Mircea Miclea, despre învățământul obligatoriu până la clasa a XII-a: „Această măsură va scădea calitatea învățământului”

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vrea desființarea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a și învățământ obligatoriu până la clasa a XII a. Nu toată lumea cochetează cu schimbările pe care Andronescu le propune săptămânal. De când s-a reîntors la conducerea Ministerului Educației, Ecaterina Andronescu propune zeci de schimbări legislative, fără a da importanță nevoilor elevilor.

Mircea Miclea, fostul Ministru al Educației declară că această măsură va scădea calitatea învățământului. Mai mult, fostul Ministru susține că aceasta măsură este una populistă de a salva normele personalului didactic.  

„Prelungirea oligativității învățământului de la 10 clase la 12 clase nu aduce valoare adaugată din punct de vedere al stării generale a populației, economic sau al reducerii criminalității. Sigur, sunt universitățile care vor avea mai mulți studenți la dispoziție, dar de la un nivel încolo, obligativitatea educației ca atare nu aduce valoare adăugată. Pe de altă parte, dacă faci învățământul obligatoriu de 12 clase, înseamnă că trebuie să amendezi inclusiv elevii care ajung la maturitate în perioada asta și care nu sunt dispuși să termine cele 12 clase. Obligativitatea înseamnă că sunt și penalizări dacă cineva nu dorește să urmeze 12 clase.

Mai este un motiv. E o modalitate populistă de a salva normele personalului didactic, pentru că demografia arată că se reduce numărul de elevi, deci și normele cadrelor didactice. Și atunci dacă înmulțești numărul de clase la liceu prin renunțarea la examenul de Capacitate, creezi norme suplimentare”,  declară Mircea Miclea la Radio Europa Liberă.

Sursa foto: edupedu.ro

Adauga comentariu