Diete

Monodieta de caise

Caisa este un fruct de o valoare deosebita, iar descoperirea lui dateaza din mileniul III i.Hr., potrivit vechilor manuscrise: imparatii chinezi il venerau pentru virtutiele sale, iar romanii cultivau caisi peste tot in gradina lor.

Caisa. Daca este proaspata si suficient de coapta, caisa se dovedeste a fi foarte gustoasa si are o valoare nutritionala extraordinara. Se digera foarte usor daca a ajuns la maturitate completa si a fost cultivata ecologic. Din pacate, caisele cultivate ecologic – singurul mod de cultura care asigura calitatea corespunzatoare a pulpei fructului – se gasesc greu.
 

Caisa este foarte bogata in vitamina A, vitamine din grupa B (B1, B2, B3) si C, lucru care o situeaza printer alimentele recomandate in cazul anemiei (30 % din populatie sufera de anaemie, in special femeile). Actiunea sa asupra regenerarii tistulare prin cresterea duratei de viata a celulelor sporeste posibilitatile unei vieti lungi si active. Calmeaza sistemul nervos si il reechilibreaza datorita continutului de magneziu, fosfor si de calciu, fier, potasiu, sodium, sulf, mangan, cobalt si brom.

In stare proaspata, este astringenta, deci antidiareica, devenind laxativa cand este uscata.

Caisa este un fruct racoritor si aperitiv, recomandat in cazul inapetentei fara vreun motiv evident – in plus, poti efectua o monodieta de caise si pentru eliminarea toxinelor.

Atentie: nu consuma miezul din samburele de caisa – contine o substanta chimica generatoare de acid cianhidric, o otrava violenta.

Persoanele care au un stomac sensibil vor evita sa consume caise in cantitati mari, limitandu-se mai de graba la cura de piersici albe. Pentru monodieta, alege doar fructele cultivate in conditii ecologice, iar sucul de caise il poti folosi si pentru tonifierea tenului.

Efectuarea curei. Durata: trei zile consecutiv. In cele trei zile dinaintea monodietei propriu-zise mananca numai fructe si legume asezonate usor cu suc natural de lamaie sau cu amestec de ulei de masline si ulei de floarea-soarelui (nerafinat si obtinut in conditii ecologice).
 

In urmatoarele trei zile mananca numai caise, dupa cum urmeaza:
–    crude, foarte coapte;
–    sub forma de suc;
–    sub forma de compot, fara nici un fel de zahar.

Pe stomacul gol: un pahar mare de suc de caise proaspat stoarse, din care jumatate sa fie apa minerala.
Micul dejun: caise crude – oricat de multe.
Dimineata (Gustarea): un pahar mare de suc de caise proapat stoarse, din care jumatate sa fie apa minerala.
Pranzul: caise crude, in orice cantitate.
Gustarea: Compot de caise cu verbina proaspata.
Cina: Compot de caise cu verbina proaspata.

In acest interval, bea urmatoarea infuzie racoritoare: la 1 l de apa amesteca in parti egale flori de paducel, de rozmarin, coada-soricelului, levantica, filimica si menta. Se fierbe si se lasa la infuzat 5 minute. Strecoara, lasa infuzia la racit si pastreaz-o intr-un loc racoros. Rozmarinul imbunatateste circulatia, menta improspateaza, paducelul reduce hipertensiunea, iar combinatia rozmarin – filimica stimuleaza ficatul.

Avertizare: nu depasi 2 kg de caise si 1 l de infuzie pe zi.
Reveniti treptat, apoi, la alimentatia normala.

Recomandare: pentru intarirea efectelor acestei monodiete, continua sa bei zilnic, pe stomacul gol, in urmatoarele 10 zile, un pahar mare cu suc de caise, din care jumatate sa fie apa minerala, fara zahar.

Reteta pentru gurmanzi: Compot de caise cu verbena. Ia 500 caise proaspete, suficient de coapte, scoate samburii si pune-le la fiert in aburi, la temperatura scazuta. fa un piure fin si adauga vreo zece frunze de verbina, de preferinta proaspete. Patreaza-l la rece inainte de a-l consuma, dar  nu depozita acest compot, deoarece se oxideaza foarte repede.

In Antichitate, verbina era considerata planta sacra, iar in cununile ambasadorilor erau impletite flori de verbina. Planta era folosita pentru lustratii si pentru purificarea altarelor inchinate divinitatii romane. La celti si germani, prefigurau practicile de magie si vrajitorie si era recunoscuta ca planta cu o actiune vindecatoare deosebita.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *