Mircea MICLEA, despre „România Educată”: „Un document politicianist... Este atât de vag, încât este inaplicabil”

Proiectul „România Educată”, un angajament asumat de Klaus Iohannis la debutul primului mandat, readus în atenția publică după mai bine de 6 ani prin intermediul consultărilor recente, stârnește în continuare contradicții prin caracterul său vag și inaplicabil. Profesorul clujean Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a apreciat documentul „România Educată” drept unul „politicianist” și lipsit de eficacitate. 

„Referitor la eficacitatea acestui proiect: din punctul meu de vedere, așa cum a fost prezentat, mai degrabă este un document politicianist decât un document de soluții, așa cum pretinde, cu siguranță, că oferă și soluții. 

Dar aceste soluții, unele sunt soluții vechi, reeditate, le pot numi dacă este cazul, aș putea face o analiză punctuală, deși cred că nu e momentul acum. 

Altele sunt soluții care, cred că sunt foarte discutabile și greșite.

Unele le-a retras chiar Administrația Prezidențială: acum o săptămână a spus că va face o Evaluare și în clasa I-a, și în a II-a, a III-a, a IV-a, acum au dispărut aceste evaluări. 

Deci, unele dintre ele sunt măsuri greșite. 

Sunt și măsuri care sunt bune, vom vedea dacă vor putea fi finanțate și implementate. 

Și sunt meta-măsuri, adică măsuri în care se spune că se vor lua alte măsuri pentru a fi puse în aplicare. 

Prin urmare, deocamdată, cred că eficacitatea – așa cum este acest document – este foarte discutabilă!”, a declarat Mircea Miclea în cadrul unei intervenții la postul public de televiziune. 

„Am avut mereu propuneri de îmbunătățire, dar degeaba. Așa că nu cred că mai e cazul să fac propuneri. Îi las pe ceilalți, care cred că sunt mai înțelepți și mai competenți să facă propuneri”, a adăugat Miclea. 

Întrebat ce ar schimba din documentul „România Educată” pentru ca acesta să poată fi implementat, profesorul Mircea Miclea a afirmat că documentul merită schimbat în totalitate:

„Ar trebui un cu totul alt document.

Nu un document care este atât de vag încât este inaplicabil”, a precizat Mircea Miclea.  

Mircea Miclea este profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Universitatea „Babeș-Bolyai”. Este fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, președinte al comisiei prezidențiale – în mandatul lui Traian Băsescu – a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, – o diagnoză a întregului sistem de învățământ din România.

 

Adauga comentariu