Din oras

Mirosul banilor e mai puternic decat al fermei de pui din Floresti

Chiar daca se bate cu pumnii in piept ca va reloca ferma de pui din comuna, primarul Florestiului nu are nicio solutie. Ziar de Cluj a vizitat ferma-problema si a discutat cu investitorul: sunt milioane de euro in joc pe care proprietarul de ferma nu e dispus sa ii piarda. In fata argumentelor reci de om de afaceri promisiunile visatoare ale primarului par o gluma. Amareto e o firma ce invarte milioane de euro in fiecare an, un business legal, care nu are niciun motiv sa cedeze in fata nemultumitilor.

“Politicienii abuzeaza de problema fabricii de pui. Eu astept sa vina cu solutii concrete, nu povesti. Daca primarul Sulea are ferma si vrea s-o mute, s-o mute pe a lui. Pe asta nu o poate muta. Nici el, nici nimeni. Spune ca primaria ne da teren; ce sa fac cu el? Fa tu o locatie si eu ma mut in ea. Sa fie constructiile voastre, dar sa ma lasati pe mine sa stau. Asa da, inchid aici si ma mut dincolo. Dar faceti! Eu sunt de acord ca toti investitorii din Floresti, cu localnici cu tot, sa-mi faca o ferma pe deal si ma duc in ea. O inchid pe asta, sa nu se mai sifoneze nimeni. Altfel nu au pe cine sa convinga, e vorba de sume foarte mari, de milioane de euro”, a subliniat Nicolae Coborzan, proprietarul fermei de pui si al abatorului de langa.

Saptamana aceasta e cu noroc pentru locuitorii ansamblului Multiserv, primele blocuri construite vizavi de ferma, chiar in bataia ventilatoarelor. E perioada in care cele opt hale sunt goale, curatate si dezinfectate, in asteptarea zecilor de mii de pui de o zi. Pasarile vor sosi saptamana viitoare, tocmai din Ungaria.

“De la 30 de zile incolo se simte mirosul mai accentuat, dar eu nu am auzit de niciun aparat de eliminat mirosul. Cand se depopuleaza (se abatorizeaza – n.red.) miroase mai tare. E mirosul specific, dar noi respectam toate conditiile sanitar veterinare. Nu ne jucam aici, nu ce facem ca crestem pui”, spune patronul.

In fiecare hala sunt crescuti aproximativ 22.000 de pui, care sunt taiati dupa 42 de zile. Capacitatea abatorului este de 15.000 de pui pe zi.  Utilajul din hale e modern, de ultima generatie, adus din Germania.

Un calculator in care se introduc datele, ce fel de pui e, cat timp are, stabileste de cat aer e nevoie, cata caldura, apa. Podelele, dezinfectate acum cu un amestec cu var, sunt acoperite de un strat gros de paie, care absorb murdaria facuta de pasari. Dupa depopulare asternutul pasarilor se utilizeaza pe post de ingrasamant pentru cultivatorii de cartofi de la munte.

“In alte parti e bataie pe el, ca se administreaza ca ingrasamant natural la paioase. Randamentul la curturi, spun cei care au grau, ovaz, e undeva la 15-20%. Deci e foarte bun”, explica Nicolae Coborzan.

Omul de afaceri subliniaza amploarea investitiei sale, care face si mai dificila gasirea unei solutii convenabile pentru toate partile implicate in scandalul mirosului.

“Eu in Floresti locuiesc, vine mirosul, venea si inainte, dar mi-am asumat riscul asta. Fermele au fost aici de mult. Erau ferme de iepuri. Noi le-am cumparat de la Nutrientul, la licitatie. Pe vremea aceea, nu mai erau iepuri, erau gaini de oua.  Noi le-am modernizat, erau intr-o stare jalnica. Utilajele intr-o singura hala costa 35.000 – 40.000 de euro. Sunt 11.000 de metri patrati de spatiu construit – hale, depozite, magazii, vestiare. Nu am avut bani, am pornit de la zero, cu credite de la banca pentru care tragem si acum de ne sar capacele. Investitia nu a fost de 2 lei”, accentueaza barbatul.

Mai mult, Coborzan atrage atentia ca este de responsabilitatea administratiei locale sa gaseasca solutii, ei fiind cei care au facilitat dezastrul de acum.

“Si primarul celalalt a depasit limita bunului simt – prezentase oamenilor, pe zona unde e ferma, un parc. Cum sa faca asa ceva? Mi-a cumparat terenul? De ce minte oamenii? La fel se intampla cu primarul de acum. Dar sa vina cu solutii, ca ei sunt cei care au creat situatia asta, sa gaseascva solutii sa o remedieze. Trebuie sa le creezi conditii la oameni, ca-s 20.000 care platesc impozite”, spune proprietarul fermei.

Rezolvarea problemei fermei de pui e in mana autoritatilor locale din Floresti, care pana acum s-au rezumat la vorbe goale la inceputul fiecarui mandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *