Monodieta si cura de capsune

Extraordinara aroma a capsunelor cultivate ecologic a devenit o palida amintire in fata celor cultivate industrial, care invadeaza piata actuala. Si totusi, mai poti gasi capsune cultivate cu dragoste de acei tarani care manifesta un respect deosebit fata de secretele naturii. Daca aveti capsune in gradina sau gasiti in preajma astfel de raritati, nu ezitati sa faceti o cura cu acest fruct suculent.

 

Virtuti terapeutice. Cu incontestabile proprietati depurative, capsuna este un fruct racoritor, diuretic si laxativ, ce manifesta o puternica actiune impotriva gutei si reumatismului prin capacitatea sa de a elimina acidul uric. Regleaza functiile hepatice si dreneaza vezicula biliara. Este un fruct puternic revitalizant, recomandat indeosebi persoanelor demineralizate  pentru functiile lui de fixare a mineralelor. Sprijina sistemul imunitar al organismului si reduce tensiunile arteriale ridicate. Regleaza glandele endocrine si sistemul nervos. Antiscorbutica si nutritiva, capsuna alunga oboseala. Cu toate acestea, nu este recomandata persoanelor predispuse la urticarie sau eczema si in cazurile de dispepsie astenica. Dataorita continutului sau de levuloza, capsuna este indicata diabeticilor. Este foarte potrivita pentru persoanele cu temperament coleric si sangvin. Capsunele contin vitaminele B6 (60-80 mg la 100 g fructe), K si E, precum si minerale – fier, sodiu, calciu, siliciu – si, in cantitati mai mici, potasiu, magneziu, fosfor, sulf, iod, brom si acid salicilic.

 

Efectuarea monodietei. Durata 3 zile consecutive, precedate de 3 zile de pregatire, in care se mananca numai fructe si legume, dupa cum urmeaza: Micul dejun: suc de capsune – 250 g capsune proaspete. Gustarea (ora 10): suc de fructe proaspete, acide sau semiacide, la alegere, fara zahar. Pranzul: un pahar de suc de legume verzi sau usor fainoase, o portie de cruditati verzi sau salata verde, o leguma fiarta in abur, la temperatura scazuta. Gustarea (ora 17): un pahar mare de suc de fructe semiacide. Cina: la fel ca la pranz.

 

In aceste trei zile pregatitoare se beau ceaiuri depurative.

 

In urmatoarele trei zile va hraniti numai cu capsune proaspete si sub forma de suc, ne fierte, coapte, cultivate ecologic:
Pe stomacul gol: un pahar mare de suc de capsune indeajuns de coapte. Micul dejun: 500 g capsune proaspete, fara zahar. Gustare (ora 10): un pahar mare de suc de capsune. Pranzul: 500 g capsune proaspete, fara zahar. Gustarea (ora 17): un bol de capsune. Cina: 500 g capsune coapte. Se beau ceaiuri depurative.

 

Efectuarea curei. Durata 30 de zile. Pentru o mai mare eficienta a curei, capsunile trebuie consumate pe stomacul gol – 500 g capsune in fiecare dimineata, la micul dejun. Alegeti fructele coapte, netratate, fara adaos de zahar sau frisca proaspata. Pentru sete, beti ceaiuri depurative, fara zahar (cretusca, coada calului). Este o cura delicioasa si, in scurt timp, nu veti putea renunta la acest mic dejun deopotriva tonic si depurativ. Daca dimineata va incearca o senzatie de foame, nu ezitati sa rontaiti cateva migdale sau nuci uscate pentru a rezista pana la pranz.


Adauga comentariu