Misterul rinichilor prelevați în noaptea dinaintea reținerii lui Mihai Lucan. Declarațiile coordonatorului de transplant pe județul Bihor, Carmen Pantiș, se contrazic

Ciudățenia ciudățeniilor. În luna decembrie, Spitalul Judetean din Oradea încă recolta organe pentru transplanturi pe care urma sa le realizeze exact doctorul Mihai Lucan și echipa lui. Cel puțin asta a declarat șefa programului de transplant pe Bihor, Carmen Pantiș. Dar, interesant este că medicul Mihai Lucan și-a încetat activitatea la Institutul clujean în primăvara anului trecut. În ciuda acestui fapt, doctorița a declarat pentru un ziar orădean că rinichii prelevați în 20 decembrie 2017 erau destinați echipei lui Mihai Lucan.

,,Ultima prelevare de rinichi s-a făcut în Oradea în noaptea dinaintea reţinerii profesorului, dar nu s-au mai folosit. Erau pentru echipa lui", a declarat Carmen Pantiș pentru Bihoreanul.

Însă Carmen Pantiș se pare că își schimbă declarația de la o zi la alta si de la o publicație la alta. Pentru Ziar de Cluj, medicul a declarat că nu știa că cei doi rinichi erau pentru echipa chirurgului Mihai Lucan și că declarația nu îi aparține, și oferă bonus și o greșeală cruntă de ortografie. 

“Ultima prelevare de organe a fost realizată în Oradea în data de 13 Ianuarie 2018. Nu cunosc componenta echipei care urma sa realizeze transplantul renal, dar acesta se putea efectua doar in INSTITUTUL DE TRANSPLANT RENAL CLUJ. Nu știu numărul de membri. Nu știam ca este vorba de echipa domnului profesor Lucan, ceea ce știu este ca toti rinichii prelevați in Oradea sunt alocați pentru transplant in INSTITUTUL DE TRANSPLANT CLUJ.       

In momentul in care avem un donator declarat in moarte cerebrala și acordul scris al familiei tin legătura cu dr ZOTA VICTOR din BUCUREȘTI și cu dr LUSCALOV DAN din CLUJ. Nu am primit nici o dispoziție, as dori sa va informez ca in SCJU ORADEA se face doar prelevarea de organe, prelevare care se face de echipele de chirurgi de transplant care vin in spitalul din Oradea pentru efectuarea intervenției chirurgicale. Dupa prelevarea din decembrie și cea din ianuarie, rinichii au fost transportați in INSTITUTUL DE TRANSPLANT RENAL CLUJ. Afirmatia la care faceti referire nu-mi aparține”, ne-a transmis prin e-mail Carmen Pantiș.                 

În schimb, jurnalistul Adrian Criș de la Bihoreanul declară că medicul Carmen Pantiș a afirmat cu subiect și predicat că rinichii erau pregătiți pentru echipa medicului Mihai Lucan.

,,Dânsa a declarat așa cum am scris. Nu am inventat eu. Am și înregistrat-o, am dovada a ce a spus. Dar mie nu mi-a contestat chestia asta. A spus că s-au pierdut, nu s-au mai folosit și a trebuit să fie incinerați. Dar am remarcat că și la mine s-a contrazis într-un loc, în câteva declarații”, a afirmat Adrian Criș.

În cel de-al doilea mail trimis către Ziar de Cluj, medicul Carmen Pantiș revine asupra subiectului și schimbă nuanțele. Vă redăm integral textul.

,,Nu rețin sa fi utilizat expresia echipa lui și in general eu vb cu dumneavoastră deci clar nu am spus echipa lui, eventual puteam spune echipa formată de domnul profesor .Rinichii au fost prelevați și transportați la INSTITUTUL DE TRANSPLANT CLUJ. La finele anului 2017 in situația primită de la ANT acești rinichi nu apăreau transplantați. Aceasta m a făcut sa declar câ nu au fost utilizați și ca orice organ care nu se face transplantul se incinerează. Va rog sa va adresați AGENȚIEI NAȚIONALE DE TRANSPLANT sau dlui dr Luscalov pentru întrebări suplimentare”, a declarat Carmen Pantiș.

Un lucru este cert: doi rinichi au fost prelevați degeaba. Două vieți puteau fi salvate și nu au fost. De ce? Încă nimeni nu dă un răspuns. Ziar de Cluj și NCN au cerut azi un punct de vedere și Agentiei Naționale de Transplant și vom reveni asupra subiectului.
Intre timpul scurs de la interviul luat de Bihoreanul, în Oradea a mai avut loc o prelevare de organe in 13 ianuarie, după cum specifica chiar doctorița Pantiș.

Adauga comentariu