Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, e varză când ar trebui să-i apere pe producătorii naționali

Una dintre cele mai mari dezamăgiri ale clujenilor constă în faptul că sunt reprezentați de unul de-al lor, clujeanul Adrian Oros, ajuns ministru al Agriculturii, în vreme ce aceștia, alături de producători români din toată țara, sunt nevoiți să stea în frig să își vândă produsele. O analiză a redactorului șef al Ziarului Financiar arată că 2020 s-a dovedit a fi anul în care ”s-a pus sare pe rana” dintre producători și comercianți. 

„Decizia de a închide pieţele a stârnit o furtună politică, dar ceea ce a făcut bun este că a pus degetul pe o rană a României în ceea ce priveşte dezechilibrul uriaş între micul producător/ comerciant şi marile reţele de retail.

Întrebat fiind de Ziarul Financiar câte pieţe sunt în România şi ce pondere au acestea în totalul aprovizionării populaţiei cu fructe, legume, lapte, carne şi preparate, ministrul agriculturii nu a ştiut să răspundă şi nici nu există studii aprofundate şi analize la zi în această direcţie făcute de oficialii de la Ministerul Agriculturii.

Aspectele medicale nu pot fi discutate, cu toate că ar fi un semn de întrebare de ce tarabele care vând poliţe de asi­gu­rări, carcase de telefoane mobile sau gablonţuri din mall-urile bineînţeles acoperite pot funcţiona, iar tarabele cu fructe şi legume nu. În sfârşit. Dar dezbaterea despre pieţele din România şi rolul lor într-o ţară unde jumătate din populaţie trăieşte în mediul rural, iată că se face. În ultimii ani unele pieţe din România au fost moder­niz­a­te de primării, însă chiar în localităţi cu mare putere financiară, cum este Sectorul 1 din Bucureşti, piaţa Matache a rămas în Evul Mediu. În general, au fost mult mai neglijate decât „grija“ acordată marilor retaileri pentru care s-au oferit amplasamente generoase, pasaje şi căi de acces speciale prin modificarea rutelor de transport”, explică redactorul şef al Ziarului Financiar, Sorin Pâslaru.

Ziar de Cluj a abordat acest subiect în repetate rânduri. Producătorii din Cluj suferă enorm în frig, în vreme ce omul ”lor”, clujeanul Oros declară contrariul: „Piețele, practic, nu sunt și nu vor fi închise”. 

 Producătorii locali și agricultorii au fost goniți afară din piețe, cu tot cu tarabe, spre a-și vinde marfa înghețată pe un ger de noiembrie. Măsura aberantă impusă de Guvernul penelist i-a revoltat pe producătorii locali în condițiile în care marile lanțuri de magazine continuă nestingherite să-și comercializeze marfa. Într-un asemenea context delicat, clujeanul Adrian Oros, ministrul Agriculturii, își face campanie electorală pe seama susținerii fermierilor locali și a fermelor de familie. 

Citește și: 

După ce a scos producătorii din piețe, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, își face campanie electorală din „susținerea fermelor mici, de familie”

 

Adauga comentariu