Diete

Monocura de iarna cu mere

In timpul iernii, cand obosim mai usor din cauza unui surmenaj, cand moralul este mai scazut din cauza vremii mohorate sau a oboselii psihice, e bine sa dedicam un weekend revitalizarii organismului, pentru a evita o eventuala depresie si pierderea energiei, ce s-ar putea dovedi nefaste in aceasta perioada in care avem nevoie de toate resursele pentru a lupta impotriva frigului.

 

Considerat cel mai important fruct, marul este alcalinizant al sangelui si contine zaharuri sub forma de fructoza, zahar simplu, perfect armonizat cu fiziologia umana, glucoza, zaharoza, minerale – calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, clor, sodium – si vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C si E.

 

 

Fruct cu deosebite calitati si mare furnizor de energie, marul este un aliment protector, cu o valoare biologica deosebita, supliment alimentar ce ofera zaharuri pure. Viteza mare de ardere a fructozei care intra in componenta sa – zahar simplu direct asimilabil – face din mar un aliment cu o mare valoare energetica. Este, de asemenea, un aliment de hidratare superior strugurilor, datorita cantitatii importante de apa: 83 g la 100 g. Datorita prezentei celulozei, marul este un foarte bun regulator al intestinului. Tonifica nuanta pielii, pentru care provitamina A (caroten) constituie un factor protector. Proprietatile sale depurative sunt mai pregnante daca este consumat pe stomacul gol, iar daca se mananca seara inainte de culcare, este mai degraba laxativ.

 

Dintre merele pe care le gasiti la piata, alegeti pe cele cultivate in conditii bio-ecologice, pentru a le putea manca stergandu-le pur si simplu, beneficiind astfel de coaja lor pretioasa, care contine toate vitaminele.

 

 

Marul este foarte indicat intr-un weekend linistit de iarna, de revitalizare si recuperare a starii de bine a organismului.

 

 

Efectuarea monocurei. Durata: de vineri seara pana duminica seara sau in oricare alte zile ale saptamanii, cu conditia sa ai doua zile consecutive libere.

 

 

Incepe vineri seara: inlocuieste cina cu un pahar de suc de mere ecologice, fara zahar, pe care bea-l cat mai incet. Restul cinei se va compune dintr-un bol mare de compot de mere preparat dupa reteta de mai jos, de la sfarsit.
O cana mare cu infuzie de flori de portocal – tei – levantica, fara zahar, iti va asigura un somn linistit.

 

 

Urmatoarele doua zile:

 

 

Dimineata, pe stomacul gol: un pahar mare cu suc de mere ecologice, fara zahar.
Micul dejun: Un bol mare de compot de mere.
Gustarea de dimineata: Un pahar mare cu suc de mere.
Pranzul: Doua mere crude, bine mestecate.
Gustarea de dupa masa: Un mar crud, bine mestecat.
Cina: Un mar crud – un bol de compot de mere. O cana mare de infuzie de flori de portocal – tei – levantica va incheia ziua.

 

 

Ideal ar fi sa termini cura duminica seara cu o baie calda in care sa adaugi ulei essential de pin, pentru a potenta relaxarea si revitalizarea. Luni dimineata te vei simti plin de energie.

 

 

Pe parcursul curei, este indicat sa bei infuzie de pir, fara zahar – aproximativ un litru pe zi.
Aceasta cura este recomandata ori de cate ori organismul are nevoie de calm si relaxare pentru a se revitaliza.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: “Compot delicios”. Daca gasiti mere cretesti, care sunt moi si zemoase, cu un parfum subtil, compotul va fi delicios. Il poti prepara insa cu orice fel de mere – cultivate in conditii ecologice, desigur. Cojeste merele si rupe-le cu mana, pentru a evita oxidarea produsa de lama cutitului. Fierbe bucatile de mere in aburi, la temperatura scazuta, timp de cinci minute. Pune-le intr-un bol de salata si adauga doua-trei stelute de badian (anason frantuzesc): parfumul lor se va combina cu aroma fructelor si a sucului.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *