Din oras

Ministrul Culturii va lua masuri impotriva actiunilor Primariei asupra cladirilor de patrimoniu

Actiunile intreprinse de Primaria Cluj-Napoca in ultimele zile de indepartare a elementelor decorative de pe cladirile din centrul istoric pentru a preveni eventualele incidente au starnit un val de nemultumiri din partea populatiei. S-a initiat si o petitie prin care se cere oprirea distrugerii monumentelor. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, si-a exprimat ingrijorarea fata de aceste actiuni ale municipalitatii clujene printr-o postare pe Facebook si a anuntat ca in cursul zilei de azi va lua masurile care se impun.

“M-am informat in legatura cu situatia interventiilor asupra cladirilor din centrul istoric al orasului Cluj-Napoca. in ultimele zile primaria si ISU au organizat o serie de actiuni de inlaturare a unor fragmente din fatadele cladirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informatiilor primite de la Primaria Municipiului Cluj-Napoca si de la Directia Judeteana pentru Cultura Cluj actiunea este o interventie de urgenta in categoria celor reversibile pentru care a fost obtinut avizul Directiei. Interventia se realizeaza cu conditia extragerii elementelor decorative in vederea reutilizarii lor in cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare.

Pana in acest moment nu a fost insa recuperat niciun element din fatade. Primaria Cluj-Napoca ne-a asigurat ca se fotografiaza zonele in care se intervine. In cadrul ultimei sedintei a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primariei, organism consultativ, a fost prezentata lista de cladiri asupra carora se doreste interventia, iar Comisia si-a prezentat opozitia fata de demers, neprimind o documentatie corespunzatoare. Avizul Directiei a fost unul in regim de urgenta, ceea ce a facut ca actiunea sa nu fie prezentata in Comisia Zonala a Monumentelor Istorice si a avut la baza un raport minimal de expertiza tehnica.

Mentionez ca se intervine atat asupra monumentelor de grupa B (valoare locala) aflate in competenta de avizare a Directiei Judetene, cat si a celor de grupa A (valoare nationala) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Pana in acest moment nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primariei oprirea interventiei pe respectivele cladiri.

Interventiile sunt urmarite de catre un inginer angajat de catre primarie, care nu este atestat de catre ministerul Culturii si de catre arhitectul Directiei Judetene de Cultura.

Imi exprim ingrijorarea fata de faptul de slaba reprezentare a specialistilor din domeniu implicati in actiunea primariei, considerand necesara organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat in aceasta dimineata Primariei Municipiului Cluj-Napoca si Directiei Judetene de Cultura o serie de documente care fundamenteaza interventia si rapoarte privind aceasta.
In acest moment, problema schimbarilor legislative care sa asigure conservarea si restaurarea cladirilor istorice care prezinta un pericol se afla in atentia Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si a Ministerului Cuturii.

Fac apel la cetatenii orasului Cluj-Napoca sa ne informeze asupra situatiei si sa ne trimita fotografii ale interventiilor, mentionand adresa acestora.

Mai jos este lista cladirilor de grupa A asupra carora Primaria nu are documentele necesare pentru a interveni (avizul Ministerului Culturii): Bolyai 7, Regele Ferdinand 4, 37, Napoca 21, Horea 8, 14, 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, imobile parte din Ansamblul urban „Centrul istoric al orasului Cluj si monumentele clasate individual Palatul Teleki (Str. M. Kogalniceanu, nr. 7) si Casa Wolphard Kakas, azi Universitatea de Arte Vizuale „Ion Andreescu (P-ta Unirii, nr.31)”, a postat acesta pe Facebook.

Ulterior a revenit cu precizarea ca ministerul pe care il conduce va lua masuri:

Aflu cu indignare ca la Cluj s-a intervenit si asupra monumentelor de grupa A (valoare nationale). In cursul zilei de azi vom lua masurile care se impun”, a aratat acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *