Modernizarea Parcului Feroviarilor costă cât pârtia lui Cocoș din Bistrița. 7 milioane de euro - o sumă enormă pentru un parc

După ce ani la rând Parcul Feroviarilor a fost lăsat în paragină, acum s-a ajuns la etapa organizării concursului de proiectare pentru reabilitare. 

Cuantumul premiilor care urmează să fie acordate la concursul de soluții pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor și care fac obiectul Hotărârii de CL de luni, sunt următoarele: 
 premiul I, pentru contractul de proiectare – 555.450 lei fără TVA
 premiul II – 35.000 lei
 premiul III – 20.000 lei

Valoarea de investiție pentru amenajarea exterioară a Parcului Feroviarilor și a construcțiilor care să deservească funcțiunile necesare derulării activității acestuia este estimată la suma de aproximativ 6.900.000 de euro.

Așa arată calculul estimativ de valoare a investiției pe care Primăria din Cluj-Napoca se pregătește să o aloce pentru revitalizarea Parcului Feroviarilor. 


Până să înceapă lucrările de reabilitare, e nevoie de proiectare. În ședința de Consiliu Local de luni se va vota proiectul de hotărâre privind organizarea concursului de proiectare. 


„Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziții publice de servicii atunci când, ca urmare a unui concurs de soluții, contractul de achiziții publice de servicii urmează să fie atribuit, conform regulilor stabilite în cadrul concursului de soluții respectiv, concurentului câștigător sau unuia dintre concurenții câștigători ai concursului respectiv; în acest din urmă caz, autoritatea contractantă are obligația de a transmite invitație la negocieri tuturor concurenților câștigători″, se arată în Referatul HCL.


De asemenea, în Anexa Hotărârii de Consiliu, este prevăzută valoarea de investiție în vederea amenajării exterioare a parcului, incluzând amenajarea terenului și reabilitarea fondului vegetal. Printre altele, investiția vizează și construcția clădirii necesare pentru funcțiunile de interior.  

Parcul Feroviarilor era în urmă cu zeci de ani unul dintre cele mai animate locuri din oraș. După ce în vara anului 2017 a fost preluat în administrația Primăriei, reprezentații locali au promis că va fi lansat un concurs de soluții prin care se va decide „soarta” parcului, care se întinde pe o suprafață de 5,4 hectare. Parcul Feroviarilor a fost, până foarte curând, locul unde s-au  organizat diverse evenimente, în care au fost implicați urbaniști, arhitecți, sociologi și artiști care au fost preocupați de viitorul acestui spațiu. Astfel, până reprezentanții Primăriei s-au ocupat de discuțiile cu specialiștii și de birocrație, diverse fundații (precum Fundația AltArt) au organizat mai multe evenimente aici – ateliere, proiecție de film privind istoria parcului și, de asemenea, au fost realizate apeluri de proiecte pentru intervenții și evenimente temporare, care să readucă la viață parcul. 

Comentarii

hater

09.02.2018 19:49

Normal, a ajuns sa coste cam de 10 ori cât ar trebui. Dar ce contează, DNA Cluj doarme in sediul pus la dispoziție, cu generozitate, de tovarasu primar (sedii pentru gradinite sau scoli nu are), la fel cum doarme și clujeanul, adormit de poveștile lui Boc in care "toți ne invidiază", ce se mai trezește din când in când sa #reziste când miticii cei rai vor sa subjuge justiția. Care justiție la Cluj e, precum vedem de ani buni, inexistenta. De fapt ce va mira, in dealul Cetățuia se bagă 1 milion de lei in "concursul de idei", deși banii aia ar trebui sa ajungă pentru amenajarea parcului.

luca

09.02.2018 21:02

ce DNA visezi? uita-te prima data peste tarifele de proiectare, cat costa un PUZ pentru atatea hectare.

hater

10.02.2018 10:28

Gandeste înainte sa aberezi. Un PUZ e între 0.2 și 3 euro mp, deci la suprafața asta și ținând cont de destinație nu trece de 50.000 de euro. Pana la 7 milioane de euro pentru încă niște bănci, alei, arbori si gazon e cale lunga. Pe de alta parte, Parcul Central reabilitat pe vremea lui 50-50 când se știe ca totul era la suprapreț, a costat vreo 9 milioane de euro, in condițiile in care suprafața e mai mult decât dubla fata de P Feroviarilor și o buna parte din costuri au mers către reabilitarea Cazinoului.

dan

11.02.2018 10:27

La banii astia se poate face acolo un aquapark care ar atrage toata Transilvania. 

Adauga comentariu