Focus

Misionarii lui Padre Pio – dăm mai departe iubirea lui Dumnezeu printr-o masă caldă către cei sărmani

Caritatea și generozitatea sunt de puține ori întâlnite la un nivel atât de înalt în persoana unui semen de-al nostru, unul care să pună nevoile celor mai puțin norocoși mai presus de nevoile proprii, ale familiei și ale celor dragi. Alături de noi este președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”, care ne va vorbi despre cine sunt acești misionari și ce fac ei alături de voluntarii și donatorii fără de care nu s-ar putea înfăptui asemenea miracole, pentru a aduce alinare și o masă caldă nevoiașilor Clujului, dar și educație copiilor proveniți din familiile sărmane.  

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Misionarii lui Padre Pio sunt astăzi o mare familie de clujeni, care a crescut de-a lungul anilor, o familie care astăzi numără o mulțime de beneficiari, o mulțime de voluntari, dar și mai mulți donatori, oameni care contribuie săptămânal la buna desfășurare a poiectelor noastre.

Reporter: De ce l-ați ales ca mentor spiritual, ca protector al asociației pe Padre Pio?

NE TRĂIM CREDINȚA AJUTÂND SĂRACII

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: În timpul vieții sale, acesta a fost printre puținii sfinți ai bisericii care a știut să îmbine ajutorul material cu cel moral și spiritual. Daca avem în istorie o mulțime de figuri și de sfinți care s-au ocupat doar cu latura caritabilă, cu acțiunile de într-ajutorare ale celor nevoiași, Padre Pio a știut să îmbine această dublă formă de ajutor: ajutorul material, acela de a da de mâncare celor înfometați, de a îmbrăca pe cei nevoiași, de a da un adăpost celor fără de casă, dar în același timp a știut și cum să îi sprijine pe acești oameni din punct de vedere spiritual și moral. În timp am înțeles că nu-i suficient să dai o farfurie de mâncare oamenilor, ci este mai important modul în care dai această farfurie de mâncare: privindu-i în ochi și spunându-le că nu sunt singuri pe lumea asta, că și ei merită aceeași atenție ca ceilalți, căci toți suntem egali în fața lui Dumnezeu, indiferent de condiția noastră socială și materială.

Reporter: Și de multe ori, validarea acestor oameni, ca persoane valoroase în sine, indiferent de condiția lor socială sau materială, este la fel de importantă ca farfuria aceea cu mâncare, pe care voi o oferiți.

DE 6 ANI OFERIM ZILNIC MÂNCARE CALDĂ

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Absolut, probabil că, de cele mai multe ori, validarea aceasta este cea mai importantă, farfuria de mâncare vine cau un bonus, ca să zic așa, dar este mai important să stai să-i asculți, e mai important să-i îmbărbătezi, atunci când au nevoie, cu un cuvânt de încurajare, un zâmbet, chiar o îmbrățișare. Da, în cei 6 ani de activitate am înțeles că partea materială e foarte importantă, acești oameni trebuie sprijiniți din toate punctele de vedere, dar mai importantă este latura morală și spirituală, susținerea efectivă, de la om la om, de la suflet la suflet.

Reporter: Pentru cei care nu cunosc atât de bine ceea ce faceți aici, voi sunteți cei care, de 6 ani de zile, oferă săptămânal o masă caldă persoanelor nevoiașe din oraș. Aici putem menționa colaborarea cu două centre de adăpost.

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Așa este, acțiunea asta cu masa caldă este printre primele acțiuni desfășurate de asociația noastră, se numește „Mânca-vor săracii, se vor sătura”. Am început în 2015 cu o masă caldă oferită pe săptămână, la aceste centre de adăpost, iar astăzi suntem la 4 mese calde/săptămână, pe care le oferim atât la Centrul de găzduire temporară de pe strada Oașului, cât și la Centrul social de urgență, de pe strada Dragoș Voda.

Reporter: Poate că nu mulți clujeni știu ce reprezintă aceste centre de adăpost. Sunt centre în care cei care nu au o casă, pot locui permanent sau mai degrabă e un adăpost temporar, în care vin oamenii fără adăpost, iau masa, se adăpostesc o perioadă, apoi pleacă?

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Asta depinde de la un caz la altul, dar în general sunt centre care găzduiesc persoane fără adăpost, oameni ai străzii, care locuiesc acolo pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. În aceste centre, ei beneficiază de găzduire, de asistență medicală, de asistență socială din partea Direcției de asistență socială Cluj, iar de mâncare, produse de igienă și alte lucruri necesare se ocupă diverse asociații și fundații din Cluj, printre care și noi.

Reporter: Practic, acestor persoane fără adăpost li se asigură în aceste centre cazarea, patul cald, iar partea de mâncare și alte produse absolut trebuincioase pentru igienă le asigurați voi, prin donații, prin voluntari, prin orice clujean care dorește să doneze ceva pentru acești oameni.

DONATORII, NOII MISIONARI

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Dacă până la începutul pandemiei masa caldă se defășura într-un climat mult mai familial, adică săptămânal formam echipe de voluntari cu care mergeam și pregăteam masa chiar în bucătăriile acestor centre, apoi luam masa împreună cu beneficiarii, într-un climat de familie, în care oamenii aveau prilejul să se întâlnească, să pună în comun poveștile lor de viață, împreună cu voluntarii, în ultima perioadă am găsit o formă mai puțin familială, dar totuși e un mod de a continua această masă caldă în regim de catering. Așa că, fiecare persoană care dorește, poate să plătească o masă caldă în întregime, pentru 50 de persoane, sau poate contribui cu orice sumă, pentru susținerea acestor mese.

Reporter: De fapt, chiar dacă în sistemul acesta de catering se pierde puțin interacțiunea cu beneficiarul final, se păstrează de fapt spiritul, ceea ce este important, ca o continuitate în a avea măcar o masă caldă pe zi.

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Absolut, acțiunea asta nu s-a oprit niciodată în cei 6 ani de activitate ai asociației, ba dimpotrivă, a crescut și s-a dezvoltat, iar de fiecare data de la o zi la cealalată sunt persoane care susțin și plătesc aceste mese, iar în pandemie, oamenii chiar s-au reorientat și atunci când au avut de făcut anumite mese, pe care în mod normal le făceau cu prietenii, cu familiile, s-au reorientat și au preferat să plătească pentru cei nevoiași această masă caldă. Bine-nțeles că în perioada pandemiei a scăzut considerabil interesul voluntarilor și al donatorilor pentru aceste acțiuni caritabile, dar mai mult al persoanelor juridice, al companiilor care înainte susțineau acțiunile noastre, cel puțin în momentele cheie ale anului, de Paști, de Crăciun, dar pe de altă parte, în rândul oamenilor obișnuiți, interesul s-a păstrat, sunt persoane care sprijină acțiunle noastre nu de o lună, nu de două, ci de ani de zile deja. Avem voluntari și donatori care contribuie săptămânal sau lunar, cu tot ceea ce e nevoie pentru desfășurarea acestor acțiuni. Ceea ce facem aici nu mai este un hobby, nu mai este o activitate pe care o faci după orele de program sau în timpul liber, ci este o muncă full-time, iar după 6 ani de zile asta ne ocupă tot timpul.

Reporter: Pe lângă proiectul cu care ați devenit cunoscuți în Cluj, cel cu masa caldă oferită persoanelor nevoiașe, ați dezvoltat de câțiva ani și un alt proiect, care se adresează unei alte categorii defavorizate, copiilor și tinerilor. Este vorba despre un centru educațional pentru ei. Ce faceți de fapt aici?

ALINAREA COPIILOR SĂRACI

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Este vorba de centrul educațional Sollievo, deschis din 2018, noi îl numim Casa Sollievo. Sollievo înseamnă alinare și este de fapt numele unui spital din Italia, ridicat pentru persoanele nevoiașe de ocrotitorul nostru spiritual, Padre Pio, iar astăzi a ajuns unul dintre cele mai bine cotate spitale din Italia și printre cele mai cunoscute din lume. Am preluat numele Sollievo și pentru centrul nostru, care se vrea o casă a alinării, a alinării suferinței, a alinării neajunsurilor zilnice, dar de data aceasta pentru copiii proveniți din familiile nevoiașe pe care noi le susținem. De-a lungul timpului, interacționând cu diferite familii cu probleme medicale, materiale, diferite neajunsuri, am înțeles că e mai greu să schimbi ceva în cazul adulților. La adulți uneori poți să ajuți doar până la acel nivel material, la acea farfurie de mâncare, la acea haină pe care oamenii o pot îmbrăca sau la o îmbărbătare, atunci când este nevoie. Dar de cele mai multe ori, în aceste familii există și copii, iar pentru copii nu e suficient acest ajutor, pentru copii se mai poate schimba ceva. Și cu speranța asta am pornit să deschidem Casa Sollievo, încercând să oferim copiilor o alternativă educațională, după orele obligatorii de școală, la școlile de stat la care sunt copiii înscriși. Partea de teme școlare are ponderea ei, dar nu ocupă tot programul nostru, noi ne axăm pe diferite activități cultural-educaționale extrașcolare. Copiii beneficiază aici de informatică, limbi străine, cateheză, pictură, lucru manual, ateliere de terapie prin joc, diferite activități recreaționale. De asemenea, ei venind aici după orele lor de școală, au parte de o masă caldă zilnică și de două gustări. Începând din toamnă, avem și o grupă de preșcolari, o grupă de copiii micuți, care beneficiază de un program prelungit gratuit, pentru cei fără posibilități materiale. Ei vin de la ora 9, stau până la 17,30 la noi și au parte de o educație tip grădiniță, aș zice, cu personal specializat.

Reporter: Cum ajung copiii aici la dumneavoastra? Este nevoie să se înscrie direct aici, la centru, sau vin prin instituțiile statului, care trebuie să certifice că acești copii provin din familii nevoiașe sau dezorganizate?

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Variantele prin care acești copilași ajung la noi sunt multiple, fie că ne caută instituțiile statului, în speță Direcția de asistență socială sau Direcția pentru protecția copilului, care ne prezintă diverse cazuri și ne solicită să înscriem acești copii, fie familiile află din recomandări sau din media și apoi se îndreaptă spre noi, sau descoperim chiar noi cazuri problematice, copii care pot fi preluați, în incursiunile noastre în aceste medii defavorizate.

Reporter: Am observat că fiecare acțiune a asociației funcționează sub un nume biblic: „Mânca-vor săracii, se vor sătura” pentru proiectul mesei calde, „Lăsați copiii să vină la mine” pentru proiectul centrului educational. În ce măsură credința, dorința de a urma calea lui Dumnezeu v-au influențat în proiectele voastre, începând de la constituirea asociației „Misionarii lui Padre Pio”, până la ceea ce faceți concret aici, zi de zi.

MÂNCA-VOR SĂRACII, SE VOR SĂTURA

Lucian Pirvu, președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”: Cumva, asta este baza asociației noastre. Ceea ce facem noi nu este o simplă filantropie, nu sunt simple acte de generozitate, doar pentru a arăta că noi putem, că noi suntem mari și tari. Nu, ceea ce facem noi este caritate, este modul în care încercăm să spunem că iubirea lui Dumnezeu se manifestă în lumea asta tumultuoasă și materialistă, chiar individualistă în care trăim. Ăsta este modul nostru de a ne mărturisi credința. Deși suntem cu toții oameni tineri, încercăm să spunem că creștinismul nu este doar acela de duminică, doar acela de biserică în care neducem, stăm două ore la slujbă și ne-am făcut datoria de creștini. Nu, creștinismul este o identitate, creștinismul este un lucru care se trăiește și care se aplică în viața de zi cu zi. E modul nostru de a spune că niște tineri, într-un oraș cosmopolit cum este Clujul, își trăiesc credința în mijlocul oamenilor și încearcă să aplice aceste principii mai cu seamă spre latura aceasta pe care oamenii o pun la zid, o marginalizează, cea a categoriilor defavorizate, a oamenilor cu probleme, a săracilor, a celor fără adăpost, a copiilor orfani sau proveniți din familii monoparentale sărace, a copiilor cu traume timpurii, acolo unde este violență sau neglijență. 

Interviul integral, în materialul video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *