Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, despre excluderea proiectului de irigații din PNRR: „Problema este, în primul rând, la Comisia Europeană”

Întrebat cine este responsabil de eșecul finanțării pentru irigații, proiect exclus din PNRR, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros a declarat: „Nu este un eșec”. Potrivit acestuia, Comisia Europeană este responsabilă de respingerea proiectului de finanțare a sistemului de irigații atât de necesar pentru agricultura românească.

„În primul rând, nu este un eșec. 

Programul Național de Reziliență și Relansare, așa cum a fost el alcătuit, având și alte priorități și nevoi, dacă vom reuși ca țară să absorbim toți banii...

Îmi este foarte greu acum să găsesc un „vinovat” și nici nu cred că este obiectul acestei întâlniri”, a declarat Adrian Oros în cadrul conferinței de presă susținute joi la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 

„Problema este, în primul rând, la Comisia Europeană”, a explicat ministrul Agriculturii la insistențele jurnaliștilor.

CITEȘTE ȘI: Finanțarea pentru irigații, exclusă din PNRR. PNL-iștii aruncă responsabilitatea în cârca lui Oros: „Nu a făcut bine planul, e clar. Nu ne mai putem ascunde, nu s-a pregătit”

„Dacă Comisia Europeană nu a dorit să finanțeze partea de irigații, ci doar partea de desecare-drenaj, cu siguranță la nivelul Guvernului vom identifica resurse să facem ceea ce ne-am propus pentru irigații”, a adăugat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 

Potrivit ministrului Oros, resursele ar putea fi identificate la nivelul bugetului național sau accesate prin alte tipuri de împrumuturi avantajoase.

Adrian Oros a ținut să precizeze că nu au fost oferite explicații în privința opțiunii Comisiei Europene de finanțare a proiectului de desecare-drenaj în detrimentul finanțării sistemului de irigații:

„Nu știu. 

Comisia nu a dat nici o explicație. Noi am avut doar câteva întâlniri cu Comisia, pe probleme tehnice. Majoritatea întâlnirilor au fost mediate sau unele au fost din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. (...).

Ceea ce am aflat eu a fost că nu era suficient de verde proiectul pentru irigații. Asta este ceea ce a venit oficial de la Comisia Europeană. Deși în discuțiile tehnice pe care le-am avut, niciodată nu ni s-a spus acest lucru”, a susținut ministrul Agriculturii, Adrian Oros. 

Proiectele României pentru irigații nu au primit finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Finanțarea cu peste 3 miliarde de euro a sistemului de irigații nu a fost susținută de CE. 

CITEȘTE ȘI: Fermierii vorbesc despre cea mai proastă conducere de la Ministerul Agriculturii de după 1990! Lui Adrian Oros i se cere demisia: nu cunoaște „ABC-ul agriculturii”


Adauga comentariu