei activitati sa ii ajute pe cei nepastuiti. In schimb, anul acesta este primul an cand a inteles cu adevarat ce inseamna sa lucrezi pentru cei mici. In urma cu sase luni a devenit tata si si-a schimat total perceptia vizavi de ce nevoile unui copil. Tocmai din aceasta cauza e decis sa continue in fiecare an aceasta actiune.

Lustragiul poate fi gasit in fat Muzeului Etnografic al Transilvaniei pana la ora 18.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *