Uncategorized

Moartea, incomparabil mai blanda pe langa ceea ce-ti pot face oamenii

In urma cu cateva zile, in subsolurile IML Cluj au fost descoperite cinci cadavre decapitate. Un numar de studenti italieni au venit la noi cu ocazia unui workshop, sa invete chirurgie plastica, iar rezultatul a fost socant – sase cadavre, dintre care cinci decapitate, erau depozitate in frigiderele IML de o saptamana. Separat, capetele lor stateau intr-o punga de gunoi. Conform Stiri de Cluj, capetele nu erau la IML in urma cu doua zile. Cand informatia a ajuns in presa si lucrurile s-au precipitat, capetele au reaparut brusc, au fost cusute pe trupuri, fara certitudinea ca fiecare trup a primit capul corespunzator, iar cadavrele ingropate. Asta desi procurorii au interzis ingroparea lor pana la rezolvarea cazului!

Expertii contactati de Ziar de Cluj sunt socati; niciodata nu s-a mai pomenit un asemenea caz. Daca legea a fost sau nu incalcata, ramane ca autoritatile in cauza sa descopere. Codul civil spune insa urmatoarele: Respectul datorat corpului si memoriei persoanei decedate: Persoanei decedate i se datoreaza respect cu privire la memoria sa, precum si cu privire la corpul sau. Memoria persoanei decedate este protejata in aceleasi conditii ca si imaginea si reputatia persoanei aflate in viata.

Judecatorul Vasile Grunea este consternat de situatia de la Cluj. In opinia lui, societatea a creat monstri, care nu mai au limite legale si nici morale. Chiar daca se va dovedi ca totul s-a facul in mod legal, in opinia judecatorului, pragul moralitatii a fost de mult depasit.

„Se confirma, astfel, un dicton: pe langa ceea ce-ti poti face oamenii, moartea este incomparabil mai blanda. Respectul fata de corpul uman, chiar dupa moarte, nu ar trebui sa fie pus la indoiala. Transarea si macelarirea unui om nu sunt nici morale, nici legale. Daca aceste experimente nu s-au facut in cadru legal, este vorba de profanare. E vorba de trupul unui om, despre amintirea lui. Din pacate, societatea in care traim acum este una formata din inimi pietrificate, care transforma trupuri umane in afaceri. Indiferent daca oamenii aceia aveau sa nu familie, respectul fata de om trebuia pastrat. E deplorabil ce s-a intamplat. Din nou, asta e societatea in care traim, care face o afacere chiar din moarte si dupa ea”, a spus, pentru Ziar de Cluj, Vasile Grunea.

Marius Bojita, fostul rector UMF, impartaseste parerea judecatorului. Ceea ce s-a intamplat este, inainte de toate, imoral. Autoritatile vor decide insa daca este si ilegal.

„Fara sa ne gandim ca am fost rector, ca am fost presedinte, ca am avut atatea functii, nu despre asta este vorba acum. Ca om, consider ca ceea ce s-a intamplat a fost un act imoral, contrar tuturor perceptilor crestine. Eu sunt surprins ca noi, romanii, suntem in stare sa ne vindem si pielea de pe noi pentru un ban. Vin straini care sunt mai mari sefi la noi in tara. In fata lor, ne pierdem coloana vertebrala si morala. Nu-mi aduc aminte, in toata activitatea mea, sa mai fi existat cinci cadavre decapitate dintr-o lovitura. Asa ceva nu se intampla decat in triburi”, sustine Bojita.

Biserica condamna actele de mutilare ale trupului, marturiseste preotul Ioan Chirila. In ochii lui Dumezeu, trupul este la fel de important ca si sufletul, spune el.

„Trupul este templul Duhului Sfant. Biserica intelege rolul didactic al trupului, daca este facut in mod legal. Pe de alta parte, trupurile oamenilor care au dus o viata exemplara sunt trupuri purtatoare de har, care ajung sa fie sfintele moaste. De aceea, trupul nu poate fi mutilat, trebuie sa vem grija de el in aceeasi masura in care avem grija de suflet. In privinta moralitatii, este condamnabil ceea ce s-a intamplat”, declara preotul Ioan Chirila.

Foto: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *