Din oras

Monument important al Clujului, amenintat de igrasie

Dupa fiecare ploaie mai serioasa, portalul Bisericii Sfantul Petru din Marasti este napadit o umezeala care urca din pamant pana sus, la statuile de deasupra portii. Fenomenul ameninta serios unul dintre cele mai importante monumente ale Clujului, creat initial pentru a fi poarta baroca a Bisericii Sfantul Mihail din centru. Ansamblul a fost renovat cu cativa ani in urma. Parohul bisericii acuza defectiuni la reteaua de canalizare din zona. 

Petele de umezeala care napadesc zidurile portii se vad de departe, de la cateva sute de metri de Biserica Sfantul Petru. Apa urca pe toata suprafata lor ducand la distrugerea materialului din care sunt realizare si la crapaturi. Chiar si biserica are un strat vizibil de igrasie pe ziduri. 

„Avem probleme mari cu umezeala, mai ales in zona portii. Nu stim de unde vine apa. E o problema cu canalizarea. Eu cred ca totul vine de la canalizarea orasului, care ar trebui schimbata. Reteaua de canalizare trece pe sub drum in ambele parti ale bisericii. Vrem sa facem o sesizare referitor la poarta. In fata bisericii au avut loc reparatii si apa chiar intra sub poarta si la fiecare ploaie mai mare intra din fata portii in fata bisericii si se infiltreaza in ziduri. Portalul a fost restaurat nu demult, dupa care s-a reparat asfaltul din fata si ceva s-a defectat atunci”, a precizat parintele Istvan, parohul Bisericii Sfantul Petru.


Preotul spune ca nu cunoaste situatia in detaliu, deoarece pastoreste aceasta biserica doar de doi ani. 

„Suntem in legatura cu experti si incercam sa facem ceva. La anul viitor biserica trebuie reparata, iar portalul e cel mai important. Daca nu facem ceva urgent e in pericol. Poate ar trebui sa se amplaseze o canalizare noua in fata bisericii. Trebuie sapate santuri, poate si drenaj”, a precizat parohul. 

Umezeala cuprinde, dealtfel, intreaba biserica, chiar si subsolul fiind aproape inutilizabil din aceasta cauza.


Oficialii Companiei de Apa Somes spun ca nu s-a facut nici o plangere in acest context.

„Nu avem cunostiinta de exfiltratii ale canalizarii publice in zona. Nu am primit nici sesizare in acest sens direct de la ei. Putem in zilele urmatoare sa introducem robotul video pe canal pt a vizualiza reteaua. Biserica are racord de canal undeva in zona trecerii de pietoni din fata BRD, daca o eventuala problema este intre acel camin si biserica ( pe reteaua „interioara”) nu este responsabilitatea noastra”, a precizat Lucian Croitoru, purtator de cuvant al Companiei de Apa Somes Cluj.

O posibila cauza ar putea fi, potrivit acestuia, „o problema la reteaua interioara de apa care alimenta fantana arteziana acum dezafectata din spatele bisericii”.

Portalul a fost multa vreme poarta baroca a bisericii Sfantul Mihail si a fost asezat in pe acest amplasament in anul 1899, potrivit visitcluj.ro. A fost realizat intre anii 1743 si 1747 de catre preotul paroh János Bíró pentru a comemora marea epidemie de ciuma din anii precedenti. Partea centrala a portii este accentuata de prezenta statuii sfantului protector al orasului, Sfantul Mihail, aflat deasupra unei nise in care este asezata statuia Sfanta Rosalia, si de cele doua statui ale sfintilor protectori ai comanditarului – Sfantul Ioan Botezatorul si Ioan Evanghelistul. Pe partile laterale sunt amplasate statuile celor mai importanti sfinti „antipestilentiali” – Sfantul Francisc Xaverius si Sfantul Sebastian in stanga, Sfantul Rochus si Sfantul Ioan de Nepomuk in dreapta. 

In 1745 orasul a achitat 204 florini unui anume pietrar Johan, probabil autorul monumentului, potrivit cluj.travel. Identitatea acestuia este controversata, unii cercetatori fiind de parere ca este vorba despre Johann König, altii ca este vorba despre Johann Nachtigall. Ambii sunt dintre cei mai renumiti sculptori si Transilvaniei din perioada baroca.

Portalul are o latime de 10,2 metri si prezinta trei deschideri, dintre care cea centrala permitea trecerea unei trasuri sau, mai tarziu, a unei birje. 

Pana in anii 1890, portalul a ramas la locul sau, in fata intrarii in Biserica Sf. Mihail. Odata cu modernizarea Pietei Unirii (Fő tér), ansamblul a fost mutat in fata Bisericii Sfantul Petru, pe atunci incadrata de gospodarii ale hostezenilor. Ceva mai tarziu, in spatele bisericii i s-a alaturat alt monument baroc valoros, cel al Fecioarei Maria.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *