Diete

Monocura de iarna cu morcovi

Morcovul merita denumirea de “leguma a celor patru anotimpuri”, deoarece natutura l-a inzestrat cu unele calitati remarcabile, datorita carora creste pe tot parcusul anului. Aici il mentionam pentru calitatile lui de tonifiere si remineralizare, deosebit de importante pe timpul iernii.

 

 

Pentru om, morcovul este unul dintre cele mai pretioase alimente. Desigur, trebuie cautati morcovii cultivati in conditii ecologice. In toate felurile de cure cu morcovi nu se inlatura coaja, ci se curata repede cu o perie pentru fructe si legume, sub jet de apa, deoarece toate proprietatile miraculoase ale morcovului se regasesc in coaja lui.

 

 

Morcovul are proprietati depurative, tonice, remineralizante, diuretice. Este foarte apreciat in digestie pentru actiunea sa regulatoare si antidiaretica, precum si pentru efectul sau cicatrizant asupra mucoasei iritate. Stomacul beneficiaza si el de aceasta actiune cicatrizanta si antiseptica. Morcovul fluidizeaza bila si tonifica ficatul. Este antianemic, intervenind astfel in procesul de crestere, dar si in cazul rahitismului si al demineralizarii. Creste nivelul globulelor rosii. Participa la intinerirea tesuturilor si a pielii, grabeste cicatrizarea ranilor si imbunatateste acuitatea vizuala.

 

 

Prin continutul sau de levuloza si dextroza este recomandat diabeticilor. Morcovul este deosebit de bogat in vitamina A si provitamina A (caroten), vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B9 (acid folic), C si E; de asemenea, mai contine minerale – fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom -, caroten, asparagina si daucarina.

 

 

Datorita continutului ridicat de vitamina A si caroten, morcovul este esential in aceasta perioada pentru pielea noastra, supusa variatiilor de temperatura ce accelereaza pierderea hidrica si incetinesc regenerarea tesuturilor. Morcovul contribuie la tonifierea epidermei. Putem profita de calitatile sale, urmand la domiciliu o spectaculoasa cura de infrumusetare; la sfarsitul iernii pielea noastra va arata superb.

 

 

Aceasta cura este indicata in special in perioadele cand tenul arata obosit, fie din cauza exceselor alimentare, fie din cauza oboselii provocate de oxigenarea deficitara, rezultat al faptului ca stam mai mult in casa sau la birou, intr-un spatiu inchis, si folosim mijloacele de transport in defavoarea mersului in aer liber. Eliminarea toxinelor are loc mai lent, iar lipsa tonusului psihic si fizic este resimtita din plin. Cel mai simplu si mai sigur remediu il constituie cura de morcovi; rezultatul este garantat.

 

 

Efectuarea curei. Durata: un weekend sau doua zile consecutive liber, ori de cate ori simti nevoia.

 

 

Inlocuieste cina de vineri (sau din seara dinaintea celor doua zile allocate curie) cu un pahar mare de suc proaspat de morcovi (sau cu suc de morcovi ecologic, cumparate din magazinele specializate), pe care il vei bea cu inghitituri cat mai mici. Rade cativa morcovi si adauga o lingura de ulei de masline ecologice, nerafinat.

 

 

In urmatoarele doua zile:

 

 

Dimineata, pe stomacul gol: Un pahar mare cu suc proaspat de morcovi.
Micul dejun: Un pahar mare cu suc de morcovi.
Gustarea de dimineata: Un pahar mare cu suc de morcovi.
Pranzul: Un pahar mare cu suc proaspat de morcovi si cativa morcovi rasi. Inainte sa-i consumi, stropeste-i cu o lingura de ulei de masline, sau daca acesta ti se pare prea puternic, cu una de floarea-soarelui.
Gustarea de dupa-masa: Un pahar mare cu suc de morcovi.
Cina: Un pahar mare cu suc de morcovi si cativa morcovi rasi. Inainte de a-i consuma, adauga o lingura de ulei de masline sau de floarea-soarelui.
Inainte de culcare: Bea, cu inghitituri mici, o ceasca de alburn de tei-salbatic, un excelent depurativ care ajuta la eliminarea toxinelor drenate in cursul zilei.

 

 

Beti ceaiul de tei-salbatic pe toata durata curei – un litru repartizat pe parcursul intregii zile.

 

 

Exista o varianta a monodietei de morcovi ce dureaza cel putin 21 de zile (indicat ar fi patru saptamani); in aceasta varianta, bea un pahar mare cu suc de morcovi in fiecare dimineata, de preferinta pe stomacul gol, si un altul inainte de masa de pranz. Amatorilor sporturilor de iarna le recomandam sa urmeze aceasta cura un timp indelungat si sa o inceapa cu 15 zile inainte de a pleca in vacanta: pielea lor nu se va resimti de pe urma variatiilor de temperatura si a soarelui puternic.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *